4 oktober 2012

"Äckliga Örebro!"

Ser fortfarande ut som, som, som, hm, två strandade valar!

Uppdaterad: 15:15

Under onsdagskvällen slog jag mig till ro framför TV:n och tittade mig igenom matchen mellan Mora och Örebro. Syftet var att komma till någon slags insikt. Om Örebro. Är de lika bra som förra säsongen? Är de rent av bättre? Hur fungerar de nya spelare som tillkommit i truppen? Hur klarar de sig utan den notoriska poänggöraren Conny Strömberg.

Det jag vill studera var målvaktsspelet, defensiven, offensiven samt några utvalda spelare.  Hur blev då utfallet av denna min helt subjektiva bedömning? 

Kriterier: Uselt  Stabilt  Riktigt bra Lysande

Målvaktsspelet:
  • Fanns inte så mycket att klaga på. För dagen stod Tim Sandberg. Det var i första perioden som Sandberg fick agera lite extra och stoppa Moras framfart. Släppte in tre puckar men inget han kan lastas för. 
Betyg: Stabil

Defensiv
  • Det ska erkännas på en gång att här såg det bra ut. Väldigt sällan som backarna drabbades av panik utan i det stora hela samlat och välorganiserat. Trots att Mora försökte sätta press kunde backarna förhållandevis enkelt spela sig ur pressen och hitta fram med pass till forwards.
Betyg: Stabilt

Offensiv
  • Det man slogs av var jämnheten mellan de tre formationer som tränaren Peter Andersson valde att matcha. Man kunde skönja en tydlig spelidé som följdes i byte efter byte. Jag fick intrycket av att spelarna visste vad de skulle göra med pucken innan de fick den på klubban. Samspelt, helt enkelt!

Spelare.

Patrik Yetman
  • Västerås, Södertälje, Linköping, Örebro. Han rör på sig i hockeysverige den gode Patrick. Gästspelade några matcher hos oss innan han drog vidare till SSK. Hann på den korta tiden visa upp en liten provkarta på sina skills.  Bidrog bland annat till en seger, i sudden, mot Leksand på hemmaplan genom att göra det avgörande målet. Avig, kvick, spelintelligent och duktig avslutare. I matchen mot Mora gjorde han nog inte säsongens bästa insats men om jag inte såg fel fick han två assist. En spelare som jag gärna sett i mitt eget lag. 
Betyg: Stabil


Niklas Lihagen
  • Ännu en spelare med förflutet i gulsvart. Då satt man hela tiden och väntade på att det skulle ”lossna” för Niklas. Man såg att det fanns så mycket talang i den kroppen men det ville sig aldrig riktigt. Trots många matcher, och många försök, blommade han aldrig ut i våra färger. Valde att gå tillbaka till Örebro för att få fart på utvecklingen. I matchen mot Mora var han riktigt bra. Majestätisk, som vanligt, i sin åkning och fick stänka in en puck. Kanske han rent av var en av Örebros bästa spelare i denna match!
Betyg: Riktigt bra



Thomas Mitell
  • Förra säsongen en mycket populär och uppskattad spelare i gulsvart. En spelare som kunde överraska alla. Även sina medspelare. Ibland bjöd han på fenomenala offensiva prestationer, ibland på defensiva grodor, men med samma god humör. Han skakade bara av sig förtreten och fortsatta våga i nästa byte, och nästa. Skön kille, tyckte jag. Men det tyckte inte alla. I alla fall inte samtidigt. Det enda som låg honom i fatet var den halvtaskiga skridskoåkningen men allt som oftast kompenserade han det med att vara smart och positionssäker i stället. Bidrog trots allt till en hel del offensivt även om han försvann fullständigt i slutet av säsongen när det gällde som mest(förkvalet till kvalserien)
  • I matchen mot Mora utmärkte han sig inte åt något håll. Spelade enkelt och med marginal. 
Betyg: Stabil


Summering:
  • Örebro som lag ser oerhört starka ut. En frapperande jämnhet och ett stort lugn i allt de gör på isen. Det mesta ser genomtänkt ut. De försvarar sig som ett lag och anfaller som ett lag. Ett väl fungerande kollektiv där ingen riktigt sticker ut utan alla håller en jämn hög nivå. I matchen mot Mora imponerade Örebro genom att sakta men säkert ta över matchen allt som tiden led. Trots Moras furiösa matchstart kunde Örebro hålla emot och sedan ta över och diktera villkoren på isen. I sista perioden blev det mest en defilering. Efter sitt ledningsmål till 4-3 fick Mora aldrig någon riktig chans att komma ifatt. Till det var Örebro alldeles för bra. Jämför gärna med vår insats borta mot Malmö. Efter vårt 3-0 tappade vi allt eget spel och tvingades bo i egen zon resterande matchtid. Örebro ser för tillfället ”äckligt” stabila ut.
Betyg: Riktigt bra






2 kommentarer:

  1. Tappar allt spel? Nu såg jag inte Malmömatchen, men jag antar att den liknade DIF-matchen i tredje perioden. VIK brukar alltid spela på resultatet när man leder i tredje. Men jag måste säga att det gör mig väldigt nervös som åskådare. Man slutar helt enkelt att checka bakom motståndarmålet och säkrar hemåt hela tiden för att undvika kontringar.

    SvaraRadera
  2. Mot Malmö var det etter värre! Efter att vi stänkt in 3-0 i powerplay orkade vi inte hålla uppe spelet överhuvudtaget. Det gick så långt att Fagervall tvingades till en timeout i slutet av andra perioden. Då gick spelarna bokstavligen på knäna efter ett monsterpass i egen zon. Detta fortsatte sedan i tredje perioden fram till att Leisenring skickade in 4-1. Då, först då, fick MIF lite gamnacke och vi fick lite lättare att försvara oss. Det som oroar mig är att vi inte kan hålla i spelet ens för en kort sekund. Backarna får slita oerhört när pucken kommer tillbaka, direkt, hela tiden.

    Men efter vårt 3-0 så skapade vi i princip INGENTING i anfallszon fram till att Leisenring kontrade in 4-1.

    SvaraRadera