31 oktober 2009

Demonisk!


Tränare eller demon!
Illustration: GurkOlle

Det finns olika typer av tränare.  "Strumpor", "Nissar", "Tomtar", "Stollar", "Idioter" och vete sjutton om det inte finns en Melin också! Det sista är jag mer osäker på. Gemensamt för dem alla är en gedigen utbildning(!) för sitt uppdrag. Förutom att förstå sig på att en ishockeyspelare är uppbyggd av kolhydrater, fetter, benstomme, mineraler, och suspensoar måste en tränare även ha god insikt i hur man upprätthåller en god dialog. Framför allt med sina adepter, eller, hjälptränare men även i vissa hemska fall med - domaren!

Till sin hjälp har därför tränare på elitnivå genomgått sitt förbunds grundkurs i ämnet. Där har man fått inblick i hur man hanterar blackboardtavlor, spritpennor, cirklar, bågar samt koner! Kort sagt, de lär sig att på bästa pedagogiska sätt förklara och förtydliga sitt budskap.

Ex:
- Detta är en kon! Den är orange! Den kan inte åka ifatt er, tacklas eller på annat sätt ställa till skada!

Ett mycket bra exempel på hur en bildad tränare förtydligar och samtidigt avlastar. Spelarna behöver nu inte känna någon oro när de skall passera nämnda koner.

Ex:
- Detta är en domare! Han är till för att jävlas med oss! Alla beslut han tar är till last för oss och laget!

Ännu ett tydligt besked som stärker gruppen och samtidigt riktar fokus mot den person som står mellan Laget och segern!

Ex:
Ni har rövknullat oss hela matchen!

Ännu ett klockrent exempel på hur tränare, med en koncis formulering, summerar den senaste tidens händelseutveckling. Spelarna har självklart stor insikt av innebörden i formuleringen och kommer fortsättningsvis INTE stå upp i båset och luta sig mot sargen!

- Tydliga välformulerade budskap är en viktig del på väg mot framgång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar