30 december 2012

Julkrönika #5 NHL-spelarna

I omgång fyra kom Patrik Berglund in i truppen, på riktigt. Patrik som deltagit med laget under försäsongsträningen insåg att NHL skulle stå still p.g.a lockout och skrev på ett korttidskontrakt med sin moderklubb. Premiär i bortamatchen mot SSK som vi förlorade trots en bra start. Vi torskade  med 1- 4. Patrik såg med all rätt lite ringrostig ut. Kanske skulle man skriva "rinkrostig". Trots allt hade han inte spelat en tävlingsmatch på väldigt länge så hans riktiga försäsong började med denna match. Vi förlorade de tre första matcherna som "Bulan" deltog i så någon "Bulaneffekt" var det verkligen inte tal om. 

Några omgångar senare stod det klart att även Mikael Backlund var intresserad av att ansluta sig för spel i sin moderklubb. En spännande utveckling speciellt med tanke på de märkliga turer som föregick hans övergång till spel i NHL. Många supportrar till Gulsvart målade ut "Mickis" som en svikare och var rent allmänt förargade på hans sätt att överge sin moderklubb. Nu skulle plötsligt denne "svikare" komma tillbaka och hjälpa sin moderklubb. "Mickis" gjorde sin första match i Gulsvart hemma mot Leksand i omgång 10. Där lyckades han göra två mål och passa fram till ett. Inte illa, minsann! Matchen vanns med 4-1.

I nästa match stod Malmö borta på programmet och nu hade Patrik "Bulan" Berglund acklimatiserat sig tillräckligt för att börja spela ut. Patrik dominerade stundtals denna tillställning och bidrog med två fina mål vilket ledde till seger med 4-2. Efter matchen ondgjorde sig Malmös tränare över att vi vann p.g.a våra NHL-förstärkningar. Samma Malmö som säsongen innan slängt ut 60 miljoner(!) på spelarköp med känt resultat. Så kan det gå..

Under den tid de spelat för oss har vi ständigt fått höra "hur orättvist" det är. Andra lags tränare, supportrar och även media, har ofta belyst detta. Vad jag förstår har vi inte gjort något fel då vi utnyttjat möjligheten att kontraktera två spelare med Gulsvart som moderklubb. Allt med Hockeyligans välsignelse. 

Vad har då Patrik respektive Mikael betytt för oss? Massor, självklart. Annat är inte att vänta. De har tillfört en dimension i vårt spel som få andra lag i Allsvenskan kan matcha. Just att de trivs så förträffligt att spela med varandra har varit en bidragande anledningen till deras sportsliga succé. Man har verkligen sett på deras agerande att de är här - på riktigt - och inte ser det som en "kul grej" att lira i en betydligt sämre liga än normalt. 

Antal matcher: 29
Poäng: 32 (20+12)
Plus/minus: +9
Betyg: 9/10

Antal matcher: 24
Poäng: 30 (18+12)
Plus/minus: +13
Betyg: 9/10

Som jämförelse:
Anze Kopitar
Antal matcher: 29
Poäng: 33 (10+23)
Plus/minus: -2


Anze Kopitar är en bättre spelare än både Patrik och Mikael i NHL men på stor rink i allsvenskan är våra spelare effektivare. Det ser man tydligt på plus/minus-statistiken. Anze lägger troligen inte ned samma arbete på det defensiva under match. Å andra sidan har Anze utryckt att han är här för "att ha lite kul".

Men åter till kärnfrågan. Vad har de betytt för lagets sportsliga framgång denna säsong? Det är hart när omöjligt att på ett enkelt sätt översätta deras påverkan på laget och de resultat vi gjort. Vissa av våra belackare hävdar att vi inte ens skulle ligga på en playoffplats utan deras medverkan. Andra säger, bestämt, att den dag de lämnar kommer vi sjunka som en sten ned i tabellen. Jag har svårt att bemöta något av dessa argument då jag inte på ett konkret och nyanserat sätt kan sätta fingret på deras betydelse för laget. 

Oavsett att Patrik och Mikael är två oerhört skickliga ishockeyspelare så kan de aldrig vinna någon match ensamma! Så mycket kan vi nog alla vara ense om. Vi kan även erkänna, utan omsvep, att deras kedja varit tungan på vågen i många matcher. Vi vet även att deras framfart på isen har inspirerat andra spelare i truppen till att spela bättre. De har ryckts med, kan man uttrycka det.

Sedan finns det en baksida av myntet, som alltid. I och med deras ankomst och deras skicklighet har tyvärr andra spelare fått stå tillbaka i många avgörande moment på isen. Är det möjligen så att vissa spelare därigenom "går ned sig lite" då det vet att NHL-arna i alla fall går in och fixar biffen? Jag tror, allvarligt talat, att det finns en liten fara med att två spelare är så dominanta. Något som tränarna måste hantera på bästa sätt. 

Ett bevis, för denna min tanke, är att Fagervall haft svårt att hitta en fungerande tredjelänk till Patrik och Mikael men även problem med att hitta fler formationer som fungerar på ett bra sätt. Det har blivit ett väldigt "hattande" där spelare flyttats runt, runt, utan att det riktigt klickar. Minns att vi länge hade en väl fungerande formation med Leisenring, Fornataro, Zettergren som i match efter match levererade. Så är det inte längre. Vi har just nu, ärligt talat, ingen riktig ordning på våra formationer. Dels beroende på det jag redan beskrivit men även till stor del beroende på en mängd skador på spelare.

Uppehållet som vi har nu kommer därför väldigt lägligt. Nu får Fagervall tid på sig att hitta rätt  plats för fler spelare. Även om Patrik och Mikael blir kvar hela säsongen så måste vi få igång fler spelare att prestera på högre nivå. Vi kan inte ta oss till KS genom att förlita oss på två spelares prestationer. 

Hur ska jag då sammanfatta mitt resonemang? Kanske så här: 
- NHL-spelarna har betytt oerhört mycket för oss. Inte tu tal om annat. Däremot är jag inte övertygad om att enbart deras medverkan räcker till en direktplats. För att uppnå detta mål måste betydligt fler spelare börja leverera, på allvar. 

Man får INTE glömma bort att det vi är bäst på i årets allsvenska är boxplay och målvaktsspelet. Två delmoment som betyder minst lika mycket som att ha offensivt kreativa spelare!


Antal matcher: 16
Poäng: 6 (2+4)
Plus/minus: -2
- Självklart måste jag ge min syn på denne härliga spelare. En mycket skickligt spelande back som med fin skridskoåkning och distinkt passningsspel tillfört en väldig stabilitet till vår defensiv. Väldigt sällan som Brendan går bort sig i defensiven. Offervillig som få. Tar smällar utan gnäll och spelar vidare. Ett föredöme på isen för alla andra spelare. Vill gärna se honom mer offensivt. Behöver komma till mer avslut från blå med sitt fina skott. Kommer bli oerhört värdefull i takt med att matcher blir allt mer viktiga och tuffa under vårsäsongen. Får vi behålla honom hela vägen kan han bli tungan på vågen för spel i KS. 
Betyg: 8/10


Betygsnivåer:
0-3 Icke Godkänd
4-5 Godkänd
6-8 Väl Godkänd
9-10 Mycket väl godkänd


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar