20 februari 2012

Att räkna med bråk...

Man kan räkna och beräkna det mesta...


  Självklart måste även denna Blogg kasta sig in i spekulationer och analyser av "hur det kommer att gå" de återstående omgångarna av allsvenskan. Sedan en tid tillbaka har jag mer eller mindre givit upp hoppet om en direktplats till kvalserien.
  Denna min uppgivenhet har inte varit grundad på matematik utan på känsla. Opimisterna har hela tiden kraxat om att "det finns många poäng att spela om" medan undertecknad mest förfasat sig av bristen på konstruktivt spel av det egna laget.
  Sanningen är ju den att det spelar ingen roll "hur många poäng det är kvar att spela om" när laget uppträder som darriga höstlöv vid varje matchtillfälle! Dessutom finns det en stor brist i argumentationen. Om det "finns en massa poäng att spela om" så gäller ju detta da facto även våra motståndare! Ur det perspektivet har vi inte någon fördel mot dem. Då står allt och faller med vilken form respektive lag uppvisar. Och form, det är något som vi varit ur länge, trots att vi nu vunnit tre raka matcher!

  Det ska dock erkännas att i den senaste matchen, borta mot Bofors, då visade laget grym stabilitet i spelet under tre perioder. Om det sedan innebär att laget hittat någon form av form(!) är svårt att spekulera uti. Förhoppningsvis innebär tre raka segrar att laget känner en större tilltro till sina egna förmågor. Bara det kan innebära skillnad mellan vinst och förlust i mötet mot Rögle!


Leksand
Leksand-Almtuna 2p
- Ett formstarkt Almtuna kommer sälja sig dyrt. Snor minst en pinne i denna match!
Karlskoga-Leksand 3p
- Bofors kommer inte klara publiktrycket, förväntningarna, och falla igenom totalt. Enkel bortaseger.
Leksand-Troja 1p
- Här hissas varningsflagg. Troja kan vara borta från playoff och därmed spela avslappnat. Kunde de vinna mot Örebro med klara 5-1 kan de mycket väl sno poäng här!
Leksand-Rögle 0p
- Svårt match för masarna. Rögle vill nu säkra en femteplats inför playoff och kommer ta alla poäng!
Sundsvall-Leksand 0p
- Här finns risk för ett riktigt magplask för masarna! Ett avsågat Sundsvall vill bjuda på en bra match innan de går in i det negativa kvalet. Leksand, som är klara för KS, orkar(vill) inte hålla emot.

Karlskoga
Tingsryd-Karlskoga 0p
- Ledsen Bofors men här kammar ni noll! Tingsryd vill avsluta serien snyggt och spelar utan press.
Karlskoga-Leksand 0p
- Sämst när det gäller! Bofors kommer inte klara av pressen att vinna när det som mest behövs.
Almtuna-Karlskoga 0p
- Almtuna kommer ånga på i varje match. Mot oss var de bättre i två perioder. Kommer ta alla poäng i denna  match. Återigen får Bofors spela med kniven mot strupen och möta ett lag som kan lira avslappnat.
Oskarshamn-Karlskoga 3p
- Här vänder det för Bofors. Oskarshamn har spelat bort sina chanser att nå playoff och sträcker vapen ganska enkelt. 
Karlskoga-Södertälje 3p
- Bofors kommer vinna. Anledningen är enkel. SSK har redan säkrat sin plats till playoff och laddar nu om.

Västerås
VIK-Rögle 0p
- Jämmer och elände. Sviten på tre raka matcher räcker inte till mot ett starkt spelande Rögle. Vi får finna oss i att förlora ännu en viktig match mot skåningarna!
Sundsvall-VIK 3p
- Här är det inget snack. Sundsvallsspöket finns inte längre. Vi går in och kör över medelpadingarna och säkrar tre poäng!
Mora-VIK 1p
- Uj, denna match blir knallhård. Mora kämpar för playoff och kan få värsta flytet. Vi minns ännu med fasa deras vändning senast i ABB Arena. Det kommer vi ha emot oss i denna match. Poäng, nja, kanske!
VIK-Troja 3p
- Har måste det bli poäng men inget är givet. Troja, avhängda från playoff, kan lira avslappnat och "bara ha kul"! Bland det värsta man kan möta. Lag som inte känner press. Förhoppningsvis orkar inte Troja streta emot om vi får ett ledningsmål. 
Örebro-VIK 0p
- Här är det noll som räknas. Hur man nu räknar noll? Men tror inte vi har minsta chans till poäng här. Örebro står med ena benet redo för kvalserien och vill nu visa vad de kan. De kommer komma ut som galna hundar och köra över oss fullständigt!


Sluttabell:
Leksand 98p
Karlskoga 97p
VIK 93p

Så kan det komma att gå om det vill sig illa.....

19 kommentarer:

 1. Kan faktist inte se varför Leksand skulle tappa så många poäng som du tippar. Laget ser enormt starkt ut och vill utmana om en elitserieplats.

  Dock så tror jag också att Bofors samt Leksand parkerar före oss i tabellen. Med ganska god marginal dessutom.

  Tyvärr...

  //Gulsvart1913

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leksand kan givetvis vinna allt som är kvar men jag tror faktiskt de lättar lite på gasen sista två omgångarna då de redan är klara för KS.

   Bofors kommer få det svettigt men tack vare den befintliga poängmarginalen kommer de rädda sin direktplats.

   Om, OM, vi vunnit en match till mot Bofors hade rollerna varit precis ombytta mellan våra lag. Tänk vad en (1) förlust kan betyda mycket:)

   Radera
 2. Bofors får det nog svettigt men dem håller i detta. Ja en förlust kan göra mycket. En annan anledning till att vi nästan faller på "mål-linjen" är alla övertids/straff förluster. Ingen bländande facit där precis..

  //Gulsvart1913

  SvaraRadera
 3. Det anonym tar upp angående övertids och straff-förluster tycker jag är värt att undersöka vidare. Har någon en idé vad det beror på att vissa lag är konsekvent bättre respektive sämre här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var faktiskt samma "elände" även förra säsongen när vi lirade overtime eller efterföljande straffläggning. Här tror jag det handlar om att ha rätt spelare i laget. Spelare som ser det som en utmaning att verkligen våga för att vinna. Spelare som alltid går för mål...

   Radera
 4. Örebro kommer vi att vinna mot, de har inget att spela fär och de laddar om och har fokus på KS..det är därför de förlorar.

  Rögle matchen blir stentuff..vinner vi den så kommer vi att ånga på med enormt självförtroende, vinst mot ett lag som vi har svårt mot och dessutom på hemmaplan som har varit VIKs stora svaghet denna säsong.

  det är sex pinnar..extra..vilket ger oss detta:

  "99 pinnar"....dvs inte bara en tredjeplats utan en andraplats..LIF problem är att de redan fokuserar på KS spel..och att de redan är klara för elitserie spel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas självklart du har rätt men hyser stor respekt för Rögle. Ett lag som många gånger tidigare satt käppar i hjulet för oss. De spelar alltid en bra och rejäl ishockey med mycket fart och bra puckkontroll. Dessutom brukar de vara "tunga" att möta över hela isen. Förhoppningsvis väger målvaktsspelet över matchen till vår fördel. Sperrle har verkligen räddat oss i några matcher nu. Där har vi nog nyckeln till seger mot Rögle -> Daniel Sperrle..

   Radera
 5. Nyckelmatch för resten av säsongen är just matchen mot Rögle. Mora kommer vi nog förlora mot vilket kan ge oss 98 pinnar..precis som LIF..men LIF har bättre målskillnad.

  SvaraRadera
 6. Håller med till fullo. Ser Rögle hemma som den absolut viktigaste matchen att vinna. Vi måste sätta ned foten och sluta tappa poäng på hemmaplan nu..

  Men som sagt: Rögle är Bra!

  SvaraRadera
 7. Rögle är ett spelande lag vilket är bra för VIK

  SvaraRadera
 8. Till din nackdel/fördel Gurkolle i din analys om lagens poängfördelning så tror jag du har tippat rejält galet :)
  Sticker ut hakan med egenskap som vinnare av GurkOlle tipset ha ha

  SvaraRadera
 9. LIF kommer ta 9-12p o torska mot BIF
  BIK 9-10 p till
  VIK kommer ta 9-12 p till så hämnta ikapp 5 poäng blir för tuff uppgift krävs 5 raka vinster för VIK för att klara den uppgiften
  mitt tips är
  LIF
  BIK
  VIK i tabellen

  SvaraRadera
 10. Det gick ju inte riktigt som du tänkt GurkOlle, det har jag inget emot ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, både och. Vi vann och går nu 3+ mot min kalkyl. Men samtidigt var Tingsryd så nesliga att de bjöd Bofors på tre poäng. Så egentligen vann vi ingenting - kan man säga:)

   Radera
 11. Örebro HK - Mora IK 3-4
  Bofors IK Karlskoga - Leksands IF 3-2
  IF Sundsvall Hockey - VIK Västerås HK 1-4

  Mora IK - VIK Västerås HK 4-2
  Almtuna IS - Bofors IK Karlskoga 1-2 sd
  Leksands IF - IF Troja/Ljungby 4-2
  Tingsryds AIF - Örebro HK 5-2

  IK Oskarshamn - Bofors IK Karlskoga 2-4
  Leksands IF - Rögle BK 4-1
  VIK Västerås HK - IF Troja/Ljungby 6-1
  Borås HC - Örebro HK 1-4

  Bofors IK Karlskoga - Södertälje SK 3-2
  Örebro HK - VIK Västerås HK 3-4
  IF Sundsvall Hockey - Leksands IF 2-7

  BIK 105 Poäng
  Leksand 104
  Örebro 101
  VIK 98

  SvaraRadera
  Svar
  1. En lika sannolik utgång som någonsin någon annans. Skulle dock kännas surt om vi avslutar serien med att vinna alla matcher men ändå missa KS!

   Radera
  2. Jag tror inte att Bofors klarar topp tre. De har det tuffaste programmet och tar bara 3p mot Almtuna och stannar därmed på 97 p. LIF och ÖIK gör upp om förstaplatsen och VIK klarar tredje platsen genom att slå Sundsvall, Mora och Troja.

   Radera
  3. Alla kan hända! Nästan i alla fall. Visst kan vi vinna våra sista matcher även om bortamatchen mot Mora ser väldigt lurig ut. Vore väldigt nesligt, dock, om vi vinner ALLA våra kvarvarande matcher men ändå missar en direktplats:(

   Radera