17 december 2009

Vasa?, Mora! - det var som faen!




Harald Lückner förbereder laget inför match?

Har suttit och surfat runt på world-wide-web och kommit till vissa insikter. Mora har stolta anor. Anor som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan år 4000 f.kr tror man det fanns någon form av bebyggelse i dessa trakter. Det är länge sedan - minsann. Man kan undra lite vad de pysslade med på den tiden? Det var nog ett spännande liv på många sätt med stora umbäranden. Genom århundraden, ja årtusenden, utvecklades så småningom bygden till vad den är idag. Inte utan problem måste sägas.


Digerdöden var inte att leka med. Hungersnöd fick man också uppleva. Och så kom den där Vasa rännande för att få hjälp mot Dansken. Dalkarlarna överlag var inte speciellt intresserade att bistå Gustav Vasa men i Mora förbarmade sig folket och gav honom sitt stöd. Inte genast - men efter en stund. Redan då var masarna nämligen ett folk som tog sig tid att fundera.

Moraklockor känner vi till. Gustav och klockor har en speciell koppling. Vasa ville smälta ned kyrkklockor till mynt för att sedan rusta soldater i kriget mot den elaka Dansken. Detta ogillades av folket i Mora som i lönndom smög ut om natten och gömde bygdens klockor i myrar och kärr.

Att man även brände häxor på bål, i Mora, förvånar näppeligen. Det var troligen ett folkligt nöje som rönte stor uppskattning av den närvarande publiken. För säkerhets skull högg man först huvuden av de dömda "häxorna" innan de brändes på bål. Troligen skedde inte detta i John Mattson Arena men säker kan man inte vara!

Mora stenar har även de haft stor betydelse för vår historia. Där kröntes under lång tid konungar till att härska över Svea Rike. Kungen ställdes på en flat sten när han valts och folket som valt hyllade honom. Men någon norpade till slut denna speciella sten, som hade stort ceremoniellt värde, och den har aldrig återfunnits. Så kan det gå. Vissa hävdar att det var Gustav Vasa som hållit sig framme då han ville ändra formen för tillsättande att regenter. Han ville nämligen att blodsband skulle bestämma arvsrätten till den Svenska Kronan.

Se där en liten historisk utvikning om Mora! Varför det kanske någon undrar? Tja, denna blogg drar sig inte för att bidra med lite allmänbildning. Tänk bara på alla dryga Stockholmare som ständigt framhåller sin stads egen förträfflighet. Ha!, säger denna blogg och hänvisar till historien. En gång i tiden var Stockholm bara en våt fläck på kartan! Så det så!

Bloggen erkänner även, utan omsvep, att den helt förirrat sig i sitt uppsåt. Den ursprungliga tanken var att skriva en kort hyllningstext till Harald Lückner, tränaren i Mora ni vet! Så då får det bli på detta sätt istället. Harald Lückner är nog den som skall bestiga "kungastenen" så fort någon drar fram den ur dess gömma. Vilket fantastiskt jobb han har gjort med sin spelartrupp. Harald är på något sätt ypperlig att bära Moras anrika kulturarv vidare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar