8 december 2012

Inga tomtar på isen idag - bara Troja!

Västerås - Troja 3-1
Det blev nästan lite julstämning i ABB Arena denna lördag. Troja gjorde oss den äran idag i sina vita och röda dräkter. Om det inte vore för de kastrulliknande hjälmarna kunde man gott ta dem för tomtar. När matchen startade passade Troja på att visa sin givmildhet genom att bjuda oss på både frilägen och powerplay ur sin medhavda tomtesäck. Men i vanlig ordning valde vi att inte ta tillvara dessa klappar.

Den första perioden blev en aning enahanda då spelet till den största delen var förlagd i tomtezonen. Troja spelade nämligen inte speciellt bra. De var rent av rätt dåliga för att inte säga usla de första tjugo minuterna. Men det gjorde inte så mycket då vi själva valde att sätta våra avslut i sargen eller mitt på Bengtsberg i motståndarkassen.

Vi på läktaren började genast dra paralleller med den senaste hemmamatchen mot Tingsryd. Det mumlades om att "vi måste få första målet" och att "vi måste sätta våra chanser" för om vi inte gör det "kommer Troja göra mål på en slumchans". Och visst blev det så!

Andra perioden började som den första slutade. Full fart in i den vitröda zonen och puckar haglade mot Bengtsberg, igen. Med samma klena resultat. Självklart inträffar det som vi alla på läktaren vet kommer inträffa. Troja bjuds på en indianare som de skickligt utnyttjar till att sätta ledningsmålet. Från läktaren hördes "vad var det jag sa" och "det är då fan". Efter sitt mål blev det för en stund riktigt bra fart på tomtarna från Småland. Ivrigt kastade sig in i närkamper och flängigt slängde de puckar mot vårt mål. Under femminutersperiod efter deras mål var vi på väg att tappa både konceptet, matchen och hela härligheten.

"Nu får dom ta och skärpa till sig" och  "Ska det vara så jävla svårt att få hål på dem", undrade någon? "Skjut för i helvete", tyckte en annan. Lyckligtvis bestämde sig plötsligt Gulsvart för att ta tillbaka initiativet och avslutande sju åtta minuterna av andra perioden blev Troja mer eller mindre belägrade i egen zon. När man misströstade som mest över alla missade lägen small det plötsligt till! Efter hårt jobb bakom motståndarmålet kom pucken fram till en halv fristående "Z" som distinkt tryckte in pucken i maskorna. Mikael "Z" Zettergren, av alla, fick till slut äran att spräcka nollan. Så underbart skönt att just han, som dessutom var bänkad i förra matchen, äntligen fick utdelning igen. Men det skulle bli ännu bättre...

Vi gick till pausvila efter den andra perioden med ställningen 1-1. Med lite skärpa kunde vi gjort både två och tre mål i den andra perioden.

Den tredje perioden var inte många sekunder gammal då han dök upp igen. Mikael "Z" Zettergren fick pucken i mittzon, tog med sig den över blå, krånglade sig förbi sin back, och ren med Bengtsberg lyckades han med en lång dragning lägga in pucken i mål! Två mål i samma match! Man fick nypa sig i armen, knävecket och örat. Så gött!

Men tro nu inte att "Z" var klar för kvällen med detta. Nehej. Till råga på allt lyckades han servera en delikat passning till Matt Fornataro under de sista självande sekunderna av ett powerplay. Matt tackade för smörpasset genom att finta bort Bengtsberg och lyfta in 3-1.

Vi var genomgående bättre än Troja i dagens match. Under femtio av matchen sextio minuter styrde och ställde vi efter behag på isen. Det oroväckande är hur dåliga vi är, just nu, på att hänga in pucken när lägen dyker upp. Vi var även väldigt bleka i powerplay. Visst skickar vi runt pucken på ett snyggt sätt och det broderas elegant emellanåt men det skjuts för lite! Framför allt backarna måste våga lägga in pucken på mål då och då.

- Intressant att våra NHL-stjärnor klev av poänglösa idag!

En spelare som verkligen fått utdelning efter sin återkomst efter skada är Markus Eriksson. Två mål senast mot Almtuna följdes upp med tre assist i dagens match. Kul även att se Robert Kimby på isen igen. Tycker han gjorde en helt okey insats idag. Lovar gott!

Rent allmänt fick man intrycket av att uppehållet på nio dagar kommer lägligt. Laget ser inte alls lika taggat ut som de gjorde för några omgångar sedan. Vi har vunnit knappt i flera matcher och fått strida hårt för alla poäng trots att vi nu mött lag från nedre delen av tabellen. Tänker då på Asplöven, Karlskrona, Tingsryd, Almtuna och Troja. Poängutdelningen är mer än godkänd. Vi föll ihop i en match, den mot Tingsryd, men hade å andra sidan medflyt i några andra matcher som vi kunde vinna.

Själv är jag otroligt nöjd med lagets insats fram till nu. Vem hade väntat sig att vi skulle vara ett stabilt topplag när säsongen började? Inte jag, ska erkännas. Men nu är vi där vi är och att njuta av stunden är inte fel.