24 december 2012

Julkrönika #3 Målvaktsspelet och Tim HeedFörst en lite kort resumé. Förra säsongen alternerade Daniel Sperrle och Lars Johansson i buren. För oss som tittade på tycktes det inte finnas någon tydlig strategi i valet av målvakter. En av målvakterna kunde göra två eller tre helt godkända insatser för att sedan ställas åt sidan till förmån för den andre. Det var ett sätt att coacha målvakterna som inte slog väl ut. Konsekvensen av detta blev två duktiga målvakter som aldrig spelade riktigt bra. När Daniel Sperrle och Lars Johansson dessutom var väldigt olika i sitt sätt att agera fick det troligen negativa konsekvenser för backarnas prestationer. Sperrle älskade att vara en del i spelet och deltog aktivt genom att prata/skrika på sina medspelare. Han hade även en förkärlek för att jobba bakom målet samt att snabbt sätta igång spelet. Lars Johansson, å andra sidan, jobbade mer i det tysta. En lugn och stabil kille som överlät åt backarna att göra sitt och tog sedan hand om de puckar som kom på mål.
Man kan kort säga att Mars Waltins coachning av målvakterna inte gynnade deras spel. 

Till denna säsong fick som bekant Daniel Sperrle lämna klubben och istället värvades Gustaf Lindvall in som backup. En värvning som vid första påseendet såg väldigt konstig ut. Gustaf hade ingen lyckad säsong i Sundsvall året innan och sågs inte som någon framtidsman. Men tydligen fanns det redan tidigt en tanke med denna värvning. Kanske var det Joakim Fagervall, eller Niklas Johansson, som ville ge Lars Johansson en riktig chans att visa upp sina kvaliteter som målvakt. Oavsett vem som bestämde vad så har Lars blivit vår uttalade förstemålvakt denna säsong och det har blivit - succe´

Lars Johansson är troligen den spelare som enskilt betytt mest för oss denna säsong. Jag kan inte på rak arm påminna mig en enda tavla under höstsäsongen. Visst, ett och annat skott har slunkit in som "han borde ha tagit" men överlag har Lasse hållit en extremt jämn och hög nivå. Att ligga på 93,4 i räddningsprocent är helt enkelt enastående bra!

För den skarpögde finns det fortfarande små saker som Lars Johansson kan bli bättre på. Av någon anledning är han inte så stark när det gäller straffar. Personligen tycker jag även han kan bli lite mer "aggressiv" när det gäller att hålla koll på skyttar från blå linjen. Vissa målvakter är fenomenala på att skaffa sig fri sikt medan andra överlåter åt backarna att ordna den detaljen. Här tycker jag att Lasse kan bli lite bättre...
Betyg: 9/10

-------

Tim Heed (d)
- Det finns spelare som väcker känslor mer än andra. Tim Heed tillhör den spelartyp som får blodet att svalla hos åskådarna(och tränare). Skillnaden mellan briljans och idioti är oftast lövtunn. Det är just i den zonen, mellan det briljanta och det stupida, som Tim Heed opererar. På endast tretton matcher har han lyckas göra tre mål och passat fram till fem. Det är utomordentligt bra. Det är just därför många lag vill ha spelare som honom. En kreativ spelare som medverkar till att sätta fart på spelet och därmed öppnar upp för sina medspelare. Jag är av den övertygelsen att alla lag måste ha spelare, eller lirare, som vågar det lilla extra. Men det har självklart ett pris. Ibland blir det nämligen fel. Och när spelare av Heed´s kaliber gör fel så brukar det handla om riktigt stora fel. Generalfel. Inte sällan kostar dessa misstag det egna laget en och annan poäng. Jag bryr mig inte om att rabbla upp de "fel" som han gjort i våra färger då man faktiskt måste väga för och emot. Kredit och debit. Jing och Jang. 

Det är mycket upp till en tränare att agera, att dirigera, att kommendera, att kommentera, när spelare begår misstag på isen. Ingen ska inbilla mig att Tim Heed medvetet tar risker som kan sänka hans eget lag! Aldrig på tiden. Det är inte så det fungerar. Tim ser istället möjligheter där andra ser svårigheter. Och i det långa loppet är jag så naiv att jag tror detta kommer gagna oss som lag. Låt därför Tim Heed fortsätta spela sitt spel även om det kommer ge en och annan åskådare, eller tränare, återkommande hjärtinfarkter!
Betyg: 6/10

Nästa inlägg: Övriga spelare(förutom NHL-spelare)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar