12 oktober 2010

Fredagsmys...

Nej, fredagar är ingen trevlig dag för gulsvart att spela sina hemmamatcher. Fredagar måste vara den absolut sämsta speldag man kan hitta av veckans sju dagar. Jag har gjort en egen, högst ovetenskaplig, undersökning i min vänkrets för att reda ut begreppen. På frågan om vad de helst gör en fredagskväll vinner alternativet "stanna hemma och mysa med familjen" överlägset! De allra flesta som arbetar måndag till fredag ser just denna kväll som den stora slapparkvällen. Det är då man tar en lång varm dusch, hänger på sig ett par halvsjaskiga träningsbyxor, favorit-t-shirten, och sedan kastar sig i soffan och zappar runt i kabeldjungeln.

De dagar som toppade som speldagar, om denna publik fick bestämma, är sönd, onsd samt måndagar. I nämnd ordning.  De dagar de ansåg sämst var fred, lörd samt torsdagar.

Man kan därför ställa frågan om vilken stolle som bestämt fredagar som speldagar? Självklart är det klubbarna själva som bär ansvaret för denna ordning. I ivern att tjäna några kronor extra på olika tv-avtal säljer man bort möjligheten att själva styra sina matchdagar. Man kan säga att de i mammons namn biter sig själva i svansen. Man får verkligen hoppas att det publikbortfall som fredagsmatcher innebär täcks upp av intäckter från nämda TV-avtal.

Dock finns det ett annat problem att ta hänsyn till. Publik drar publik. Så är det. Folk lockar folk! När man följer en TV-sänd fredagsmatch gapar oftast läktarna tomma. Tomma läktare gör sig inte ens bra på TV. Dessvärre ger dessa gapande tomma läktare i TV-rutan negativa signaler till tittarna. De kan tänka att "om det inte går mer folk på matcherna, varför ska då jag gå?" Vad var det jag nyss skrev? Jo, folk drar folk. En gammal men bevisligen oantastlig sanning...

Så kort sagt. Sluta spela hemmamatcherna på fredagar! Snälla.....

3 kommentarer:

 1. Sant, så sant! Minns att jag störde mig på dessa ständigt återkommande fredagsmatcher under förra säsongen... (se länken BB)

  SvaraRadera
 2. Ha! Du skrev om samma sak! Stort. Vi måste vara bäst...

  SvaraRadera
 3. Även restaurangerna gläder sig säkert åt fredagsmatcherna. Folk dricker mer och lägger ner mer pengar på nöjen en fredagkväll.

  Däremot inte sagt att jag själv gillar fredagsmatcher. Soffan och mysbrallorna lockar även mig, men inte lika mycket som en VIK match :-)

  Ella

  SvaraRadera