28 november 2009

Kanada - Ryssland - ES - Allsvenskan

Denna blogg pendlar, som de flesta insett, mellan ytterligheter. Som ett bevis på detta kommer nu ett inlägg som både kan bära - eller brista! Det skall jämföras Rysk(KHL)- Kanadensisk(NHL)och Svensk (ES/Allsvensk) ishockey! "Går det!", kanske någon undrar. "Absolut inte!", svarar bloggen och negligerar genast detta faktum. Hur tråkig vore inte livet om vi bara fick prata om det som gick och inte det som är gott!

Anledningen till detta inlägg är ett samtal som bloggen hade med en god vän. Vännen ifråga har många års erfarenhet av lagidrott då han själv spelat på elitnivå men numera arbetar som Idrottslärare. Man kan kort och gott säga att han har goda insikter i sakfrågan.

Vi började nämligen jämföra spelet "från då till nu" samt melllan olika ligor. Till saken hör att bloggen är begåvad med möjligheten att se både Allsvensk ishockey ,KHL , samt NHL genom VIASAT Hockey!

Vilken ishockey ansåg vi då var mest sevärd? Vilket sätt att spela tilltalade oss både som supportrar till ett lag samt som neutrala åskådare till utövandet rent allmänt.

Vi delade in sätten att spela i tre grupper:
- Kanadensisk spelstil
- Europeisk spelstil (framför allt rysk/tjeckisk)
- Svensk spelstil (Både ES och AS)

Efter mycket velande, diskuterande samt funderande kom vi fram till att den typ av ishockey vi helst ville se var - rysk! Självklart spelade det in att vi bägge var stora beundrare av det sedan länge avsomnade CCCP med de makalösa spelarna Krutov, Larionov, Fetisov, Kasatonov, etc. Vi ansåg att den ishockey som de spelade kunde jämföras med när Brasilien spelar fotboll. Utomjordiskt - typ!

Så här bedömde vi de olika spelstilarna:

Kanadensisk
- Lagen är så fulla av rollspelare att ishockeyn stundtals kan liknas vid handboll. En mycket stereotyp form av ishockey där det inte finns utrymme för individuella prestationer. Alla spelare har sin specifika uppgift i varje byte. De håller sig slaviskt till sin roll. Emellanåt ser det ut som om spelarna åker längs skenor i isen. Alltid samma väg genom mittzon. Alltid samma pucksläpp. Alltid samma "dumpa puck och åk som fan". Allt i ett hysteriskt tempo där väldigt få spelare hinner med att göra något extra med pucken.
+ Det händer mycket då allt sker i högt tempo!
- Ibland blir det fruktansvärt långtråkigt att se spelare åka i full fart men aldrig med kontroll på vare sig puck eller medspelare!
- Påminner väldigt mycket om Engelsk fotboll innan invasionen av utländska spelare började. Väldigt mycket hjärta och smärta, men ingen hjärna!

Rysk
- Lagen är fulla av spelare med skiftande kvaliteter. Det finns defensivt skickliga, offensivt duktiga, allroundspelare, stora spelare, små spelare, snabba spelare och alla har de en sak gemensamt! De är oerhört skickliga på skridskor, med klubba, och kan lösa situationer på ett iniutivt sätt. De anpassar sig till varje ny situation som uppkommer och hittar ofta vägar ut och fram. De kan växla mellan att spela styrspel, defensivt, offensivt eller explosivt!
Ryska hockeyspelare liknar sydamerikanska fotbollsspelare då de växlar tempo allt efter behov. Ibland spelar de lite tillbakadraget, avvaktande, för att plötsligt anfalla med högsta fart och alltid med puck under kontroll! Makalöst!


Svensk
- Utan att förringa våra svenska ishockeyspelare så anser vi att de sitter i knä på sina respektive tränare! Vi upplevde båda att i svensk ishockey är det tränaren som till störst del bestämmer  hur varje spelare skall spela (rollspel a lá Kanada) vilket på ett olyckligt sätt påverkar prestationen. I svensk ishockey gäller det nämligen att "anpassa sig till kollektivet" istället för att "anpassa ishockeyn efter spelarens förmåga". Många duktiga svenska ishockeyspelare försöker allt för ofta "tänka"(vad var det tränaren sa att jag skulle göra - typ) istället för att bara "spela". Till skillnad mot rollspelare i Kanada där man tillvaratar varje spelares unika egenskaper och utvecklar dem får svenska spelare ofta iklä sig en "roll"  de måste anpassa sig till. 

I övrigt tyckte vi dock att svensk ishockey på att bra sätt låtit sig influeras av både Öst och Väst med ett viktigt undantag, Vi har tappat stora delar kreativitet(öst), mycket av det fysiska(väst), och fått fram ett typiskt svenskt "lagom" av det hela! Vi måste snart bestämma oss för vilken väg vi skall gå. Mer Öst eller mer Väst? Det är frågan.

- Slutligen ansåg vi bägge att det spelas "roligare ishockey" i Allsvenskan än i ES!

Så vår ranking blev enligt detta:
1. Rysk ishockey
2. NHL
3. Allsvenskan
4. ES

7 kommentarer:

  1. Alla vet att #1891# och 4ever AIK är samma kvinnliga person som gömmer sig bakom flera olika nic på SF

    SvaraRadera
  2. Olle Varför raderade du inlägget som postades igår och som beskrev 4ever AIK inlägg på GoldenHill.Kan det vara så att du är rädd för att trampa AIK på tårna

    SvaraRadera
  3. Vad! Jag har inte raderat något inlägg! Det måste du fått om bakfoten!

    SvaraRadera
  4. För övrigt trampar jag vem jag vill på foten:) Men har kollat nu. Den kommentar du hänvisar till finns kvar! Kanske du bara missade detta?

    SvaraRadera
  5. För övrigt bryr jag mig inte om att kolla "vem" som är "vem" när det gäller alla Nick! Alla är lika anonyma - precis som du!

    SvaraRadera
  6. Ber om ursäkt.Tittade efter på fel artikel (Ryssland - KHL - AIK(?) Du har helt rätt.Det var inget raderat.Jag hade fel.Ber om ursäkt ännu en gång

    SvaraRadera
  7. Patetiskt kommentar av 4ever AIK på GH Sänt: 2009-11-28 12:38
    Känns som att GurkOlle måste hitta något att skriva om när det gäller AIK bara för att det går käpprätt åt skogen för hans

    Käpprätt åt skogen ? Vänta och se när AIK inte får sin elitlicens godkänd eller när konkursen kommer för Svartgult (aik) då snackar vi " käpprätt åt skogen" ha ha skall bli kul

    SvaraRadera