22 december 2009

Hjulen är här...


Jahaja!, Nu har jag uppfunnit hjulet - och sedan?

Visst är det en märklig tid vi lever i! Stora delar av världens befolkning förbereder sig nu för ett frosseri utan dess like. Under några hektiska dagar kommer det konsumeras enorma mängder mat från dignande julebord runt om i världen. För andra blir det dock som vanligt. Världen är inte rättvis. Tur att vi har fått snö i alla fall ty den är lika vit för alla och dessutom alldeles gratis.

Då GurkOlle numera är en man i den mellersta åldern med barn som går, cyklar, kör bil och i stort sett klarar sig alldeles själva har julen fått ett annorlunda innehåll. Det är inte längre stökigt, stressigt, ångestladdat, jobbigt, eller tungt med alla förberedelser. Numera räcker det bra att handla lite extra dagen för den stora dagen och därefter lugnt låta denna hysteriska högtid passera förbi. Det var med andra ord inte bättre förr.

- Ge mig en Janssons frestelse, en skön fåtölj, och en immig öl så är mannen nöjd!

När det gäller detta med "klappar" så finns det personer som jag gärna skulle överräcka en och annan "klapp" till. Somliga skulle få den i famnen, andra på kinden, och några skulle rent av få klappen på hakan! Det finns så många vardagshjältar i det fördolda som sällan får tillräcklig uppmärksamhet för sitt slit och sin nit. När man försöker lyfta fram dessa till allmän beskådan säger folk "men de gör bara sitt jobb"! Det är synd. Man kan nämligen " göra sitt jobb" på så många olika sätt.

Bloggen tar sig därför friheten att, här och nu, lyfta fram några yrkesgrupper som "bara gör sitt jobb" men utan deras engagemang och lidelse för sin uppgift vore denna värld en aning tyngre och torftigare att leva uti:

Personliga assistenter.
- Utan dem skulle hundratals, ja tusentals, svårt sjuka männsikor aldrig få lämna sängen eller aldrig få komma utanför rummets fyra väggar!

Personal inom åldringsvården.
- Vet ni vilket otroligt jobb de utför för de gamla? Hur de kämpar och sliter var dag för att ge våra gamla en så värdig ålderdom som möjligt. Detta i landet Sverige där allt fler ska klara sig på allt mindre!

Lärare i grundskolan
- Alla har vi gått i plugget. Alla har vi en relation till skolan och dess lärare. Men handen på  hjärtat! Är det tillräckligt många om inser vilket hästjobb dessa lärare gör med dagens elever? Jag vet  och utifrån denna insikt vill jag ge dem min hyllning i dessa juletider!

Självklart finns det många fler yrkesgrupper som kan premieras och uppmuntras för sitt villkorslösa engagemang och uppoffrande arbete. Men det får räcka så här.

Vem skulle jag då vilja ge en "hård klapp på hakan"? Självklart de beslutsfattare inom kommun och landsting som inte förstår att uppskatta sina fantastiska medarbetare på ett bättre sätt. Visst är det bistra ekonomiska tider men beröm och visad uppskattning kostar inte en spänn!

Se där! Ett inlägg helt utan anknytning till ishockey! Lite "offside" kan man säga. Rent av "puckat".

God Jul!

2 kommentarer:

  1. Sport och samhällsengagemang behöver behöver inte var skilda världar. Titta på Wolmer Edkvist! Rätt man på rätt plats räddar liv! Eller Anders Persson (jobbar med ungdomshockey i LIF) som för andra året i rad ordnar kostnadsfrí julfest för ensamma själar i Ejendals Arena! Rätt man med rätt plats skänker lite glädje!

    Håller med om dina klappar. Nästan alltid när man läser om omsorg, vård och skola i tidningar handlar det om lärare som misshandlar och sysslar med barnporr och sköterskor som vanvårdar och snor mediciner och annat elände. Allt för sällan får man höra om de små, glädjande och positiva händelserna!

    SvaraRadera
  2. Mycket tänkvärt Gurkolle.

    SvaraRadera