29 februari 2012

Slutspel och - skägg!

Förberedd för slutspel..

Bloggen satt och strösurfade. Läste runt. Som man gör ibland när tiden finns. Plötsligt slogs jag av en sak. Skägg! Varför är det så mycket skägg i slutspel? Och framför allt i ishockey. Förr i tiden, när munskydd var legio på alla spelare, hade skägg varit otänkbart. Alltså måste detta med skägg vara en relativt ny företeelse. Och, så är det. Lite research på webben gav följande resultat:

"Slutspelsskägg är skägg som odlas av idrottsutövare, särskilt inom lagsporter under pågående slutspel eller matchserier. Det bidrar till lagandan och förknippas av många med vidskeplighet – det skulle bringa otur att raka sig inför en viktig match menar den vidskeplige"

- Varför inget slutspelsskägg i fotboll? Det tycker jag vore riktigt intressant. Vidare kan man läsa:

"Fenomenet tros ha uppstått i Stanley Cup-slutspelet i den nordamerikanska ishockeyligan NHL. Laget Montreal Canadiens ordförande Sam Pollock hade tidigare sagt att det varit förbjudet att bära skägg. Någon gång på 1980-talet lät New York Islanders-spelare odla skägg under ett slutspel mot Montreal Canadiens för att knäppa motståndarna på näsan. Resultatet blev att Islanders vann fyra raka mästerskap"

- Alltid dessa Kanadensare! 

"I Sverige förknippas slutspelsskägg traditionellt lagom till slutspel, och vanligtvis inom ishockey. Traditionen är till och med så stark att lagets supportrar brukar ta upp den. Skägget har även spridit sig utanför tävlingsidrottens ramar, till exempel högskolestudenter som låter bli att raka sig under tentamensperioder, så kallat tentaskägg"

- Ja där ser man! Dags att börja odla lite då inför stundande playoff. Har grundat lite de senaste dagarna så nu  är man på gång.

Var mer kan man tänka sig att denna tradition skulle kunna passa in? Tentaskägg verkar ju - trevligt! Kanske skulle det sitta som en smäck med ett "Uppkörningsskägg"? Eller finns det där en uppenbar risk att föraren trasslar in sig och fastnar med mustaschen i rattstången? Kanske våra randiga, domarna, skulle följa trenden. Men då riskerar de förstås att tappa bort visselpipan i behåringen. Det vore dumt! 

- Bloggen har därmed antagit denna tradition och kommer inte begagna sig av en rakhyvel fram till den dag vi når - ES!

Källa skägg: Wikipedia

2 kommentarer:

  1. "- Varför inget slutspelsskägg i fotboll? Det tycker jag vore riktigt intressant."

    Det spelas inte så många slutspel i fotboll är väl det enkla svaret...

    SvaraRadera
  2. Det är sant! Tänkte inte på det. Jo, vänta! EM och VM är för sjuttons slutspel. Där kan man köra med skägg...

    SvaraRadera