22 december 2012

Örebro.....

Örebro har det tungt just nu!


Gåtan Örebro är ännu inte löst! Frågan är om någon kommer hitta svaret innan säsongen tar slut? Det var ju nu som det skulle ske. Efter tre säsonger i Hockeyallsvenskan varav de två senaste säsongerna slutat med spel i kvalserien, så har laget plötsligt fått akut stopp i maskineriet. Popplaget Örebro som charmade oss alla med sin frejdiga offensiv. Man öste in mål framåt i ungefär samma takt som man släppte till bakåt. Öppna spjäll och full fart in i kaklet var mottot. Publiken trivdes, sponsorer gladdes, föreningensledarna vädrade morgonluft, och motståndarna suckade. 

Till denna säsong valde tränarna, med Peter Andersson i spetsen, att bygga om laget för att anpassa det bättre till denna säsongs kvalserie. Istället för det traditionella offensiva spelet ville man hitta en spelform med mer kontroll. Stabilitet, var nog det man eftersträvade. Spelare fick gå och spelare värvades. Den stora förändringar i truppen, och den kanske mest kännbara, var att man nu fick klara sig utan passningsgeniet Conny Strömberg. Detta ingick dock i "den stora planen" då man ville bygga ett lag som var mer ramstarkt och inte så beroende av en enda spelare. Facit är dock dystert. Viktiga spelare som Henrik Löwdahl och Johan Wiklander finns i laget. Säsongerna 2010-11 och 2011-12 samlade Johan Wiklander ihop 49 poäng. Henrik Löwdahl fick ihop 41+47 på dessa två säsonger. Denna säsong har samme Löwdahl lyckats få ihop elva(11) poäng! Wiklander har haft bättre utdelning (25) och kan nog nå ungefär samma siffror som tidigare säsonger. Men att en spelare som Löwdahl inte längre producerar poäng är självklart bekymmersamt. Saknar han månne Connys passningar?

Av nytillskotten är det nog bara Patrik Yetman som levererat som förväntat. Innan skadan snittade han nästan exakt en poäng per match vilket måste anses som mer än godkänt. Patrik är en klasspelare som passar lagbygget Örebro perfekt.

Vår "gamle" Kalle Olsson värvades denna säsong till Närkingarna. En rekrytering som förvånade mig en smula. Vad ville man med den värvningen? I Linköping hade Kalle det rätt tungt och mäktade endast med sju(7) poäng på 58 matcher! Kalle fick oftast spela i en ren brunkarkedja och fick mycket förtroende i boxplay. Något som han klarade av väldigt bra. I Örebro har dock Kalle fått en helt annan roll och får stort förtroende av tränarna. Han har även lyckats samla ihop nitton(19) poäng på 30 omgångar vilket får ses som mycket bra. Hos oss var han inte direkt någon poängkung, om man säger så!

Ett stort problem, som jag ser det, är att Örebro inte hittar en riktigt bra målvakt. Denna säsong alternerar Ridderwall och Sandberg. Två rätt dugliga målvakter som borde kunna leva upp till kravbilden som finns. Men tyvärr, för Örebro, har ingen av dessa herrar kommit upp på tillräckligt hög nivå. De räddar inte laget när det krisar som mest.

Jämför gärna med oss själva som denna säsong stulit många matcher tack vare Lars Johanssons eminenta spel längst där bak. Skillnad det.

Själv har jag följt Örebro rätt många matcher denna säsong men har oerhört svårt att sätta fingret på var det felar. Med den trupp de har på pappret borde, eller ska, de vara med i toppen av tabellen. Men så är bevisligen inte fallet. Istället har man nu hamnat i ett riktigt prekärt läge. Plötsligt är man inblandad i kampen för att klara en plats till playoff! Vem hade trott det när serien drog igång!

Ska jag drista mig till en amatörmässig analys av Örebros problem så är det - attityd! Laget saknar helt enkelt lite jävlar anamma. De saknar lite "Boforsanda" i truppen. De skulle behöva några fler spelare som bara går in och pumpar, i byte efter byte, för att skapa lite tryck i grejerna. Det räcker inte med en Emil Kåberg som kommer in och tokkör vart fjärde byte. Fler spelare måste börja jobba mycket hårdare på isen. Och gärna samtidigt! Det vanliga i matcherna är att det är just kedjan med Kåberg som brukar skapa lite "aktion" på isen. De har en förmåga att bara dynga på och köra rakt på mål. Berömvärt, nödvändigt, men de är för ensamma för att göra hela jobbet.

- Herregud! Med lirare som Simon Olsson, Marcus Weinstock och Jared Aulin i laget borde det hända mycket mer på isen! 

Kan det vara så enkelt att Peter Andersson kört fast? Har han tappat tråden? Har han värvat fel spelartyper? Får han inte spelarna att följa spelidén? Har spelarna rent av ledsnat på hans röst?

Nu är inte säsongen körd på något sätt för Örebro men det måste hända något väldigt snart. Laget måste hitta tillbaka till en trygghet i spelet som ger utslag i form av poäng och segrar. Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om Örebro tar bakvägen till Kvalserien denna gång och gör en Rögle! Den som lever får se..





1 kommentar:

  1. Din analys känns väldigt bra. Jag har missat tre-fyra matcher med Örebro denna säsong och dom har visat upp en högsta-nivå som kanske bara Dif kan komma upp i, i denna serie. Dock har det gått tungt större delen av säsongen och spelarna har helt enkelt tröttnat på PA's spelsystem. Dom är här för att spela anfallshockey och detta försök till Växjö-spel fungerar inte. Där av har spelarna tröttnat. Dom jublar knappt när dom gör mål längre. Spelarna vet inte äns vart deras lagkamrater är på isen. Spelarna kämpar ganska hårt i matcherna men lika mycket som man kämpar, lika förvirrade är man på isen. Bara när en av många skickliga spelare gör en individuell prestation framåt blir det en målchans.
    När man passar varandra blir det sällan en pass på bladet, utan en passning på skridskon vilket gör att denne blir stressad och gör ett misstag. Dom få tillfällen det blir bra gör målvakten en kanonräddning. Thats the story of this season for Örebro.

    Nu är det ganska långt ner till negativt kval tack vare sex raka vinster i början av säsongen men som dom presterar nu så känns det som en ganska stor möjlighet. Man måste trots allt klassiskt sätt ha mer poäng än spelade matcher och Örebro har inte mer än 52 poäng och jag kan lova att dom inte tar fler om man inte höjer sig. Det är inte jag som är negativ, detta är ett faktum. Jag är ett av lagets största fan och jag har gått på ca 90% av Örebros matcher på hemmaplan sedan jag föddes 1988. Så jag är ingen medgångs-supporter. Detta är allvar och det änbda jag kan se som kan rädda dom är ett tränarbyte, alt att PA ändrar till klassiskt Örebro-spel. Annars går det åt h***vete.

    SvaraRadera