3 oktober 2009

NHL


Det är mycket nu! Med Viasat Hockey kan man nu avnjuta hockey dygnet runt. AS, KHL och NHL strömmar ut genom rutan. Ivrigt påhejat av upphetsade kommentatorer..
- "Vilket skott" , skriker den ene!
- "Vilken räddning", skriker den andre!
- "Vilken tackling", skriker den tredje!
- "Vilken fart", skriker den fjärde!
.. allt medan en annan sitter och funderar över hur bra det egentligen är - det man ser?

När det gäller KHL är min uppfattning klar. Otroligt svårt att finna något intressant med den serien. Den känns lååååångt borta i min prioritering av "saker man måste se"!

Allsvenskan känns inspirerande och rolig. Naturligt då det egna laget spelar där. Ofta bjuds man på underhållande, om än inte välspelade, matcher som rymmer mycket känslor och kamp. Precis som lagirdott skall vara.

Återstår då NHL. Toppen av berget. Ligornas ligor. Myternas palats. Bara namnet, NHL, frammanar minnesbilder tillbaka i tiden som ger rysningar. Ulf Sterner, Börje Salming, Inge Hammarström, Anders Hedberg är namn som dyker upp ur minnets skafferi. Pionjärer som öppnade dörrar för en väldig massa svenska ishockeyspelare att prova lyckan i denna liga.

Men hur bra är NHL idag - egentligen? Är det samma proffsliga som förr. Är de lika överdådigt överlägsna de europeiska ligorna eller är allt en myt? En myt som hålls vid liv genom kraftfull marknadsföring och ivriga penninghungrande(!) talangscouter?

Bloggen är fundersam, rent av tveksam, till att NHL är så mycket bättre än de bästa ligorna i Europa. Det man kan säga, tveklöst, är att NHL lockar till sig i stort sett alla spelare som kan åka skridskor på ett hyggligt sätt. Men är de spelare som nu utvandrar till NHL lika bra som förr? Bloggen tillåter sig att tvivla. Bloggen hävdar att i takt med utökningen av lag i NHL har kvaliten sjunkit i kvadrat. Anledningen är enkel. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många bra spelare för att fylla  allt fler trupper.

Hur är då spelet på isen jämfört med den Europeiska ishockeyn. Det finns företrädare även i vårt land som ropar efter mindre rinkar i syfte att skapa mer underhållande ishockey. Men vad är definiationen på "underhållande ishockey"?

Efter att ha sett några av säsongens första matcher i NHL är jag tvivlande till det "underhållninsvärde" som många efterfrågar. Titta hur lagen i NHL spelar. Oavsett vilket lag som är på isen är det exakt samma spel! Enligt mitt förmenande har NHL förvandlats till ett forum för massor av "energispelare" eller "duracellkaniner" som åker i full fart från den ena sidan till den andra. I byte efter byte. Tankarna går ofelbart till lagidrotter som basket eller handboll. Den del av isen, eller planen, som kallas mittzon används överhuvud taget inte. Allt handlar om att med minsta möjliga energiförlust förlägga spelet i anfallszonen.

Likt flipperkulor, i ett flipperspel, susar spelarna fram och tillbaka över isen i ett tempo som förhindrar alla former av ordnat spel. Är det denna form av ishockey som vi skall efterlikna. Handbollsishockey? Varför inte ta bort mittzonen istället?

Den ishockey som spelas i USA och Kananda har förvandlats till en extremanpassad produkt för att passa de kommersiella krafter som styr. En otålig publik som bara vill se action, men inte taktik, vill se fart, men inte tanke, vill ha mål, men inte försvar! NHL har i  mitt tycke förvandlats till en optimal idrottscirkus specialanpassad för sina tittare och beställare.

Paketerat i en sådan form finns det inte mycket utrymme för udda lirare, härliga dragningar, eller taktiska underfundigheter. Där den Europeiska ishockeyn hyllar mångfald bland sina spelare belönas i NHL istället enfald. Alla gör samma sak, i match efter match, i ett högt uppskruvat tempo men utan större finess eller hjärta! Man levererar bara en  - produkt!

För den som anser att NHL-lagen är oss överlägsna ber jag er läsa på om resultaten i de träningsmatcher som spelats runt om i Europa inför NHL-starten. Ni kommer bli förvånande över resultaten....


1 kommentar:

  1. Gurkgudafläsket3 oktober 2009 kl. 13:00

    Hmm, en del sanningar, jag vill se mer rakt på mål hoockey och inte bara gröt nere vid hörnen. Detta kan göras med hjälp av mittzon.

    SvaraRadera