28 december 2012

Tacklingar!



Moras Daniel Viksten fick ont i skallen efter en "ryggtackling" av Mikael Backlund. Resultatet av det blev - nada! Men så blev det - matchstraff. Och sedan blev det - avstängning! Och tre(3) matcher till råga på allt! Den skadedrabbade Moraspelaren blev dock inte mer skadad än att han med glatt(!) humör var med och spelade dagens match mot BIK Karlskoga. Ibland förstår man inte mycket, ska erkännas. Och hur kom det sig att rättsskiparen för dagen(matchen) först blundade och sedan själv gjorde en anmälan till disciplinnämnden? På vilka bevekelsegrunder, kan man fråga sig? Var det det dåliga samvetet som gjorde sig påmint? Skämdes han över att ha missat i sin bedömning när det hände? Blev han påverkad efter matchen av ledare från Mora? Var han helt enkelt bara gramse på Mikael Backlund rent allmänt? Sa "Mickis" några väl, men fel, valda ord till domaren under matchen? 

Visst var det en tackling mot ryggen men från läktarhåll såg den inte ett dugg märkvärdig ut. Backlund hade inte nämnvärd fart när han närmade sig Moraspelaren för att "trycka till". Det var helt enkelt en ovanligt olycklig utgång av en förhållandevis vanlig situation i spelet ishockey. En annan börjar tröttna på detta eviga anmälande i efterhand. Det börjar gå till överdrift nu. Vem "faen" kommer våga spela fysiskt i fortsättningen om man riskerar att i efterhand bli granskad och nagelfaren av "tre vise män" framför en maskin där de kan spela upp händelsen bild för bild ur sextiofyra olika vinklar? Parodi, kan det bli av det hela, om det inte hanteras på ett korrekt och återhållsamt sätt.

Och sedan detta evinnerliga trams om att man inte får tackla en spelare "som inte är beredd". Hur tänker man då? Ska man ropa "hej, nu tacklar jag dig" innan, eller? Duktiga tacklare är ju lite av specialister på att trycka till när motparten inte är riktigt beredd. Det blir ju mest effekt då, typ. Vad kan nästa steg bli? Att inte skjuta mot mål om "inte målvakten är beredd"?

- Jag anser att alla spelare som anträder en ishockeyrink måste vara beredda på att få en tackling, hela tiden! 


Men det är något speciellt med Mora och anmälningar!


Kul, tycker jag, att både LIF och BIK torskade idag. Roligt även att Örebro vann borta mot Troja! Jag tror nämligen att det gynnar oss om fler lag blandar sig i toppstriden. Alla slår alla, typ, och inga poäng är givna! Vi ska INTE ta oss till en kvalserie genom att andra lag vinner eller förlorar. Vi ska göra det av helt egen kraft. Om inte har vi inget i en kvalserie att hämta. Tycker jag:)

Till sist: Leksand fans "rasar" som vanligt över domarens insats när de förlorar. Men de borde sannerligen "rasa" mot sina forwards som uppträdde så håglöst när de bjöds på det ena friläget efter det andra av SSK! Det var lite "Papphammar" över LIF:s avslut denna kväll.

Go´natt!

3 kommentarer:

  1. Du har, precis som många andra supportrar, en mycket märklig syn på det här. Det verkar vara viktigare att slå vakt om det fysiska spelet i hockeyn än att försöka få bukt med det ENORMA problemet med hjärnskakningar. Det här trivialiserandet och raljerandet andas okunnighet alternativt ignorans.

    Sen att du gör det ifråga om en tackling som var farlig och ful är än mer konstigt.

    Mickis sätter händerna i ryggen på Viksten och tacklar in han med huvuduet före i plexit. Han fick ett stort jack i pannan. Om han har fått hjärnskakning eller inte spelar väl ingen roll, det är ju det farliga spelet man vill stävja.

    Viksten har blicken ner mot mål, dit han har lagt ner pucken plus att han har en vikare brevid sig. Ska han då ha koll på Backlund som kommer bakifrån? Vad har du fått åsikten om att alla ska vara beredda på en tackling hela tiden? Det är ju helt omöjligt...

    Ojdå, lite väl aggressiv ton, det var inte meningen! Men tycker du borde kunna analysera det här bättre!

    God fortsättning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett välformulerat och alldeles utmärkt skriven kommentar. Det tackar jag för. Självklart är även jag mot förseelser på isen där spelare visar total oaktsamhet med risk för allvarliga skador. Anledningen till att jag "raljerar" är att det inom en kort tidsrymd inträffat en serie "kollisioner" där utfallet, i form av bestraffning, varit minst sagt varierande.

      Det jag "stör" mig på är att det finns en tendens i svensk ishockey som på sikt kan förstöra oerhört mycket. Tendensen jag åsyftar är att domare ofta drabbas av någon form av "moralpanik" när en spelare ligger kvar på isen, till synes allvarligt skadad. Det finns som en bekant en möjlighet för domaren att utdöma ett straff även om tacklingen inte var felaktig på något sätt MEN där den drabbades ådrar sig en skada.

      Det finns därmed en uppenbar risk att spelare allt oftare nyttjar detta till att påverka domarens bedömning. Tyvärr har jag sett detta hända ett antal gånger denna säsong i Hockeyallsvenskan. Spelare ser formligen "livlösa ut" för att sedan dyka upp, pigga och krya, i nästa byte!

      Vem vill se "Italiensk fotboll" när man går på ishockey?

      Om du läser mitt inlägg igen så förstår du säkert att jag inte ifrågasätter att det var en ovarsam tackling men inte alls i nivå med andra som utdelats. Ibland är olyckan framme...

      Radera
    2. För övrigt riktade sig mitt inlägg mest mot alla dessa anmälningar till disciplinnämnden.

      God fortsättning själv:)

      Radera