25 oktober 2010

Jädrar vad bra..


Årets komet - Oskarshamn..


... Oskarshamn och Örebro går i serien! Det är bara att lyfta på hatten och hylla deras insatser så här långt in på säsongen. En annan hade på känn att ÖHK skulle bli jobbiga denna säsong men - Oskarshamn! Vad har hänt där?


Först och främst har vi Tommy Salo som började förra säsongen som huvudtränare i Oskarshamn. Minns att han inledde strålande med sitt lagbygge - under försäsongen. Bland annat slog man Leksand och radade upp segrar i träningsmatcherna. Sedan startade serien och vi vet nu hur det gick. Oskarshamn hade ett otroligt motflyt och förlorade en rad matcher med uddamålet. Till slut blev situationen ohållbar och Salo valde att kliva av som tränare. Inte hjälpte det. Laget fortsatte på en inslagna, dåliga, vägen och hamnade i kvalserien - till Div 1! Där gjorde man dock så bra ifrån sig att man klarade nytt kontrakt till AS. (Det andra laget som kom upp var TAIF)

Utifrån den bakgrunden är Oskarshamns framfart i årets serien inget annat än en ren sensation!

Vad har man då gjort till denna säsong? Vad är den stora hemligheten bakom Oskarshamns framgångar? Till ny tränare utsågs Lars Ivarsson från, ja just det, Västerås. Han tog med sig Anton Mylläri och Jens Holmström till klubben. Två spelare som vi själva ansåg vara för dåliga för att representera gulsvart. Speciellt Anton hade hamnat i "frysboxen" under föregående säsong och mest fått harva i J20. Under slutet av förra säsongen lånades han även ut till Enköping.

Jens Holmström hade i vanlig ordning haft en svajig säsong innan i gulsvart. Blandat och gett. Spelade stundtals riktigt stabilt för att sedan släppa igenom skott som han "borde ha tagit". Det var med andra ord lite förvånande att Lasse valde att ta med Jensa till sitt nya lagbygge. Kanske visste han något som vi andra inte gjorde?

För övrigt har Oskarshamn byggt ett riktigt gediget ishockelag med en hel del spets. Mattias Guter, Stefan Gråhns, Johan Ryno, för att nämna några är riktigt riktigt bra spelare som i sina bästa stunder håller nivå för att spela i ES. Gemensamt för dessa tre är ett förflutet i AIK. Det var även ytterst nära att Mattias Beck lånades ut från AIK till Oskarshamn men han hamnade till slut i Mora.

Sedan får vi inte glömma att man nu plockat in Andreas Valdix i truppen för resten av säsongen. Andreas är även han en riktig klasspelare. Under sin tid hos oss förra säsongen visade han stundtals upp ett briljant spel. Tråkigt nog kom det allt försent, pga skador, för att övertyga tillräckligt och därmed få förlängt kontrakt i gulsvart.

Ser man till de resultat Oskarshamn gjort så här långt får man genast intrycket av att de spelar en tung ishockey med mycket kraft och fart. De "malar" ned sina motståndare period för period genom ett tålmodigt spel. De verkar inte heller ha några betydande svackor i sitt spel. De bara kör på i byte efter byte och till slut får de utdelning. Deras vändning borta mot AIS där de låg under med 2 - 5 inför sista perioden tyder på stor karraktär i laget.
- I sin senaste hemmatch mot Bofors var de nästan utspelade de första två perioderna men kunde ändå, till slut, ro hem tre säkra poäng genom en stark sista period.


Hur har det då gått för Mylläri och Jensa i årets allsvenska?

Jensa har spelat i tolv matcher och har en räddningsprocent på respektabla 91,04%. Det kan jämföras med Sperrles 90,08.
Anton har krutat in två mål stått för tre assist och ståtar med +7! Inte illa alls av en back som ratades av oss hela förra säsongen...

Ska man summera det hela så kan man enkelt konstatera att Oskarshamn numera är ett mycket stabilt allsvenskt lag som innehåller så mycket kvalitéer att vi får räkna med att se dem fortsatt högt upp i tabellen. Sanna mina ord..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar