26 november 2009

Förväntningar #1


Illustration: GurkOlle


Inför denna säsong insåg nog de flesta av oss att saknaden efter de fenomenala poängmaskinerna Arlbrant och Olausson skulle bli stor. Dock kunde vi aldrig ana i hur stor omfattning vi skulle drabbas. Det var därför med stort intresse vi alla följde lagetbygget inför denna säsong. Skulle Rohlin trolla fram några "kaniner ur sin hatt igen" eller var kvoten redan fylld av lyckade värvningar?


Allt som vi närmade oss säsongsstart droppade det in det ena nyförvärvet efter det andra. Inga "kanonvärvningar" men ändå av en viss dignitet. Det var etablerade spelare med erfarenhet av spel på elitnivå och med hyggligt goda referenser.


Denna blogg gjorde säkert som många andra. Den började spekulera i hur nyförvärven skulle klara av att axla ansvaret efter de spelare som hade flyktat. Av den anledningen kommer härmed denna bloggs summering av förväntningar inför seriestart och analys av hur dessa uppfyllts. Som vanligt är denna redovisning grundad på min egen subjektiva bedömning. Då kör vi:


Henrik Eriksson (HV71/Borås) Forward
-Skridskoskicklig forward med mycket bra puckkontroll. Eriksson är en högerfattad spelare med bra blick för spelet, fin teknik och ett ganska bra målsinne. Skicklig på att transportera puck i hög fart och relativt kreativ i sitt spel. Offensiv med vissa brister i defensiven.
Förväntningar: 8 Presterat: 6 Summa: -2
Bloggens motivering: Gör inte mål! Tar för lite egna avslut!


Jonas Jonasson (HV71) Forward
- Johansson är en skridskostark forward med hyfsade offensiva instinkter. Utrustad med ett ganska giftigt skott, som han är villig att avlossa ofta. Bra med pucken och relativt duktig på att finna spelvägar. Haft en del problem med skador och inte utvecklats till den storspelare man trodde för ett antal år sedan.
Förväntningar: 8 Presterat: 3 Summa: -5
Bloggens motivering: Gör inte mål! Tar för lite egna avslut! Utnyttjar varken sitt fina skott eller sin fysik.


Alexander Ribbenstrand (Almtuna) Back
 - Hetlevrad tvåvägsback. Ribbenstrand gillar att smälla på och är ofta het och lite smågrinig på isen. Stark, trots att han inte är någon jätte till växten. Lite ojämn i sitt spel fortfarande och spelar med lite små marginaler ibland. Hinner ibland inte riktigt med och tvingas använda klubban.
Förväntningar: 6 Presterat: 7 Summa: +1
Bloggens motivering: Spelar med stor pondus. En av få som vågar använda kropp och tacklas. Oväntat vårdad i sitt spel! Går gärna med upp i anfallen och fyller på. Kanon!


Tobias Forsberg (Modo/Björklöven) Forward
- En hårt arbetande forward med mycket vass skridskoåkning och en uppoffrande spelstil. Forecheckar föredömligt och har även hyfsad puckhantering och viss näsa för målet. En lagspelare som kan användas i många matchsituationer och som inte viker ned sig.
Förväntningar: 6 Presterat: 6 Summa: +-0
Bloggens motivering: Gör inte mål! Tar för lite egna avslut! Går inte rakt på mål som förväntat. I övrig en godkänd insats.


Christian Larivee (Danmark) Forward
- En spelskicklig och ganska stark skridskoåkare med fint spelsinne. Ingen fysisk spelare. Har ett fint spelsinne och är en duktig passningsspelare.
Förväntningar: 7 Presterat: 9 Summa: +2
Bloggens motivering: Riktigt överraskande bra! Enligt förhandsuppgifter skulle Christian vara bra. Men att han skulle vara så bra var inte väntat. Duktig på rören, fin blick för spelet, jobbar hårt över hela planen. Hatten av för en lyckad värvning!


Andreas Valdix (Oskarshamn) Forward
- En mycket rapp skridskoåkare med långa och kraftfulla skär. Skicklig playmaker med bra spelsinne. Valdix har bra teknik och är duktig på att föra in pucken i offensiv zon. Är också en kapabel forecheckare. Underhållande att se på från läktarplats.
Förväntningar: 7 Presterat: 3 Summa: -4
Bloggens motivering: Riktigt duktig med puck och klubba och finurlig i sitt spel, men, han kommer igenstans. Inga avslut, inga tacklingar, ingenting!
 
Per Helmersson (Växjö) Back
- En defensiv och stabil back med offensiva kvalitéer. Storväxt med en fysisk spelstil och stark i sargspelet. Bra skott som borde användas oftare. (av: Ulf Andersson)
Förväntningar: 6 Presterat: 8 Summma: +2
Bloggens motivering: Stabil! Vågar hålla blå linjen vid anfallsspel. Stark trots sin ringa storlek (han är faktiskt bara 1.81!). Få misstag med puck!
 
Jonnie Karlsson (Björklöven) Back
- Allround back med en hyfsad offensiv. Följer gärna med i anfallsspelet. Bra tacklare.
Förväntningar: 6 Presterat: 8 Summma: +2
Bloggens motivering: Spelar alltid enkelt och med bra marginaler. Kan "smälla på" vid sargen. Är inte rädd att gå med på avslut!
 
Anfallare antal: 5
Förväntade poäng: 35
Presterade poäng: 27
Summa:  - 12
 
Försvarare antal: 3
Förväntade poäng: 18
Presterade poäng: 23
Summa:  + 5
 
Utifrån ovan redovisade kan man lugnt påstå att utfallet av de offensiva värvningarna inte på långa vägar blivit det förväntade! Lägg därtill två "darriga" målvakter så förstår alla att förutsättningarna för vårt gulsvarta lag inte är optimala.
 
Våra backar gör sitt jobb på ett förtjänstfullt sätt i match efter match. De lagdelar som sviker är målvakterna med sina återkommande "tavlor" samt forwards som inte kan göra mål! Tyvärr får vi nog alla "krypa till korset" och inse att Rohlin inte på långa vägar fått samma jackpott på årets värvningar. Undantaget backarna!
 
Nästa gång skall bloggen syna resten av spelartruppen. Finns det någon av de återstående spelarna som ligger på + i årets seriespel tro?
 

4 kommentarer:

  1. Skriver det här med:

    Henke i BORÅS. ;)

    SvaraRadera
  2. Jag har ändrat nu din jädra hackspett:)

    SvaraRadera
  3. Hackspett... Kalla mig det då! ;)

    /killen med (alldeles för mycket) kollen

    SvaraRadera
  4. 6 på Forsberg för lågt, 3 på Valdix för högt.

    SvaraRadera