13 oktober 2010

Den goda tonen...



...kan inte uppfattas av tondöva. Att föra sig, att uppträda anständigt, att bemöta som man vill bli bemött, är några grundläggande teser i min enkla livsåskådning. Den har burit mig långt i livet och dessutom bjudit mig massor. Genom att inte vara fördömande, inte grundlöst dömande, har jag genom åren begåvats med fantastiska möten med andra människor. Människor som varit korta, långa, smala, tjocka, konstiga, annorlunda, högljudda, livliga, introverta, utåtriktade, eller rent av från främmande kulturer.

Det har varit oerhört berikande och gjort att jag på många sätt kunnat hitta mitt eget jag, mitt inre väsen, lära känna mig själv. Genom att dela glädje och sorg, framgång och motgång, byta okunskap mot kunskap, har jag blivit allt mer stärkt i min egen tro. Tron på att människor i grunden är goda, vill varandra väl, bryr sig om, strävar mot samma mål.

Vadan denna märkliga utläggning? Jo, den bottnar helt enkelt i det missmod jag ofta känner när jag tar del av kommentarer till artiklar som publiceras på tex Svenska Fans. Vad är det som gör att så många människor tycks må så dåligt, lida av sådan innestängd aversion, sådan manisk ilska, att de tar sig tid att formulera de mest verdervärdiga inlägg?

Jag bara undrar?

Kanske det är dags att göra om. Göra annorlunda. Göra nytt. Kanske det är så att många inte kan hantera den frihet som är kopplad till ett Alias på Internet? Jag undrar, i all anspråkslöshet, om tonen skulle vara densamma på olika forum om vi alla "tvingades" framträda med våra riktiga namn? Kan aldrig tänka mig det.

Därför har jag bestämt, mig här och nu, att jag alltid ska sträva efter att behålla den "goda tonen". Inte hemfalla till den "klagande ton" som så ofta hörs, en ton gnällig och skrällig, färgad av avund och missunsamhet. En ton som skär genom märg och ben som en iskall nordan. En ton som tenderar att döda, förgöra, och omöjliggöra det vi alla egentligen vill ha - en ömsesidig respekt!


Go´natt!

11 kommentarer:

  1. nästan så att jag tror att du fick lite inspiration av mitt inlägg i masugnen, angående bosseknopp. ;)

    men dock roligt att läsa att fler har samma idéer och tankegångar.
    Jag tror, som du skriver att dessa människor inte kan hantera sin frihet, man har missat att det med frihet också kommer ett ansvar.

    SvaraRadera
  2. Bra artikel och välskrivet, det är annat än min svenska :) Det är många unga som skriver på "svenskafans", för unga kanske, omognad.

    Tyvärr så är det så i dagens samhälle, våra unga blir mer och mer omogna, mindre respekt för varandra och en helt annan syn på livet än för typ 30 år sedan. De unga får kanske för mycket information och valmöjligheter som de inte kan smälta..allt från skolan till fritiden.

    Ex. Man kan inte knyta skorna ännu men ändå skall man ha den nyaste mobiltelefonen med tekniska finesser som man inte ens kan stava till:)..

    Man kan ju undra varför skolorna fungerade bättre förr, varför kunde fler läsa och skriva än nu? Varför har våldet blivit så rått? Varför är mobbning "helt ok" i dagens samhälle? Varför orkar inte föräldrarna bry sig om sina barn? Varför har de inte samma tid längre? Varför skall allt gå snabbare och snabbare och bli mindre och mindre personligt? Frågorna är många...men man ser dessa tecken överallt på olika sätt...

    Ex. En kille har precis tagit livet av sig i Sverige och gjorde det framför sin webbkamera, det är ett extremt högt rop på hjälp..han skriver när han skall ta sitt liv...han får svar i form av kommentarer på sin "blogg"..

    -Hur lång tid skall vi vänta, jag måste till jobbet?

    Ovan är ett tecken på att "samhället" inte blir bättre utan sämre..man orkar inte bry sig längre..det händer varje dag..24/7...året runt.

    inte så konstigt att "kommentarer" på olika forum,,spårar ut..sinnes..

    och alla dessa bloggar..suck..ta en promenad i skogen istället och titta på allt liv omkring dig..bah..blir så less..

    SvaraRadera
  3. Så klokt skrivet!
    Jag kan inte överhuvudtaget förstå varför man inte försöker ha en positiv livsåskådning.
    Och när det gäller sport så undrar jag vad vissa tror att dom åstakommer genom att tracka spelare, varför skulle dom inte göra det bästa dom kan?
    Livet blir så mycket bättre om man försöker se saker från den ljusa sidan. Åtminstone något som ska ge glädje, som sport.
    Besviken, klart man kan vara det. Men personangrepp, att hata motståndarna istället för att älska sitt lag, vart leder det?
    Hat föder hat, kärlek föder kärlek osv, det tror jag!
    Jag har ibland skämts för VIKs klack och det är inte kul, men i år har jag istället varit stolt!! Härligt!

    Ella

    SvaraRadera
  4. Kilminster: Ska inte sticka under stol med att inlägg på Golden Hill, Masugnen och andra forum det senaste dygnen inspirerade mig.

    Gurkaguda;
    Förr i tiden kunde man inte sitta instängd i ett rum och kommentera andras människors åsikter.

    Ella: Vi supportrar kan inte bara skylla på andra, politiker, media, radio, tv, sportjournalister för att det skapas onödiga, och säljande, rubriker som ofta underblåser det våld och hat som tyvärr frodas. Vi måste själva välja en väg, efter egen övertygelse, som siktar på att skapa ett mer humant klimat.

    Vi är alla en del av problemet...

    SvaraRadera
  5. Gurkolle, framför allt är det ju en gurka som sprider missämja och bråk på svenska fans nämligen Gurklasse. Läs bara det senaste på masugnen så ser du ett utmärkt exempel på det. Både lag och personer hoppar han på utan vila och utan sans. Sen finns det några andra exempel på bråkmakare runt om men han måste ha förstaplatsen.

    SvaraRadera
  6. Visst är vi alla en del av problemet.... eller lösningen, för min del så är valet inte så svårt.

    men sen så finns det dom som tär på ens tålamod mer än andra, ni har er (nyss nämnd) och sen finns det en hos oss vid namn bosseknopp.
    ska nu inte rangordna dem, för skit är skit, vilken röv den än kommer ifrån.
    (ursäkta språket)

    nåväl trevligt att det finns vettigt folk lite runt om. har förvisso aldrig tvivlat, även om jag har släkt i Tillberga och Västerås ;-)

    SvaraRadera
  7. GurkOlle, vad vill du ha sagt med den kommentaren?

    SvaraRadera
  8. Tänkvärda ord.
    Jag gör ett tillägg, som jag snott från ett inlägg på GH i dag.
    "Om det kommer fram någon till dig på gatan och frågar vad klockan är, slår du honom på käften då eller svarar vad tiden är?"
    En väldigt befogad fråga många ställer sig när dem kommer in på GH i alla fall.

    SvaraRadera
  9. Gurkaguda: Det jag menade var helt enkelt att när jag var "ung och arg" som supporter, när känslorna svallade efter en match, då fanns det inte någon möjlighet för mig att knäppa på en dator i mitt pojkrum och där spy galla på mina motståndare...

    Ville man spy galla då fick man minsann göra det "face to face" på gatan. Och det var inte lika roligt. Risken fanns då att man åkte på en propp :)

    SvaraRadera
  10. Kilminster: Ärligt talat tänker jag inte på någon enskild person med mitt inlägg. Jag tänker mer på "trenden" eller "tendensen". Det finns många "kålsupare" där ute som ser som sin egenuppgift att underblåsa olika "strömningar" för sin egen sak...

    SvaraRadera
  11. Hmm jo det är sant

    SvaraRadera