11 december 2009

Gnabb och Bönder!




Allsvenskan i ishockey rymmer en hel del. Självklart matcher, domare, rinkar, självmål, stolpskott, och allt annat som hör ishockey till. Men sedan finns det en dimension till som gör det så otroligt underhållande att följa respektive lag i denna serie. Och det är - gnabbet! Det där lilla grälet mellan lag och supportergrupper inför och efter varje match.

Det finns ibland en tydlig historik bakom gnabbandet men kan även vara en latent ovilja att bryta gamla invanda vanor och mönster. Vissa supportergrupper anstränger sig för att framstå som särskilt obekväma och ser det som en merit att bli hatade. Andra grupperingar lyckas med konststycket att bli hatade bara genom sitt sätt att vara. Det finns även supportrar som oavsett vad de tar sig till förringas och negligeras, förpassas till glömskans dike. Det alla har gemensamt är kärleken till sitt eget lag och "hatet" mot alla andra!

Inför matcher kryper de fram ur sina respektive gömslen. Tisslande och tasslande börjar de smida ränk och sprida dolska budskap. Runt om på landets olika forum kan man ta del av hur smutskastningen tar sin början. Det finns geografiska kopplingar i form av derbymatcher mellan närliggande lag eller mellan stads och landsortslag. De som populärt kallas för "bönder". Det sistnämnda är intressant!

Definitionen på en "bonde" inom idrottsvärlden är en aning svävande och konturlös. Man kan kort säga att alla supportrar, och lag, som kommer från en mindre ort är - bönder! När Örebro, med en folkmängd över 100 000 möter Bofors/Karlskoga med folkmängd på 35 000 blir utgången given i bondefrågan. När Västerås möter Almtuna(Uppsala) är fallet inte lika självklart men där får nog vi gurkor se oss som bönderna ifråga! Att sedan respektive klackar inte har någon egentlig koll på vilka som verkligen är bönder ökar bara förvirringen.

Utifrån denna enkla tes innebär det att AIK alltid spelar mot bönder! Det kan inte vara roligt - i längden. Att sedan Stockholm är en stad vars invånare till stor del kommer från landsbygden (bönder) gör det hela än mer komplext.
Efter en rundvandring på Svenska Fans olika forum inser denna blogg att det i dagsläget finns två lag som verkligen kämpar för att upprätthålla någon form av "hatisk" stämning mellan sig. Det är Örebro och Bofors! Skall man vara riktigt ärlig är det nog mest Boforsare som driver frågan hårdast. Här finns det historiska kopplingar som ger näring till gnabbet samt en viss ordförande i ÖHK!(numera sportchef)

Här kommer denna bloggs lista på lag som älskar att gnabbas:


Örebro - Bofors
- Gnabbet började redan på försäsongen och håller i sig. Örebroare påstod att Bofors var en dagslända och att innan Jul skulle lagen bytt plats i tabellen. De pågående derbymatcherna är lite avgörande för vilken supportgrupp som är mest  - bönder!

AIK - alla
- Ett lag som gör det lätt för sig. Alla hatar oss! Ungefär så! Alla är bönder - utom vi - tralalal lala lalla lala!

Leksand - Mora
- Vad kan man säga? Slaget om Siljan rymmer betydligt djupare bottnar än vad en utomstående kan tro. Att vara bäst i dalarna är viktigt.

Malmö - Rögle
- Allt sedan Malmö stack upp sin nuna i de högre divisionerna har det funnits en genuin hatkärlek mellan dessa lag. Ofta har de spelat bort varandra från möjligheten att nå ES. Bara en sådan sak!

Borås - Växjö
- Tokiga Smålänningar! Varför bråka då ingen av dem någonsin kommer nå högre än nuvarande nivå?

Troja - Borås
- Tokiga Smålänningar! Varför bråka då ingen av dem någonsin kommer nå högre än nuvarande nivå?

Björklöven - Skellefteå
- Detta är på livet! Här talar vi om samma hängivenhet som mellan dalalagen.

Mora - Leksand
- Se ovan

Västerås - Leksand och Örebro
- Måste erkänna att vi gurkor inte är så himla bra på att hata! Att tycka illa om Leksand går utmärkt men det är svårare att hysa aversioner mot Örebroare. Är inte de ganska trevliga - egentligen?

Almtuna - ?
 - Vem kan tycka illa om detta gäng?

Oskarshamn - ?
 - Vem kan tycka illa om detta gäng?

Sundsvall -  ?
- Nej! Det funkar inte. Vem faen kan reta upp sig på Sundsvall?


Se där ett inlägg utan egentlig mening eller innehåll. Men det tog lika lång tid att skriva detta som något annat!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar