30 december 2009

Att ta avsked är en stor konst...




Lycka till Johan - och på återseende!

Inom vissa kulturer väljer man att säga "på återseende" istället för "farväl". Det tycker jag är ett utmärkt sätt att ta avsked på. Ett avsked behöver därmed aldrig vara slutgiltigt utan bör istället ses som en tillfällig skilsmässa där parterna får möjlighet till eftertanke och rannsakan.


I det gamla bondesamhället sade man ibland att "man saknade aldrig kon innan båset var tomt". Med det menades att stundom togs saker för givet. Man uppskattade inte de gåvor som gavs då de kom dagligen utan någon större motprestation. Men när kon väl var borta, eller mjölken sinade, då insåg men plötsligt vilken gudagåva denna ko var.

Kon i detta fall är givetvis vår målvakt Johan Thalberg. En ung mycket lovande målvakt som av och till stått i båset och nu, tyvärr, har fått se sin talang sina. Det är tydligen dags att lämna det gulsvarta båset och söka sig till andra betesmarker. Det kan vara en perfekt lösning för alla parter. Johan har definitivt "kört fast" i sin utveckling och en ny klubbadress kan få honom att åter blomma ut. Det vore förträffligt och välförtjänt.

Att som Johan fastna i utvecklingen är inget unikt. Att byta klubb för att hitta sig själv eller få tillbaka suget och spelglädjen är bara normalt. Det händer många spelare under deras karriärer. Någon enstaka spelare hittar aldrig riktigt hem men för de flesta slutar äventyret i dur.

Bloggen erkänner utan omsvep att den varit oerhört kluven i sitt förhållande till Johan Thalberg. Som många andra har jag saknat den "gamle" Johan men redan inför denna säsong hyste jag stora tvivel om att få se samma prestationer igen. Kalla det intuition eller vad ni vill men känslan fanns att Johans spel inte skulle lyfta denna säsong - heller!

Då Johan säkert ser sig själv som en ”förstemålvakt” blir det naturligt att han nu får stå åt sidan för Jens Holmström när Daniel Sperrle går in som etta. Jens känner sig troligen fortfarande som en naturlig andremålvakt och är därmed bättre mentalt rustad att axla den rollen. Sperrle kan bli en alldeles utmärkt läromästare och förebild för Jens i hans strävan att utvecklas ytterliggare i sitt målvaktspel.

Så, tack för många fina minnen Johan Thalberg, men i sanning har han inte gjort sig förtjänt av att axla rollen som den målvakt vilken skall bära det gulsvarta laget mot nya sportsliga höjder! Bloggen kommer dock att minnas, med stor glädje, Johans stunder av storspel då han verkligen ”kom ut stort” och stängde dörren helt för motståndarna. Minns bara första matchen mot AIK borta i senaste kvalserien.

Lycka till Johan och - välkommen tillbaka!

1 kommentar: