24 december 2012

Julkrönika #2 Värvningarna


Till varje säsong tappas det spelare och det fylls på med spelare. Friskt blod in, kan man säga. De tre senaste säsongerna har vi blivit ganska hårt brandskattade på spelare men tack vare en eminent sportchef, Niklas Johansson, så lyckas vi hela tiden täppa till luckorna. Till denna säsong kändes det lite extra tungt då vår oerhört produktiva kedja med Broc Little(AIK), William Karlsson(HV71)och Peter Öberg(Modo) försvann efter säsong. Lägg därtill Marcus Ljungh(DIF), Niklas Lundgren(Växjö) och Thomas Mitell(ÖHK) så var det rejäla tapp. Dessutom fick inte Daniel Sperrle nytt förtroende. Men som sagt var. Med en sportchef som NJ är det aldrig kört, tydligen. Ur sin rockficka trollade han fram en strid ström av nya spelare som anslöt till truppen:

Robert Kimby(c)
Christian Björklund(d)
Brady Leisenring(f)
Viktor Backman(f)
Marcus Eriksson (f)
Gustaf Lindvall (mv)
Matt Fornataro (c)
Stefan Warg(d)
Patrik Berglund (c) Lockout-spelare
Mikael Backlund (f) Lockout-spelare

Och något senare under den "stora backkrisen" då fem(!) backar var skadade tillkom:
Tim Heed(d)
Brendan Mikkelson(d) Lockout-spelare
(Nu väljer jag att vänta med att skriva om Lockout-spelare. De får ett eget inlägg)


Hur blev då utfallet av dessa värvningar? Flipp eller flopp? 

- Har ännu inte bevisat vad han kan. Är han en spelare som kommer växa med uppgiften och ta för sig allt mer eller är han inte bättre än det han presterat hittills? Sanningen är att det gått ganska trögt för Robert. Inte många poäng från hans klubba, Det positiva är att han efter sin återkomst efter skada visat gott gry och har gjort hedervärda insatser. Men frågan kvarstår. Vilka kvaliteter har han, egentligen? Tycker Herr Kimby har en hel del att bevisa under vårsäsongen.
Betyg: 4/10

- Han inte spela många matcher innan han drabbades av en hjärnskakning. Har kommit tillbaka och spelat ett antal matcher på slutet. Ser oerhört spelsugen ut. Rapp på rören och fegar inte att följa med upp i anfallen. Klarar sig undan betygsbedömning då han spelat för få matcher. Ser dock ut att kunna bli en rejäl tillgång för laget och då framför allt offensivt!
Betyg: 5/10 ( Edit: 121225 -Väljer att betygssätta trots allt men är övertygad om att han blir bättre med mer matcher i kroppen)

- En märklig utvecklingskurva på den gode Brady. Till en början ganska anonym och ägnade sig mest åt alibispel. Tog sällan pucken fram till mål. Åkte snabbt, slängde iväg trissan, och mer hände det inte! Sedan vände det. Plötsligt hittade han sin position på isen och poängen kom i en strid ström. Förhoppningar om en ny "Damien Fleury" väcktes. En riktig måltjuv. Mycket beroende på Matt Fornataros inträde i spelartruppen. Men så stagnerade allt. Just nu har han det väldigt jobbigt. Sliter hund i varje byte men kommer allt mer sällan till avslut. Inte många poäng från hans klubba de senaste tio omgångarna. Här måste det hände något dramatiskt. Han måste igång snarast. 
Betyg: 7/10

- Talangfull och spelskicklig forward som blandar och ger. Kan försvinna fullständigt ur spelet för att sedan blixtra till. Har haft svårt att hitta rätt i laget. Får spela i olika formationer men det vill inte riktigt lossna spelmässigt. Fyra mål från hans klubba är alldeles för lite. Här har Joakim Fagervall något att bita i. Hur få fart på Viktor?
Betyg: 4/10

- Markus har stundtals visat upp ett tekniskt och vägvinnande spel. Har klarat av steget från en lägre division på ett bra sätt. Efter att ha varit en av de dominerande spelarna i Vita Hästen valde han denna säsong att prova spel i Allsvenskan. Facit så här långt visar att han kan komma att bli en viktig kugge i det Gulsvarta lagbygget. Trots en skada som tvingade honom till en tids vila så har han flera gånger visat att han klarar av att spela på en högre nivå än division ett. Fjorton inspelade poäng på nitton matcher får anses som ett mycket bra facit. 
Betyg: 6/10

- Har endast fått göra sporadiska inhopp och bedöms inte!

- Säsongens överraskning, banne mig! Smögs in i truppen omgång fem. Allt fokus var just då på Patrik "Bulan" Berglund som gjorde entré i hemmatchen mot Mora. En utomordentligt begåvad ishockeyspelare som  snittat i det närmaste en poäng per match. Jobbar stenhårt i varje byte. En otroligt lojal lagspelare. Har dessutom fint spelsinne och förmåga till egna vassa avslut. 
Betyg: 9/10


- Om jag får välja en spelare som min personlige favorit så är det just Stefan Warg! En stor rejäl och hårt arbetande back som inte fick till det på rätt sätt i Örebro. Första säsongen i Örebro nötte han otroligt mycket på utvisningsbänken(129 min)! Rena rama katastrofen, kan tyckas. Under sin andra säsong i Örebro sjönk dessa siffror till en mer anständig nivå(42 min) men han ansågs av många egna supportrar som en ren säkerhetsrisk! Man kan kort och gott säga att Örebro ansåg sig klara sig bra utan Stefan Wargs tjänster och erbjöd inte nytt kontrakt till säsongen 2012-13. Det, om något, ska vi Gulsvarta hylla Örebros sportchef för. Under sin tid hos oss har nämligen den gode Warg förvandlats till lagets i särklass stabilaste defensiva back och visar i match efter match upp en pondus som är hänförande! Visst har han haft enstaka framträdanden som varit mindre lyckade men sett över säsongen har han varit otroligt stabil. När han dessutom lyckas bidra offensivt(10 assist) blir lyckan närmast total. Det enda jag kan lägga honom till last är oförmågan(!) att träffa mål när han får lägen från blå. Den dagen han börjar träffa mål med sina tunga skott kommer även målen. Sanna mina ord...
Plusminus-statistik +7
Betyg: 9/10

Här finns ett tidigare inlägg om Alexandre Rouleau. Spelaren som "försvann"!

Del tre kommer handla om: Målvaktsspelet och Tim Heed!


Betygsnivåer:
0-3 Icke Godkänd
4-5 Godkänd
6-8 Väl Godkänd
9-10 Mycket väl godkänd
9 kommentarer:

 1. Tycker nog att Eriksson förtjänar mer än en sexa! Han har ju briljerat sedan han kom tillbaka efter skadan.

  God jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som sitter i färskt minne är hans tripping i början på tredje perioden som gav Mora chansen att kvittera till 2-2. Men annars har du inte fel i dina tankar :)

   Radera
 2. All heder åt NJ som säsong efter säsong lyckas med att hitta nya stjärnor. Men det måste dock sägas att detta inte håller i längden. Att tappa sina stjärnor och nyckelspelare efter varje säsong gör att klivet upp i hockeyns finrum känns långt borta. Känns som att VIK i bästa fall kan lyckas med att ersätta dem tunga förlusterna men aldrig bli snäppet bättre. /Gulsvart1913

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt för oss, en liten förening med mager kassa, att binda spelare på längre kontrakt. ALLA spelare vill ha kryphål i sina kontrakt för att kunna byta till ett mer lukrativt kontrakt. Money talks, typ!

   Radera
  2. Ja så är det ju tyvärr.. Men frågan är ju om det faktist inte skulle vara bättre för klubben om man inte signa spelare med klausuler? Även om man med största säkerhet skulle riskera att mista en del bra spelare och inte ha samma utbud. Då slapp vi iaf att börja om varje säsong. Svår fråga men är så sjukt less på att spelare andvänder VIK som en språnbräda/rehab. /Gulsvart1913

   Radera
 3. Varför inte någon bedömning av Björklund?
  Han har spelat 12 matcher, Heed 13 matcher

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag satt betyg. God fortsättning:)

   Radera