2 oktober 2012

Eftertanke..

Ett dygn har gått sedan segern mot Djurgården. Alla intryck från matchen har nu sjunkit in och det är lite lättare att försöka analysera varför vi klarade av att vinna. I mina ögon var det tre saker som starkt bidrog till att vi kunde vända förlusttrenden...

1. Målvaktsspelet
2. Defensiven
3. Arbetsinsatsen
4. Fornataro, Leisenring, Zettergren

Målvaktsspelet
Vi kan börja längst där bak. Lars Johansson. En gedigen insats där han lugnt och fint stod rätt i målet och motade de flesta avsluten från Djurgården utan större besvär. Av de 44 skott som han motade kanske 5-6 var av kalibern riktigt svåra men denna kväll kom han hela tiden rätt i sina positioner och fick dessutom rejält understöd av backarna. De få gånger han släppte returer var egna backar framme direkt och skickade iväg pucken. Dessutom såg backarna till att hålla bort motståndarforwards som aldrig fick komma in i ansiktet på Johansson för att skymma. Jag tror banne mig Lars Johansson hade fri sikt på alla skott som avlossades mot honom under hela matchen. Då är det lite enklare att mota skotten.

Defensiven
En bra defensiv börjar med forwards arbete i motståndarzonen. Under stora delar av matchen lyckades vi stänga av Djurgården från snabba uppspel genom mittzon. Detta tack vare ett uppoffrande slit från alla forwards under hela matchen och genom det fick backarna en liten lättare resa. De blev sällan överspelade vid egen blå utan kunde ganska enkelt åka med och trycka ut anfallande forwards mot sarg och sarghörn. När dessutom våra forwards jobbade hem stenhårt samt såg till att inte stirra för mycket på puck eliminerades Djurgårdens möjligheter till att hitta vägar till bra avslut. Trots att DIF huserade långa stunder i vår zon hade de förskräckligt svårt att hitta utrymme för den avgörande passningen eller avslutet. 

Visst fumlade backarna med pucken några gånger och spelade fast varandra med lite för mycket "duttande" men i det stora hela såg det stabilt ut. Det enda man saknade var att backarna oftare fått iväg ett vägvinnande förstapass för skapande av spelvändningar. Där finns mer att kräva av våra backar.

Återigen tycker jag Johan Larsson är vår bäste back men även Stefan Warg ska ha all heder av sin insats. Tuff och rejäl framför mål. Spelade precis på gränsen för att undgå utvisning. Robin Nilsson och Fredrik Winge har det fortsatt tufft i det fysiska spelet men kom undan denna gång med klart godkänt betyg. Jonas Emmerdahl var även han rejäl i sitt spel. Inga stora misstag som jag såg. Däremot tycker jag, tyvärr, att Per Helmersson ser lite loj ut. Framför allt när han ska få iväg pucken. Blev även rätt förvånad att se honom ilskna till i slutet av andra perioden då han jabbade ned Dustin Johner i DIF med en klockren höger. Sammantaget en bra insats av alla backar där det enda som saknades var bättre uppspel stundtals.

Sedan får man inte missa att lyfta fram Patrik "Bulan" Berglunds defensiva insats. Oj vad han slet. Vid minst två tillfällen smällde han på i närkamperna så att det stod härliga till. Tror detta är den perfekta vägen för att få igång "Bulan" offensivt. Just nu har han inte klippet, drivet, i skridskoåkningen för att trampa igenom mittzon som tidigare. 
- En sak var dock inte bra med hans insats idag. Under långa stunder, innan vi fick vårt 2-0 , visade han på dåligt humör. Hans kroppsspråk var inte snyggt. Han var säkert irriterad över att det offensiva spelet låste sig men det är ingen ursäkt för att gnälla och skälla på andra i laget som gör misstag. 

Arbetsinsatsen
Härligt att se inställningen av alla spelare denna match. Alla gick verkligen ut på isen för att göra sitt yttersta. Ingen föll ur ramen. Tack vare den fenomenala arbetsinsatsen hängde vi med överallt på isen och kunde avstyra det mesta som Djurgården försökte skapa. Ibland kan det var så enkelt att om alla jobbar stenhårt i sextio minuter belönas man med tre poäng.

Fornataro, Leisenring, Zettergren
Isens tre bästa forwards, i mina ögon. Där har Fagervall fått tre guldkorn att förvalta. Jädrar vilken speed på alla tre. Fornataro har fått en perfekt start i Gulsvart. Allt fokus har legat på "Bulan" och därmed har han kunnat smyga in i laget och hittat en väg till framgång. Underbart att se hur han hittade Leisenring med pass mitt på bladet flera gånger. Smack, så satt pucken på tejpen. När sedan Zettergren förvaltar sina lägen, ja, då kan det inte bli så mycket bättre. 

Kan vi nu få igång vår förstaformation så ser det plötsligt väldigt mycket ljusare ut. Frågan är bara vilka som ska spela ihop med Patrik "Bulan" Berglund? Vilka spelare passar bäst? Där tror jag Fagervall har fortsatt huvudbry. 

Till nästa match:
- Vi måste få ordning på vårt powerplay!


Matchfakta:
Malmö - Västerås 1-4 (0-2,0-1,1-1)
0-1 08.55 Patrik Berglund (Winge)
0-2 12.29 Matt Fornataro (Berglund)
0-3 25.28 Patrik Berglund (Fornataro)
1-3 40.32 Henrik Hetta (Rensfeldt, Alvarez)
1-4 48.09 Brady Leisenring (Zettergren)

2 kommentarer:

  1. Warg - Emmerdahl var bästa backparet.

    SvaraRadera
  2. Det säger jag inte emot. Kul för Emmerdahl som, med viss rätt, fick utstå mycket kritik förra säsongen.

    SvaraRadera