7 februari 2012

Att scouta rätt...

David Lundbohm.
Ingen kan undgått att lägga märke till denna värvning. Det var med blandade känslor man mottog beskedet att David skulle lämna Växjö för oss. I ärlighetens namn måste jag erkänna att det var en spelare som inte gjort några bestående intryck på mig under sin tid i Växjö. Lite efterforskning visade dock att David hade sina förtjänster. Bland annat ett ruggigt skott som flitigt utnyttjades av Växjö i powerplay. Redan dagarna efter att denna värvning tillkännagavs kom det in supportrar(Växjö) på vårt forum, Gurkburken, och gratulerade oss till värvningen. Det intressanta var hur de själva beskrev David Lundbohms förtjänster. De framhöll att han var en "kanonkille", "sympatisk" men sa samtidigt att han "kunde försvinna ur spelet långa stunder", "var ganska svag i skridskoåkningen", men "nyttig i powerplay med sitt skott". 

Sanningen är den att David Lundbohm gjorde de flesta av sina mål i Växjötröjan just i powerplay. Med andra ord var det en "powerplayspelare" som vi värvat. En kille som skulle komma in och med sitt fina skott bidra till målskörden. 

Blev det så? Svaret är nog "njae" på den frågan. David har fått en del chanser i powerplay och även gjort några mål. Kan man då säga att värvningen har burit så mycket frukt att det motiverar kostnaden? Har David betalat av på ett rimligt sätt? Tveksamt!

Frågan är om det hela är, eller blivit, en felscoutning? Var det en powerplayspecialist man ville ha i David? Eller var tanken att han skulle kunna passa in i Waltin-modellen att spela ishockey? Vi vet ju alla att prioritet ett för Waltin är - skridskoåkning (och gärna prioritet två,tre, fyra och fem). Utifrån detta/dessa kriterium känns David Lundbohm rätt malplacerad då han definitivt inte är en skridskoåkare av rang. 

På något sätt känns det som om vi inte kan lasta David för att han inte lyckas fullt ut i Gulsvart. Han gör nog så gott han kan utifrån de förutsättningar han ges. Man kan inte gärna begära att han helt plötsligt ska utveckla sin skridskoåkning till en helt ny dimension. Däremot kanske man kan begära att David mer utnyttjas till det han är riktigt bra på. Kanske har vi inte de spelare i truppen som behövs för att lyfta fram David och ge honom de lägen för skott och avslut som han behöver. 

I vilket fall som helst känns det väldigt tråkigt att vi nu sitter med en "svarte petter" i truppen. En spelare som vi inte vill ha, ingen annan vill ha, och i värsta fall bara kommer kosta föreningen en massa onödiga pengar. Här har föreningen ett otroligt viktigt uppdrag att hantera. Det är på sätt och vis skamligt att inte klubben på ett bättre sätt kunnat utnyttja en spelare som David Lundbohm...

- Bara för att man skriver detta kommer säkert David ut på isen i nästa match och dunkar in avgörande målet...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar