28 augusti 2009

Stå eller sitta!

Engagerad publik vill alla ha...
[Detta inlägg appropå artikel i VLT samt inlägg i Gurkburken]


Sitta eller stå - vem är bäst?
Så har den väckts igen! Debatten om det som var, det som är, samt det som komma skall! Vi pratar om ”läktarkulturen” och ”ståplatspubliken”! Är det egentligen helt relevant att sätta ihop dessa begrepp. Är det en rättvis bild av det som så ofta omskrivs som ”kultur” eller arenaidrottens ”själ”! Är det bara de som ”står” som är bärare av detta ”kulturarv”? Har det alltid varit en skillnad på ”stå” och ”sitt”! Känner de som sitter mindre engagemang för sin förening, mindre kärlek till sitt lag? Finns det underlag för ett sådant påstående? Finns det någon psykosocial undersökning som ger besked? Vem älskar sitt lag mest, den sittande eller den stående publiken?


Fel fokus?
På något sätt känner jag, ibland, att vi riktar in oss på fel sak. Vi sätter inte fokus på det egentliga problemet! Oavsett om publiken föredrar att sitta eller stå finns det ett grundläggande problem som bör lösas först! Vi måste få publiken tillbaka till arenan/orna! Det är det grundläggande! Utan publik finns inte någon anledning, ur föreningens perspektiv, att ens bry sig om problemkomplexet sittplats kontra ståplats! Det vore en annan femma om publiktrycket var konstant stort, med ständigt fullsatta läktare, och att man i det skedet valde bort något, t.ex. ståplats! Då hade denna åtgärd, detta beslut, utestängt en kategori av besökande, nämligen ståplatspubliken! Men så sker inte idag!

Sanningen är snarare att det är, rent företagsekonomiskt, rena galenskapen att ständigt hyra ett ”rum” som är alldeles för stort i förhållande till antalet besökande! Vilket företag hyr ett ”slott” för att hysa en handfull besökare! Ett tält skulle, i det fallet, vara mycket bättre ur ett företagsekonomiskt perspektiv!


Andra sidan av myntet - klacken!
Det finns dock en annan sida av myntet. Och det är här som vi närmar oss pudelns kärna – typ! Ståplats är nämligen hemvist för ”klacken”. Den ansamling av särskilt troende som alltid försöker skapa inramning och stämning under matcherna! Denna ”gruppering” är oerhört viktig för oss alla som besöker arenaidrott. Denna grupp är en vital del av ”upplevelsen” under en match! Denna grupp uppskattas av andra besökande, spelare och föreningen. Dess betydelse för laget skall inte underskattas! Så länge det finns ett utrymme som är i paritet med denna grupps behov ser jag inget hinder för att föreningen anpassar ”lokalen” till den efterfrågan som tillfälligt råder!

Personligen älskar jag ståplats för det är min likör! Så länge det finns möjlighet kommer jag att framleva min tid som supporter på stående fot! Trots detta har jag full förståelse för att föreningen/arna desperat försöker hitta ”bästa möjliga ekonomi” för sin egen överlevnads skull!

Den enda möjligheten till att ”bevara” utrymmet för den ståplatskultur som funnits genom åren är därmed att fler åskådare kommer till hallen. Det är endast på det sättet vi alla kan, eller måste, hjälpa till!

- Sedan är det en helt annan femma hur man lockar den kräsmagade Västeråspubliken till ABB Arena!


Uppdaterad: 090828 (23:37)
- Inser att det är en riktigt spännande match på gång inom kort. Redan på söndag - faktiskt! AIK tar emot Leksand. Det blir nog en holmgång! Leksand kommer gå stenhårt för seger i den matchen. De vill gärna glömma förra säsongens "elände" då AIK manövrerade ut Leksands offensiv så galant! Tippar seger till Leksand med 6 - 3!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar