1 februari 2012

Leksand - igen

Pelle - kommer han straffa oss ikväll?


Tjatigt detta. Mycket Leksand blir det. Speciellt som vi spelade mot dem några gånger på försäsongen. Fram till nu har LIF varit starkare i våra möten. Aningen starkare, tuffare, smartare och fått bättre utdelning. Gemensamt för dessa möten är att vi haft förtvivlat svårt att slå hål på Leksands boxplay. Påminner om tiden när AIK lirade i AS. Även mot dem var vi alltid märkligt uddlösa i vårt powerplay. Varför? I AIK:s fall berodde det på att de spelade extremt aggressivt i sitt boxplay. Gav oss inte en lugn stund att hantera pucken. Dessutom var de ofina nog att skapa livsfarliga spelvändningar när det drälldes med pucken!

Leksand spelar inte alls lika aggressivt i sin box. De har en annorlunda strategi. De försöker istället, med sin box, styra motståndarens rörelse och passningar. De ställer upp i en mindre box, avvaktar, och så fort motståndarna tappar lite fokus, eller puckkontroll, trycker de ut sin box, överbelastar, och stänger av zonen. Ofta fastnar vi då på en sida med svåra passningar som enda utväg. Passningar som ofta kan brytas och pucken skickas ur zon. Leksand är helt enkelt väldigt systematiska, tålmodiga, och framgångsrika i denna spelform.

Dessvärre har LIF även börjat få igång målskyttet i powerplay. Deras Mark Hurbutise har allt oftare hittat rätt med sina vassa skott i denna spelform. Man får inte heller glömma bort Johan Ryno som är en rackare på att hålla i puck och servera fina passningar.

Ser man till de olika spelformerna håller jag Leksand och Västerås som jämnstarka då det gäller spelet med fullt lag på isen. Där är det mest dagsform som avgör. Det som väger över till Leksand är deras starka boxplay och pånyttfödda powerplay. Ser man till målvaktsspelet är det hugget som stucket. Kanske en liten, liten fördel till oss. Vi har faktiskt två målvakter som är jämnbra. Med andra ord kan Waltin vänta in i det sista innan han bestämmer sig. Båda målvakterna kan matcha Erik Hanses utan vidare. Erik Hanses kan spika igen helt om han har rätt dag, men, han är även en rackare på att kunna släppa mängder med returer! Kan vi hålla oss framme, vara lite heta på gröten, finns goda möjligheter att roffa åt sig ett eller annat enkelt mål.

Den stora frågan blir för oss: - Kommer Leksand klara av att neutralisera vår L.Ö.K. -kedja? Om de lyckas med den uppgiften, ja då får vi det tungt i afton....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar