26 december 2012

Julkrönika #4 Övriga spelareSå kommer då del fyra av mina Julkrönikor. Denna gång granskar jag övriga spelares prestationer denna säsong. Undantaget våra tre NHL-spelare som får sig en alldeles egen krönika.

Backar:
Andreas Lindh
- Har inte alls varit lika dominant i sitt spel som tidigare säsonger. Andreas mindre goda puckbehandling lyser igenom allt oftare. Har väldigt svårt att få till vettiga förstapass. Är fortfarande urstark runt det egna målet men ser ibland långsam ut i sin skridskoåkning. Tar dock väldigt sällan "dumma" utvisningar och gör fortfarande skäl för traktamentet. Har skramlat ihop åtta poäng(2+6), vilket är bra,  men bidrar mest och bäst defensivt. 
Plusminus-statistik +4
Betyg: 5/10

Per Helmersson
- Han bara spelat sex matcher innan en olycklig sammanstötning i matchen borta mot MIF resulterade i en svåra axelskada. Betygsbedöms ej!

Jonas Emmerdahl
-Troligtvis den spelare som utvecklats mest under innevarande säsong. Vi minns nog alla den kritik Jonas drabbades av förra säsongen. Vill även minnas att han vid något tillfälle blev bänkad efter några mindre goda insatser. Trots detta var det många med mig som såg vilken potential som rymdes i unge Emmerdahl vilket han verkligen visat denna säsong. Har spelat alla matcher och gör sällan några stora misstag. Att han presterat sjutton(2+15) poäng är anmärkningsvärt bra. Speciellt med tanke på att han endast mäktade med sju(2+5) poäng på hela förra säsongen! En allround, skridskoskicklig back, som tar allt större del i det offensiva spelet. Här önskar man verkligen att vår sportchef jobbar på förlängning, i många år, även om sannolikheten till att vi får behålla Jonas ännu en säsong minskar med varje match han spelar..
Plusminus-statistik +10
Betyg: 9/10


Forwards: 
Mikael Zettergren
- Snart är det dags att lägga den gode "Z" på rygg och tillsätta en psykolog. Något är det som inte är - som det ska! Någonstans finns en knut som måste lösas upp. Vad sägs om denna rad: 39,36,47! Det är de poäng som Mikael Zettergren gjorde säsongerna i allsvenskan innan han anslöt till oss. Under sin första säsong med oss skramlade han ihop tjugo(8+12) poäng. Efter trettioen omgångar denna säsong har han mäktat med sjutton(5+12) poäng. Visserligen inte dåligt, men, inte alls i nivå med vad man kan förvänta sig, eller rent av kräva, av Herr Zettergren. Det tråkiga är inte att poängen uteblir utan att prestationerna på isen håller för ojämn nivå. Det känns som om "Z" inte riktigt tror på sig själv och sina förmågor. Det är illa. Ska vi gå riktigt långt denna säsong måste en sniper av hans kaliber kliva fram oftare och sätta puckarna i nät. Själv har jag ingen patentlösning att erbjuda. Överlåter med varm hand åt Joakim Fagervall att få fart på Zettergren. Än är det inte för sent!
Plusminus-statistik +2
Betyg: 5/10

Fredrik Johansson
- Efter tre lyckosamma säsonger i Gulsvart drabbades Fredrik av en skada i början av säsongen 2011-12. Vad jag förstår var det en magmuskelskada. En muskel som är stor och svår att läka då den bär upp hela bålen. Det gick till operation och därefter började det riktiga eländet. Fredrik drabbades av en infektion och plötsligt var hela hans karriär som ishockeyspelare i fara. Hela fjolårssäsongen spolierades. Sakta men säkert har han dock kämpat vidare och det har kommit rapporter om att han eventuellt kan vara tillbaka i spel under vårsäsongen. Något som vore helt fantastiskt. En frisk Fredrik Johansson kommer bli en enormt tillgång till vårt lag. Vi ska dock inte hysa allt för stora förhoppningar. Det viktigaste måste ändå vara att Fredrik blivit helt återställd.

Mikael Frycklund
- Egen produkt som denna säsong på allvar fått chansen i A-laget. Har fått spela med "Bulan" och "Mickis" i flera matcher och gjort det förtjänstfullt. Stor, tung, aggressiv spelare med bra fart under rören. Urtypen för en modern powerforward. Trots spel med NHL-stjärnor har han inte lyckats som förväntat(!). Känns som om han behöver denna säsong att växa in i A-lagshockeyn. Med rätt stöd kan vi här få fram en ny "Dennis Rasmussen". 
Plusminus-statistik +7
Betyg: 5/10

Jonte Berg
- En stor, kraftfull, och skridskostark forward som borde fira triumfer offensivt med sina skills. Tyvärr får inte Jonte ut mycket av sin offensiv. Endast skrala fyra(2+2) poäng på trettiofyra matcher talar sitt tydliga språk. Nu gör han dock stor nytta i laget genom sin starka defensiv. Spelar ofta boxplay och är där mycket skicklig. Får även, som oftast, spela i en checkingline. Gör alltid bra dagsverken, sliter föredömlig, och är därmed en viktig kugge i laget. Det man önskar är att Jonte ska börja attackera kassen hårdare. Gå på egna avslut oftare. Ibland ser han lite "bekväm" ut då han väljer att svänga undan istället för att trafikera rakt mot motståndarkassen. I min värld måste en forward producera mer än fyra poäng på så många matcher..
Plusminus-statistik -4
Betyg: 5/10

Viktor Mårtensson
- Viiiktor, Viktor, Mååårtensson, brukar Klacken skandera när deras favorit beträder isen i ABB Arena. Viktor som inför säsongen var på väg att förlora sin plats i laget men genom en aktion av supportrar "räddades" kvar i truppen. Detta som "Fansens Lirare".  Viktor gör därmed sin tredje säsong i Gulsvart och frågan är om det blir fler? Visst har han sina "uppsidor" som kan nyttjas i vissa matcher genom ett kompromisslöst och frejdigt fysiskt spel vilket kan han röra om i grytan och skapa en hel del frustration i motståndarbåset. Men samtidigt måste man, även om det svider, erkänna att den gode Viktors utvecklingskurva inte direkt pekar uppåt. Något som märks allt mer då hans speltid krymper i takt med att skadade spelare kommer tillbaka. Viktor har som powerforward samlat ihop två(2) poäng på tjugoåtta matcher vilket naturligtvis är på tok för lite. Om det sedan beror på att han är en rollspelare, med andra uppgifter på isen, eller inte låter jag vara osagt. Trots sin popularitet bland många fans måste Viktor börjar producera ordentligt på isen för att inte helt fastna på bänken. Om det sedan sker genom fysiskt frejdigt spel eller poängproduktion kan kvitta. Bara det händer - något! 
Plusminus-statistik -2
Betyg: 4/10

Marcus Jonsson
- Marcus är snarlik samma spelartyp som Viktor Mårtensson med skillnaden att han är "lite bättre" på allting. Mer fart på rören, bättre klubbteknik, och ofta suverän i boxplay. Kan även han sätta in rejäla proppar på motståndare. Har dessutom aningen bättre poängutdelning (1+2) trots betydligt  färre matcher spelade. En fingerskada tvingade honom att avstå en räcka med matcher men när han nu kommit tillbaka ser han riktigt vass ut på isen. Får även, då och då, hoppa in som tredjelänk med "Bulan" och "Mickis" i powerplay. Har blivit allt bättre på att undvika onödiga utvisningar i sin iver att jobba hårt. En otroligt nyttig spelare för hela laget då han med sin enorma energi ofta jagar livet ur motståndarbackar offensivt och dränerar dessa på energi. Det som fattas för Marcus är att han vågar gå på egna avslut lite oftare. Det gör inte heller ett dugg om han använder sin fart för att stånga sig in mot motståndarkassen lite mer frekvent. In med trissan, målvakten och hela konkarongen...
Plusminus-statistik -2
Betyg: 6/10

Markus Kinisjärvi
- Markus, som är en egen produkt, slog igenom under förra säsongen. Dock hamnade han lite i skuggan av William Karlsson och fick inte riktigt den uppskattning som han förtjänade. På femtio spelade matcher samlade han ihop fin-fina tjugotvå poäng(9+13) och var en tongivande spelare på isen. Den här säsongen har det dock gått tyngre. På trettio matcher har han mäktat med endast tre poäng(3+0) och dessutom inte fått någon fast position i laget. Det har blivit ett väldigt hattande runt i olika formationer. Under en tid, då det var många backar borta pga skador, spelade Markus back(!). Något som han gjorde riktigt bra, dessutom. Men självklart påverkar dessa omständigheter hans möjligheter att göra sig själv riktig rättvisa. Kanske hinner Fagervall hitta en position i laget under vårsäsongen där Marcus får en chans att visa sina kvaliteter. Man kan se det som ett fint sparkapital för laget. Ge honom rätt plats och han kommer sannolikt börja leverera som förra säsongen..
Plusminus-statistik -2
Betyg: 5/10

Kenneth Bergquist
- Föreningens kanske mest välmeriterade spelare med meriter från landslaget, spel i Elitserien, samt spel i olika ligor i Ryssland. En annorlunda spelartyp som dyker upp för att smälla in pucken på ett lite oväntat sätt. Är mer utpräglad målskytt än spelfördelare. Började denna säsong väldigt lovande och gjorde ett uttalande tidigt på säsongen. "Man ska kunna kräva ett snitt på en poäng per match av mig", sade han då. Ser man på utfallet så här långt, fjorton poäng(6+8) på tjugofyra matcher så lever Kenneth inte upp till denna profetia. Ska vi gå riktigt långt denna säsong måste "Bacon" få fart på grejerna. Så enkelt är det. Som det var nu, innan den olyckliga skadan, såg Bergquist mest seg och tung ut på isen. Jag kräver mycket mer av honom  innan jag blir nöjd. 
Plusminus-statistik -1
Betyg: 5/10


Marcus Söderkvist
- Varför tänker jag genast på "Evighetsmaskin" när Söderkvist kommer på tal? Det som är lite intressant, rent statistiskt, med denne spelare är att hans poängproduktion stadigt dalat nedåt de sista sju säsongerna. Att kalla Söderkvist för en poängmaskin är att fara med osanning. Däremot har han blivit allt duktigare på den defensiva biten och har nu utvecklats till kanske hela Allsvenskans skickligaste boxplayspelare. I dagens ishockey pratas mycket om rollspelare och bättre exempel på detta än just Marcus Söderkvist lär inte finnas på denna sidan av Nordeuropa. Han gör som sagt inte många poäng framåt men bidrar med sitt oerhört uppoffrande spel till att rädda många poäng till laget. Det är stort för en liten spelare som Marcus:) Att han dessutom kan alternera som forward, center eller back gör inte saken sämre!

Plusminus-statistik -2
Betyg: 8/10Betygsnivåer:
0-3 Icke Godkänd
4-5 Godkänd
6-8 Väl Godkänd
9-10 Mycket väl godkänd

Del fem kommer handla om våra NHL-proffs!


2 kommentarer:

  1. Tror att Waltins sorti ligger bakom mycket av Emmerdahls genombrott den här säsongen. Waltin hade ju en förkärlek för att bänka folk för minsta lilla misstag, och det fungerar inte på en ung back. Se bara på Erik Karlsson och Tim Heed. De hade ju knappast kunnat komma fram under Waltins styre. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Waltin hade sina sidor. Bra och mindre bra. Troligen "bestraffade" han spelare som misslyckades..

      Radera