27 november 2009

Förväntningar #2



Illustration: GurkOlle

Del 1
Bloggen väljer att separera målvakterna från de övriga i spelartruppen då problemet med målvakterna är mer komplext att beskriva. Vi vet alla att det ,trots en sportsligt väl genomförd säsong 08/09 , fanns av och till mycket stora problem med vårt målvaktspel redan då. Bloggen börjar därför med en kort resumé över målvakternas insatser föregående säsong:

Mikael Bohman
- Vår förstemålvakt(!). Fick stort förtroende under försäsongen och gjorde flera mycket bra insatser. Började serien bra men fick en svacka och ersattes av Jens Holmström

Johan Thalberg
- Började säsongen som tredjemålvakt och rehabtränade efter sin höftoperation.

Jens Holmström
- Började säsongen som andremålvakt men fick ganska snart hoppa in i serien då Mikael Boham sviktade(!).

Höstsäsongen
Detta var förutsättningarna när serien startade. Från föreningens sida var det nog tänkt att Jensa och Mikael skulle ta ansvaret för målvaktspelet fram till juluppehållet och därmed ge Johan Thalberg möjlighet till att  i lugn och ro bygga upp och komma ifatt efter sin skada.

Nu blev det tyvärr inte så. I en bortamatch mot Bofors började Jensa dåligt med två insläppta mål under matchens inledning och plötsligt fick en inte helt matchfärdig Johan Thalberg hoppa in i buren. Thalberg gjorde en stabil insats och gulsvart kunde så småningom vända på matchen och ta poäng(!)

I det läget hade plötsligt Mikael Bohman hamnat i skymundan och ingen visste riktigt varför. Under de följande matcherna blev det sedan att otroligt plottrande med målvakter inför varje match. Ibland Jensa, ibland Johan och plötsligt Mikael Bohman igen! Dessvärre kunde ingen av dessa tre övertyga i sina respektive matcher. Under hela höstsäsongen såg det ut på detta sättet!

Vårsäsongen
Efter jul stabiliserades hela lagets spel och Johan Thalberg framstod allt mer som den naturlige förstemålvakten och gjorde en rad stabila matcher. Som bekant gjorde hela laget en imponerande vårsäsong som kröntes med en seger borta mot Bofors och därmed direktplats till kvalserien!

Kvalserien
Tyvärr föll återigen målvaktspelet ihop. Första matchen borta mot AIK spelade Johan Thalberg på toppen av sin förmåga och räddade en överraskande vinst, på övertid, till gulsvart, men, sedan tog det slut. Resten av kvalserien var vi återigen begåvade med två målvakter som verkligen pendlade mellan hopp och förtvivlan! I matchen borta mot Leksand samt hemma mot SSK lyckades Johan Thalberg kröna sina säsong med fyra(4) mer eller mindre grova tavlor! Vi minns nog alla intervjun med en gråtande Thalberg efter matchen mot SSK.

Reflektion
Utifrån den erfarenheten trodde jag, och många med mig, att det skulle sättas in stora ansträngningar på att värva en "klassmålvakt" som stöd och backupp för våra egna unga och lovande, men ack så ojämna, målvakter. Så skedde inte! Istället startade säsongen upp med samma målvaktspar som säsongen innan....

Bloggens bedömning:

Johan Thalberg
Förväntningar: 6 Presterat: 5 Summa: -1
- Bloggen hade inte stora förväntningar på att Johan plötsligt skulle bli så mycket bättre till denna säsong. Däremot hoppades jag på att de värsta "tavlorna" skulle lysa med sin frånvaro. Tyvärr har det inte blivit så. Trots mina låga förväntningar anser jag att Johan inte ens levt upp till dessa!

Jensa Holmström
Förväntningar: 5 Presterat: 7 Summa: +2
- Jens har enligt mitt förmenande spelat väldigt stabilt i sina matcher men gjort en riktigt stor tavla. Långskottet från mittzon i hemmamatchen mot MIF. I övrigt anser jag att Jensa spelat riktigt bra. Han ger ett otroligt lugnt intryck och hans spel med klubban håller hög nivå.

Bloggen anser därför att Jens Holmgren är den målvakt som måste ges det allra största förtroendet i fortsättnnigen. Det är dags för tränarna i gulsvart att sluta "hoppas" på ett mirakel när det gäller Johan Thalbergs målvaktsspel. Johan har kört fast. Om det sedan är mentalt eller inte är inte denna blogg skickad att avgöra.

- Det går alldeles utmärkt att tycka till om mina subjektiva åsikter:)

För övrigt skall det tilläggas att även denna blogg givetvis inser att det inte "bara" handlar om målvaktsspelet när man summerar resultaten denna märkliga säsong! Trots det anser jag det finns fog för ett ifrågasättande av deras prestationer! I del tre kommer jag summera hela lagets prestation och det finns en del forwards som kommer att ifrågasättas rejält...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar