17 november 2009

Börja göra mål - nu!





Bloggen är kluven. Bloggen är något tudelad, isär, ur gängorna. Stundtals känns det som att sväva fritt, eller befinna sig i fritt fall. Det talas om vådan av att falla från höga höjder men mig veterligen är det inte fallen som är skadliga, det är landningarna!

Sitter därför och funderar över vart allt detta ska landa denna märkliga säsong. Blir det en buklandning, mjuklandning eller rent av kraschlandning?

Under försäsongen roade jag mig med att jämföra årets spelartrupp med föregåendes. Spelare för spelare nagelfor jag dem alla. Min slutsats var varken överraskande, revolutionerande eller omvälvande. Det svar jag fick av min granskning var att truppen såg homogen ut men utan riktig offensiv spets.

- So far so well, som de säger i utlandet!

Det som gav visst hopp var den tydliga profileringen av spelare med bättre defensiva kvaliteter. Kvar fanns visserligen två målvakter med tveksam potential men istället hade fler spelare, både backar och forwards, med goda defensiva egenskaper anslutit.

Den omedelbara känslan blev därför att man till denna säsong skulle få uppleva ett ”nytt Västerås” spelmässigt. Och, sannerligen, det har vi verkligen fått göra men inte på det sätt som denna blogg förutspådde!

- Visserligen håller vi ihop laget föredömligt och släpper in färre mål per match denna säsong, vilket är förnämligt och vad man kunde förvänta sig, men, vi gör dessvärre betydligt färre mål själva!


Om man ger sig till att summera den första fjärdedelen av denna säsong ger det vid handen att vi lyckats väl med att freda oss bakåt men misslyckats kapitalt i våra ansträngningar att göra mål – framåt!

Det är därmed ställt utom allt tvivel att vi i en snar framtid behöver börja producera mera. Det hjälper föga att backar och målvakter gör gedigna insatser då forwards inte gör sitt. Laget får aldrig några marginaler att spela på. Minsta misstag i de bakre leden och matcher är förlorade. Det har vi fått bevittna minst fyra gånger denna säsong. Jämna tillställningar med god poängchans har försumligt tappats bort i slutfasen av matcherna.

- Med en mer normal produktion av mål framåt hade inte enstaka misstag av backar eller målvakter fått sådana förödande konsekvenser.

Som supporter sitter man mest och hoppas på att vi inte ska släppa in mål då man egentligen borde hoppas på att vi skall göra mål

Sannerligen säger jag eder alla, det är inte backar och målvakter som vi skall sätta i stupstock och bespotta. Det är våra anfallares ovilja, oförmåga, oskicklighet att pricka målet som är det stora problemet! Det är gott nog att prata om ”tät defensiv” men mig veterligen måste vi faktiskt göra åtminstone ett mål mer än motståndaren i varje match för att börja bärga poäng!

Bloggen har därför bestämt sig att under en tid framåt rikta fokus mot de delar av laget som fram till nu så flagrant misslyckats med sitt uppdrag. Är det inte en aning beklämmande att Stefan ”Loppan” Hellkvist är den ende spelare som producerar på ett bra sätt  i årets spelartrupp?

- Från och med nu kommer GurkOlle kritiskt att granska varje skär våra anfallare tar de kommande matcherna.

1 kommentar: