18 oktober 2009

Tränarfrågan!

Bloggen avslutade nu den senaste omröstningen angående hur man på bästa sätt får fart på gulsvart. Enligt många skribenter på Gurkburken är lösningen att skicka ut Lars Ivarsson i kylan.  Motiveringen var, bland annat, att han misslyckats med att väcka laget inför matcher, inte spelat ihop powerplayformationer, samt rent allmänt anses mer som en "mysfarbror" i båset än en krävande tränare!

Så här utföll omröstningen:
1. Ut med tränaren - Nu!  (24%)
2. Bort med usla spelare!  (13%)
3. Köp in nya spelare!  (6%)
4. Ge upp! (12%)
5. Ring Bäckman - nu! (1%)
6. Ge laget mer tid! (54%)


Bloggen anser att omröstningens utfall visar på en respektfull insikt i problematiken av de flesta supportrar. Det är med andra ord glädjande att så många (54%) ger laget mer tid att hitta rätt.

Vad Bloggen själv anser? Rent historiskt ger ett tränarbyte förvånansvärt lite effekt! Det finns faktiskt avhandlingar, för den som vill läsa, som beskriver fenomenet väldigt ingående.

- Det föreningen vill uppnå med ett tränarbyte har inte alltid en direkt koppling till lagets fram eller motgångar. Det kan istället var så att föreningen känner sig manad att visa handlingskraft gentemot tex sponsorer. Genom tränarbytet signalerar föreningen att de är beredda till kraftfulla åtgärder som sekundärt skall väcka alla inom organisationen.
Att sparka tränaren kan med andra ord likväl vara en symbolhandling som ger föreningen andrum och arbetsro samtidigt som det väcker upp alla inom organisatioen.
- Budskapet kan tolkas som,"att om du inte gör det jobb - så vet du vad som händer".

- Det finns väldigt få exempel, förvånansvärt nog, som visar att tränarbyte, mitt i säsong,  har några långsiktiga positiva effekter på ett lag eller förening! Däremot brukar det alltid bli en kortsiktig effekt i samband med tränarbyte - men det är väl inte det vi vill ha?
Summering:
Den minnesgode kommer säkert ihåg turbulensen runt laget under hela höstsäsongen 2008/2009. Även då höjdes röster som ifrågasatte tränarnas kompetens. Vi vet alla vad som hände. Plötsligt föll alla bitar på plats och efter juluppehållet spelade gulsvart oerhört bra och avslutade vårsäsongen på ett imponerande sätt!

- Får vi be om en upprepning tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar