18 februari 2012

BIK Karlskoga - Västerås 1-4

Gillar deras nya logga - faktiskt!
Tack för kaffet. Kom själv in sent i matchen och missade första perioden. Men från andra satt jag klistrad framför datorn och följde matchen genom VIA-play. Fungerade utmärkt. Visst lagg kunde jag konstatera men inte så att det störde. Bra så.

Matchen då?
Med en domare som Ulf Rådbjär på isen kan man inte riktigt veta vad som ska hända. Han har ju sedan tidigare lyckats profilera sig lite väl mycket i de matcher han dömt. Idag var han dock så bra man kan förvänta sig. Anser att båda lagen blev precis lika behandlade, eller bedömda, av den gode Rådbjär. Det är faktiskt, tror jag, första gången som jag ger ett omdöme till en domare efter match - någonsin - på denna blogg! 

Tillbaka till matchen....

Andra perioden:
Såg som sagt från andra perioden och det spel som Gulsvart visade upp i inledningen av denna period gladde verkligen. Rejält och utan krusiduller tog man sig fram till avslut efter avslut mot Belissimo i Borforskassen. Trycket från vår sida var så pass hårt att Sam Hallam tvingades ta en timeout efter cirka fem minuter. Men det hjälpte föga. Vi fortsatte att sätta press på Bofors och skapade många fina chanser. Nu stannade målproduktionen vid två mål, gjorda av #17 Jonte Berg och #58 Jonas Emmerdahl. Genom det gick vi fram till rättvisa 3-1. Sanningen är dock att vi kunde har gjort några mål till om Fru Fortuna varit med oss. Bland annat hade #10 Stefan Andersson ett kanonläge som Belissimo avvärjde med en fantomräddning.

Det mest imponerande i denna period var faktiskt inte vår offensiv utan hur vi lyckades avvärja alla Bofors intentioner till organiserat anfallsspel. Stort. De lyckades inte ens slå hål på oss trots en möjlighet i spel 5 mot 3. Starkt!

Tredje perioden:
Det var med lite olust man väntade in den tredje och sista perioden. I minnet fanns den kusliga vändning Bofors gjorde mot oss senast i Nobelhallen. Då hade vi "säkra" 3-1 med mindre än sex minuter kvar att spela men det räckte inte den gången. På mindre än tre minuter krutade Bofors då in tre mål och vände matchen till egen fördel. Skulle samma sak kunna hända även denna gång? 

Man såg genast från nedsläpp att Gulsvart inte tänkte bjuda ens på lillfingret denna gång. Gulsvart försökte hela tiden till att lägga puckar djupt, backa av, och täcka upp hemåt. Otroligt stabilt. Bofors försökte, försökte, och försökte men lyckades bara en gång vända spelet mot oss och skapa en halvchans. I allt övrigt ägde vi sista perioden över hela isen. När sedan #82 Marcus Söderkvist, en aning turligt, kunde hänga in 4 - 1 kände jag mig riktigt säker på seger.

Totalt sett en imponerande insats av Gulsvart. Bofors hade första tio minuterna i denna match men trots ett tidigt ledningsmål, samt spel i fem mot tre, kunde de inte ta kommandot i denna match. Nerver? Vem vet. Anspänning? Troligen.

Det som gör mig förbryllad är att laget kan visa upp två så olika ansikten i sitt sätt att spela. Idag var det ett fungerande kollektiv på isen som gjorde det mesta rätt. En perfekt balans i spelet där man gjorde rätt avvägningar hela tiden. När man sattes under press valde man enkla lösningar. När det fanns möjlighet gick man hårt framåt. Men aldrig huvudlöst. Hela tiden med balans. Alltid med täckning bakåt. 

Den stora frågan blir självklart varför laget inte kan bjuda sin trogna(!) hemmapublik på samma spel? Nu väntar en ny nyckelmatch på onsdag. Alltid svårspelade Rögle står för motståndet. Den matchen betyder väldigt mycket. Inte bara för poängen och chans till en direktplats. Det gäller även att markera vilket lag som är starkast då vi sannolikt kommer mötas i playoff inom kort. Det blir med andra ord en perfekt möjlighet för Waltins mannar att bjuda hemmapubliken på en riktigt bra match. Det tycker jag vi gjort oss förtjänta av nu...

Bofors då?
- Jag tror fortfarande de har tillräckligt med krut kvar för att klara en direktplats till KS. Men de har inget lätt matchprogram. De möter i nästa omgång ett Tingsryd som  sannolikt säkrat sitt kontrakt och kan spela "bara för att det är kul". Ingen rolig motståndare när de själva kommer känna en enorm press..

För övrigt tror jag Örebro kommer fortsätta att förlora....

4 kommentarer:

 1. Vad då Örebro kommer fortsätta förlora??? Man behöver bara vinna 1 match till för att vara garanterade en kvalseriebiljett i både praktiken och teorin skulle jag gissa :P Örebro vaknar nog säkerligen till kvalserien ska vi se =) Man har bättre lag än fjol Örebro är seriens bästa lag när allt stämmer man har gjort det grymt bra och imponerat oerhört. Tabellen ljuger inte trots att det gått "lite" knackigt på slutet. Alla lag har formsvackor även serieledarna Örebro ! Leksand har haft det alla har haft det och Örebro har råd med en svacka nu i slutet vore värre om den kom tidigare under seriens gång anser jag. NU kan man faktiskt köra lite slappare dom tränar stenhårt på träningarna och går kanske 60-70 % av deras arbetskapacitet visst tankarna är i kvalserien men man kommer vinna någon av matcherna som är kvar och vara på säker mark det är jag nästan övertygad om ! Vore kul med Västerås, BIK Karlskoga, Örebro hockey i en kvalserie vilken DRÖM!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska vi slå vad? Jag hävdar bestämt att ni förlorar nästa match oavsett motstånd! Förloraren får stå med bar överkropp i mötet Örebro - Västerås i sista omgången...

   Radera
  2. Boforsare är rädda nu för Västerås. Har aldrig sett sådan dålig vilja och håglöst spel som idag. Man måste kriga för at vinna och det fanns ingen vilja alls.

   Radera
  3. Psykologi! Märkligt att ett helt lag, samtidigt, kan tappa tron på det de gör. Tränarna har här en otroligt viktig uppgift i att förbereda sina mannar på bästa sätt.

   Radera