8 november 2009

Fredrik Nilsson - eller inte?



Fredrik Nilsson
San Jose Sharks, Jokerit, Köln och VIK


Vi står inför ett val.
Eller rättare sagt föreningen Västerås IK står inför ett avgörande beslut. För att vara ännu mer exakt så står och faller lagets, och föreningens, trovärdighet på vilket ben Herrar Cajander och Rohlin väljer att stå på. Skall de avvakta och se, eller, visa handlingskraft att gå till beslut.


Det finns två scenarier som är tänkbara:
- Fredrik Nilsson får fortsatt förtroende under en tid.
- En ny tränare kommer in i föreningen.

Bägge lösningarna kan fungera men signalerar helt olika budskap. Det är därför oerhört viktigt att beslutet är väl underbyggt samt motiven synliga. Föreningen måste, i samma ögonblick de deklarerar sitt beslut, tydligt förklara vad de vill.

Fredrik Nilsson
Väljer de Fredrik Nilsson måste de även förklara varför. Ett val av Fredrik Nilsson som tränare kommer skicka märkliga vibrationer, och spekulationer, ut bland supportrar och sponsorer. Vad är det för krakar till ledare, i en elitklubb, som väljer att behålla en helt oprövad tränare som skall leda laget, en grupp i spillror, mot en kvalserie med hopp om en plats i Elitserien? Känns den lösningen trovärdig?

Det kan fungera om Fredrik Nilsson får all den support som behövs. Om han verkligen får det fulla förtroendet. Större under har skett här i världen och bara föreningen tydligt förklarar varför de väljer denna lösning finns möjlighet till gehör och förståelse från publik, sponsorer och supportrar.

Får Fredrik Nilsson däremot stanna kvar medan man ”avvaktar” och ”vill se hur det går” då har man in min mening snabbt förbrukat sitt förtroendekapital. En förening med ambitioner att nå ES kan inte ”vela” med obekväma beslut! Dessutom är det inte bra för ett kollektiv som behöver kontinuitet. Man kan hamna i ett tillstånd där både spelare, ledare och tränare börjar vänta på vad som ska hända!
 Det absolut värsta scenariot som kan inträffa är att Fredrik Nilsson erbjuds tjänsten som förstetränare, tackar ja, men efter en tid inser att han inte är uppgiften vuxen. Då hamnar verkligen föreningen på den så omtalade pottkanten.

Ny tränare
Väljer föreningen att ta in en ny tränare utifrån så signalerar man samtidigt ett tydligt budskap: Vi tror på vår trupp och med rätt ledare vid rodret kommer vi uppnå vårt mål”. ”Vi har en bra trupp men saknade en kompetent tränare”, En sådan lösning kommer att tilltala supportrar, sponsorer, publik och media. Den är konkret och tyder på handlingskraft. ”här finns en klubb som verkligen vet vad den vill”, typ! Genom att snabbt ta in en yttre kraft tystar man alla tvivlare och skaffar sig ett mentalt övertag mot sina kritiker. Det är bra. Då blir det föreningen som sitter i förarsätet och vi andra som åker med. Det är så det ska vara anser jag.

Finns det då några garantier för att en ny tränare kommer att lyckas? Nej, absolut inte, men vi kommer troligen ganska snabbt att få kvitto på om gruppen, spelarna, eller laget innehar den kvalitet som behövs för att vi åter skall bli ett vinnande lag.
- En ny tränare är ingen garanti för framgång, men, han skapar arbetsro för alla inblandade. - Nu har vi en kapten på skutan som tar han om den smutsiga byken!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar