16 februari 2012

Prutt!

Västerås - Almtuna 3-1
Dagens match mot hemska Almtuna blev precis så pinsamt jobbig som man kunde förvänta sig. Almtuna klev ut och satte ett snabbt ledningsmål. Sedan hände ingenting, ingenting, ingenting, innan vi lyckades vända i tredje perioden.  Våra Gulsvarta kämpar visade upp en provkarta på felbeslut, felpassningar, felskott, felavslut, feltacklingar, felbyten, fel, fel,fel. Ruskigt frustrerande hur vi spelade de första fyrtio minuterna. Där var det Boråsvarning över det hela. Bottenlagsstämpel - typ.

Det enda uppiggande under de första två perioderna var att Viktor Mårtensson fick ta några rejäla byten där han hängde upp en och annan Almtunaspelare i sargen. Och tänk vilket liv det blev i båset hos de rödvita varje gång Mårtensson tacklade. De pekade och hytte med klubbor och menade att han var en stygg pojke. Lite löjligt att se faktiskt. Ishockey är faktiskt en sport för män med hår på bröstet - typ!

Nej, denna match lovade inte mycket. Spelar vi inte bättre än så här i fortsättningen kan vi glömma alla tankar på att gå ifatt Leksand eller Bofors. Inte heller kommer vi göra någon succé i ett framtida playoff om vi fortsätter prestera lika svagt som i kväll. 

Förutom att vi spelade dåligt kollektivt så är det skrämmande att endast vår förstalina med Peter Öberg, William Karlsson och Broc Little lycka sätta lite tryck offensivt.  Vi har just nu en offensiv lina och tre checkinglinor! Det är minst två för många....

För övrigt börjar jag fundera över nyttan med lånet av unge Mustonen(Skellefteå). I mina ögon har han fortfarande oerhört mycket att bevisa. Han är ännu en lirare som åker, åker, åker utan att det händer ett förbaskade dugg. Har han överhuvudtaget tagit ett enda avslut mot mål?6 kommentarer:

 1. Hej Gurk-Olle, då jag inte bor i Västerås och inte kunde se matchen på plats har jag ingen egen bild av matchen. En sak jag tycker mig upptäckt är att VIK i första hand fokuserar defensivt och har oerhört svårt att komma ur sin egen försvarszon, dvs att ställa om spelet snabbt, man är så fokuserade på försvar att man glömmer bort anfallsspelet. Är det något som visade sig igår också? Ändå är det ju oftast när en snabb omställning (kontring) lyckats som målen också kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet för oss är inte att ta oss ur egen zon. Det gör vi oftast ganska bra. Problemen kommer från mittzon och framåt just nu. Under en tid denna säsong kunde vi ta oss in i anfallszon med puckkontroll och sedan sätta upp spelet ganska bra. Just nu, eller efter jul, har vi tappat den förmågan. Vi får vanligtvis väldigt korta anfall då inte alla spelare på isen fyller på. Vi får inget tryck helt enkelt. Av den anledningen får vi korta anfall och det blir istället ett väldigt åkande fram och tillbaka på isen.

   Backarna vågar inte fylla på då forwards inte kan hålla pucken. Det uppstår en "lucka" eller en "yta" mellan tre anfallare och två backar. En yta som motståndarna ständigt använder för att vända spelet mot oss. Långa stunder får man en känsla av att laget inte hänger ihop. Vi får även ett "långt" lag på detta sätt. Forwards hamnar emellanåt bakom motståndarmålet medan backarna fortfarande inte passerat röd linje i mittzon.

   Ett utdraget lag har svårt att sätta tryck framåt och svårt att täppa till bakåt. Så har det tyvärr sett ut ett tag nu för Gulsvart.

   Radera
  2. Men kan detta att vi får väldigt korta anfall och inte håller ihop laget bero på hur vi tar oss ur försvarszon och kommer in i anfallszon? Att vi sällan kommer in i anfall med överläge? Beror det bara på att backarna är rädda att gå bort sig och på att forwards har svårt att hålla i pucken? Vad beror det på att inte alla spelare fyller på? Är det backarna du i första hand avser eller forwards/center? Kan det vara att motståndarlagens backspel förbättrats under säsongen?

   Radera
  3. Jag tycker rent generellt att våra backar har lite svårt att hitta upp med pucken till forwards. Men samtidigt har nog våra motståndare läst in sig bättre och vet hur de ska störa oss. Så fort vi får press mot våra backar blir vi stående på hälarna även med forwards. I vissa matcher har centern fått åka ned och hämta puck bakom mål. Det gör att alla chanser till snabba spelvändningar försvinner och vi får ständigt möta samlat försvar..

   Radera
 2. Håller med om Mustonen.
  Mustonen håller inte i allsvenskan han är inte tillräckligt bra
  Skicka tillbaks till SAIK!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mustonen är helt enkelt en kopia av Marcus Jonsson och/eller Arvid Strömberg. Gemensamt för dem alla är massor av skridskoåkning men väldigt lite "huvud". Det händer helt enkelt alldeles för lite när de har pucken..

   Radera