3 mars 2012

Playoff

Dags att resa...


Med risk för att anses som en riktig gnällolle(!) ska jag nu förmedla mina tankar om våra chanser att kamma hem denna playoff-serie. Jag tror nämligen inte att det kommer att gå. Det finna flera olika saker, anledningar, orsaker, som ligger till grund för detta mitt negativa(!) ställningstagande. 

Men först vill jag börja med att ranka de lag som nu ska spela i förkvalet. Inom parentes inbördes möten denna säsong:

1. Rögle (2-2)
- Ett lag som under säsongen aldrig riktigt varit inblandad i den absoluta toppstriden men som med sitt tränarbyte successivt hittat ett spel som passar laget och spelarna. Har periodvis spelat riktig bra och har slagit alla lag i serien. Ett stabilt lag. Ett lag som spelar med fart, bra passningsspel, och med tyngd. Har egentligen inga direkt svaga punkter. Har dessutom bra form för tillfället. Kommer dessutom deras målvakt, Fransson, igång med sitt spel blir de svårslagna.

2. Västerås
- Kommentarer överflödiga - nästan. Vi vet alla vad Gulsvart kan när den västen är på. Men kommer truppen att orka? Det blir, som vanligt, en enorm belastning på vår förstakedja. Den enda formation som i match efter match producerar poäng. Kommer de orka detta täta matchande? En annan fråga är: - Kommer Öberg vara spelklar till söndag, eller tisdag, eller när? Är Kenneth "Bacon" Bergkvist klar för spel? Kommer Mikael "Z" Zettergren äntligen tända till nu?

3. Oskarshamn (1-3)
- Ett lag utan de riktigt stora individuella stjärnorna men kompenserar med massor av tyngd, skridskoåkning och kraft. Ett lag som vi haft stora problem med denna säsong. Det enda laget i denna playoff-serie som vi har minusstatistik på denna säsong. Det finns några spelare i truppen som sticker ut. Inte minst Andreas Valdix och Evan McGrath. Två spelare med förflutet i Gulsvart. Man ska inte heller glömma bort spelare som David Rodman eller Matt Ryan. Oskarshamn är som alltid tunga att spela mot.

4. Malmö (4-0)
- Det lag som jag tror minst på i detta playoff. Jag har den största respekt för Malmö men tror allvarligt talat inte de hinner få ordning på sin usla defensiv innan vårt möte med dem på söndag. För det är så det är. Malmö har förlorat åtskilliga matcher på grund av huvudlöst spel i egen zon. Där är Malmö riktigt usla. Till råga på allt, för Malmös del, har ingen av deras målvakter övertygat denna säsong. Visst, de har gjort enstaka bra matcher för att sedan börja kasta in puckar i eget må, understödda av förvirrade och ängsliga backar. Som jag ser det är Malmös enda chans till vinst/er att de får spela mycket powerplay. Där är de bra...

Bloggen tror att det lag som ligger bäst till att ro hemma detta förkval är - Rögle! Ganska logiskt utifrån min text ovan. Och nej. Jag anser INTE att de är bättre än oss. När vi spelar rätt, och spelarna är på humör, är vi minst lika bra som Rögle. Men. Det finns ett stort "MEN" i mina tankebanor och det är givetvis spelschemat..

Malmö och Rögle ligger på ett geografiskt bekvämt avstånd till varandra. Oskarshamn har ungefär samma restid åt alla håll. Västerås har närmast till Oskarshamn men långt till både Ängelholm och Malmö.

Oskarshamn - Malmö 32 mil (restid ca:4,5 tim)
Oskarshamn - Rögle 30 mil (restid ca: 4tim)
Oskarshamn - Västerås 32 mil (restid ca: 4tim)
Total sträcka ca: 188 mil
Total restid ca:  25 tim

Västerås - Ängelholm 52 mil (resttid ca: 5,5tim)
Västerås - Malmö 59 mil (restid ca: 6 tim)
Västerås - Oskarshamn 32 mil (restid ca: 4tim)
Total sträcka ca:  286 mil
Total restid ca: 36 tim


Rögle - Oskarshamn 30 mil (restid ca: 4tim)
Rögle - Västerås 52 mil (resttid ca: 5,5tim)
Rögle - Malmö 8  mil (restid ca: 50 min)
Total sträcka ca:  180mil
Total restid ca: 22 tim


Malmö - Västerås 59 mil (restid ca: 6 tim)
Malmö - Oskarshamn 32 mil (restid ca:4,5 tim)
Malmö - Rögle 8  mil (restid ca: 50 min)
Total sträcka ca: 198mil
Total restid ca: 23 tim


Man kan med visst fog säga att vi "drabbas" mer av resandet än övriga lag. Men det finns, på schemat, en match där resandet kommer få stor betydelse. Direkt efter vår match hemma mot Oskarshamn ska spelarna sätta sig på bussen för att hinna ned till Ängelholm och ny match kvällen efter. Där kommer vår framtid i playoff att avgöras. Rögle har samtidigt spelat borta mot Malmö och har i princip gångavstånd hem och kan snabbt ladda om. Rättvist? Nej! Men vad ska vi göra? Spelschemat är fastslaget och det är bara att bita i det sura äpplet.

Vi vet alla hur vårt lag presterat denna säsong. Perioder av bra matcher har varvats med rena bottennapp. Bottennapp som ofta sammanfallit med ett intensivt matchande. Truppen har helt enkelt inte orkat med att ladda om till varje match när programmet varit allt för intensivt. Och det är just det som oroar mig mest. Jag oroar mig faktiskt oerhört mycket. En enda skada, på nyckelspelare, kan ödelägga alla våra chanser. Jag tror inte något annat lag i detta playoff är så beroende av att alla spelare finns med. Ni vet vad jag fruktar allra mest. Ja, just det. Att Peter Öberg ännu inte är helt återställd och kan gå för fullt. Det, om inte annat, vore ett mörker...

Avslutningsvis kommer då mitt tips: - Jag tror, dessvärre, att Rögle kammar hem förstaplatsen. De är i bra form, har spelat bra mot alla lag som är med i denna miniserie, har varit med förr, har en tradition att vara starka på slutet och inte minst - de gynnas av spelschemat....

Nyckelmatcher i detta drama: - Båda mötena mot Rögle. Där avgörs allt!

Räddningsplankan 1: Att Malmö vinner mot Rögle!
Räddningsplankan 2: Att Malmö vinner mot Rögle -igen!
Räddningsplankan 3: Att vi som vanligt vinner mot Malmö!


Men som alla vet: - Det ska spelas om det! Och självklart hoppas jag, med hela mitt hjärta, att laget tar sig samman och gör en räcka av fina insatser...

"Tomt prat lurar ingen" (Mats Waltin - Sydsvenskan)

4 kommentarer:

 1. Håller en tumme för er!

  SvaraRadera
 2. Ha! Det gör du bara för att Du sedan vill vara med och krossa oss i KS:)

  SvaraRadera
 3. Nä, så är det inte, det är närmast till er, det är roligare matcher mot er, visseligen har det gott bra mot er, men du vet ju hur det brukar vara för oss, sämst när det gäller:0)

  SvaraRadera
 4. Kollade restiderna du skrev..dom är svåra nog och klara med bil...med buss kommer det ta betydligt längre tid:)
  Bra iof att VIK flyger till Ängelhom
  /VIKtigt

  SvaraRadera