4 december 2009

Fredagsmatchen!


Arosderby igen!


Så vankas det åter derbymatch mot våra grannar i öster. Östra Aros stolthet Almtuna, näst efter anrika Sirus , kommer på besök till ABB Arena igen. Med sig har de en viss framgångsvåg och ett gott självförtroende. Senast hemma klädde de av Växjö och vann komfortabelt med fyra mot noll. Man kan undra lite till mans vad den gode förloraren Janne Karlsson ansåg om det?

Nära var de
Nåväl. Den minnesgode kommer ihåg hur nära AIS var att ta sig till kvalserien förra säsongen. De pressade Växjö länge och väl men fick till slut ge sig. Direkt efter slutsignalen i den matchen började AIS att signa spelare för kommande säsong. När vi själva spelade kvalserie såg Almtuna till att skriva kontrakt med sina bärande spelare. De var med andra ord tidigt ute  att bygga trupp till denna säsong. De letade vidare efter "rollspelare" som kunde passa in i deras framgångsrika spelstil.

Målvakter
Almtuna var redan förra säsongen väldigt svårforcerade och hade längst bak en målvakt som numera spelar för Örebro men tillhör Djurgården! Marc Owuya var namnet. Till denna säsong tog man hem Gusten Törnqvist samt hittade en målvakt vid namn Fredrik Pettersson-Wentzel. Den sistnämnde har finfina 94% i räddningsprocent! Laget har med andra ord två kompetenta målvakter.

Forwards
Ser man på produktiva forwards så är Fredrik Vestberg den som lyckats bäst med 20 poäng fördelat på nio mål och elva assist. Som vanligt är det kollektivet Almtuna som är bra. De håller ihop laget över hela isen och jobbar stenhårt med sin skridskoåkning. Full fart åt alla håll med andra ord.

Powerplay
När det gäller powerplay ligger laget på fjärde plats i allsvenskan med mycket respektabla 19,63%. Detta att jämföra med gulsvarts 14,04%! Det blir därför extra viktigt att de våra orkar åka mycket skridskor för att undvika att dra på sig onödiga hakningsutvisningar.

Boxplay
Lyckligtvis är inte Almtuna bra på allt. I boxplay ligger de på en mer beskedlig tiondeplats(80,77%) medan vi själva parkerar på en hedrande fjärdeplats(84,96%) i den tabellen. Det kan komma att behövas misstänker jag även om vi de senaste två matcherna dragit ned på kategorin "onödiga utvisningar" på ett bra sätt!

- Lite oroväckande är dock att Almtuna leder fairplayligan i stor stil. Det innebär att de spelar mycket diciplinerat och inte kommer bjuda på många minuter i utvisningsbåset till vår fördel.

Vem vinner?
Vad är det då som talar till vår fördel i denna match? I vanlig ordning ingenting - egentligen. Vi vet aldrig numera vilken form laget har från match till match. De senaste två segrarna, mot Löven och IKO, säger inte så mycket om vår egentliga slagstyrka. Tyvärr får vi fortsätta leva utan vår bäste offensiva spelare ännu en tid. Christian Larrivee har fortsatt problem med sina ljumskar och har snart missat åtta eller nio matcher. Vi får istället hoppas på att Patrik Yetman tar ännu ett nytt kliv i sin roll som avslutare. Det kommer verkligen att behövas.

Tradition
Det som kan vara till tröst, och skapa visst hopp, är traditionen. Västerås brukar avgå med seger i sin hemmahall mot AIS. Genom åren har vi ofta haft förvånansvärt enkelt att vinna hemma mot dem. Tyvärr råder det omvänt samma förhållande för AIS. De vinner lika lätt mot oss i sin hemmahall. Vilket lag blir först att bryta denna trend denna säsong?

Bloggens tips: 3 - 3 och vi vinner på OT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar