26 oktober 2012

Derby

Då är det dags igen för ett festligt och fartfyllt derby mot våra grannar från öster. Almtuna IS kommer på besök. Klang och jubel och hattar av. Det vankas sprudlande ishockey med risk för målkalas i bägge burarna. Vis av tidigare möten kommer det tacklas, skjutas, täckas, dribblas så att ögonen går i kors. Briljant klapp-klapp-spel varvat med virtuosa individuella prestationer som får den kräsmagade publiken att stöna av vällust. Eller?

Kan det kanske istället bli en tät, tråkig, trist, mittfältskramp där inget av lagen någonsin ges utrymme till ett vettigt avslut eller en förlösande passning? Ett evigt låsande av åkvägar och stora bommar mitt i zonen. Risken finns, tyvärr.

Almtuna kommer med sargat anseende och självförtroende, måste rätta in sig i ledet, jobba med de få verktyg man har, och hoppas på en bra dag. De kommer tvingas till att hålla emot, hålla ut, och hålla käft, i nämnd ordning. De har inte råd med några utsvävningar på isen. De kommer lägga sarg ut och sarg ned för att hela tiden hålla pucken framför sig. De kommer backa hem och packa ihop vid egen blå och runt egen bur. De kommer spela med dubbla hängslen och livrem. Inte chansa med risk att tappa folk. Deras strategi blir sannolikt att försöka hugga på motståndarens slarv. Hitta en förlupen puck och nyttja sina lägen till det yttersta. 

Mot den typen av motståndare har vi alltid erkänt svårt. Vi har tidigare inte haft rätt verktyg i lådan för att bemästra den typen av spel. Ofta har vi själva tappat fart, tempo, puck och fattning. Det kommer handla oerhört mycket om - tålamod. Att inte förivra sig. Att inte gripas av vanmakt eller misstro. Att hela tiden systematiskt fortsätta nöta, nöta, och nöta tills en öppning, en reva i försvaret, öppnar sig.

Kan vi genom en god start av matchen spräcka nollan kommer matchen utvecklas till vår fördel. Då tvingar vi fram motståndarna till att ta risker själva. Då kan vi vänta, avvakta, och välja rätt tillfälle att stjäla puck och straffa hårt. Precis som vi gjorde senast hemma mot KHK. Vi lät dem komma in i vår zon, höll dem längs sargerna, innan vi stal pucken och vände spelet med fart och kraft. Vi straffade Karlskrona fruktansvärt hårt genom att sätta vartannat avslut i nät.

- Är det något som Almtuna saknar just nu så är det en riktigt bra målvakt, och det ska vi utnyttja.

Jag förväntar mig inte några självklara poäng i matchen mot Almtuna. Däremot kräver jag att mitt lag, gulsvart, kommer ut med uppsåtet att köra skiten ur AIS redan från start. Det må bära eller brista. Det jag INTE vill se är att vi faller in i Almtunas sätt att försöka spela. Att vi själva tappar fart och blir stående på hälarna i alla zoner. Finns bara en väg: - Full fart framåt!

För övrigt såg jag att mycket bra Oskarshamn vinna mot ett välspelande SSK under kvällen. Två spelare som utmärkte sig i IKO var Andreas Valdix och McEvan. Även Stefan Öhman var mycket bra. Och så har IKO en duktig målvakt i Linus Fernström. Just den Linus som tidigare spelat i Almtuna och då gjort livet surt för oss. Oskarshamn spelar på ett sätt som jag önskar att vi kunde spela. De spelar resolut, kompromisslöst, och enkelt. De spelar med fart och de går rakt på mål. De spelar fysiskt. De kommer säkerligen bli jobbiga för alla lag att möta resten av säsongen. Någon som minns att just Stefan Öhman var aktuell för oss för någon säsong sedan? Synd, säger jag, att han inte valde gulsvart.





4 kommentarer:

  1. "Underbara underhålalnde Almtuna" Skrev GurkOlle i SFs GB. Tja, nu kanske VIK höjt sig men det man såg av VIK i Gränbyhallen (27-9 i skott för övrigt) var inte direkt något hockeygodis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Västerås spelar alltid underhållande, det gäller bara att vara skarpsynt nog att upptäcka det...

      Radera
  2. He he, Linus Fernström släppte väll in sju mål mot er.
    Lassinatti påstår jag är en bättre målvakt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var det stackars Fernström som stod i den matchen? Det minns jag faktiskt inte. Däremot anser jag att ni för tillfället inte har samma "mur" längst bak som ni hade förr. Då var det omöjligt att göra mål på er..

      Radera