7 oktober 2012

Mora och Kopitar-affekten




"En affekt eller sinnesrörelse är upplevelsen av en känsla. Den är ett kortvarigt förlopp inom känslolivet, vilket karakteriseras av att känslor får uttryck genom beteendet. Delvis anses det att det är karakteristiskt att en eller flera känslor stegras till en abnorm styrka och även rubbningar framkallas inom de kroppsliga funktionerna; det råder dock ingen enighet om huruvida det behövs en stark eller till och med abnorm stegring av känslor för att uppfylla kriterierna för begreppsdefinitionen". (källa)

Det började så bra. FM Mattson arena fylldes med Kopitars första framträdande i moradressen. Det slutade med seger, på straffar, mot Djurgården. Därefter bar det iväg till Västerås och en stor uppvisning. Kopitar "lekte" ishockey och var den som låg bakom det mesta och bästa i Moras offensiv. Men nu tycks det blivit vardag - igen. 

Den euforiska glädjen som spred sig i Moraleden över denna klassvärvning tycks nu nått sitt zenit. Efter dagens förlust borta mot Karlskrona kan man fundera över "hur roligt" Kopitar har det just nu. För det var just så han sa i en intervju efter Moras seger mot oss. Han var här "för att ha lite roligt". Det är troligen där problemet ligger. Det funkar inte, inte ens för en världsstjärna, att åka omkring "och ha det lite roligt" på isen. En Kopitar som inte ger 100% i varje byte är ingen tillgång. Snarare kan det bli en belastning. Hur kul är det för de andra spelarna när tränaren ger massor av istid till sin stjärna som inte gör sitt bästa, bara nöjer sig med "att ha lite roligt"?

Ur det perspektivet kommer vi aldrig behöva oroa oss för Patrik "Bulan" Berglund. Han brinner verkligen för sin moderklubb. Kanske brinner han för mycket. Så mycket att spelet ännu låser sig. Men det är en helt annan femma. Så länge Patrik jobbar hårt i alla byten kommer han vara accepterad och älskad av oss alla. Förhoppningsvis kommer Mikael "Mickis" Backlund visa samma hjärta när han åter drar på sig moderföreningens matchställ.


- Men, Mora och Kopitar, där kan vi nog nu sluta säga "effekt" och istället prata om "affekt"...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar