27 mars 2012

Att det gick som det gick - och sedan gick Waltin!

Har grunnat en del över de senaste två säsongernas utveckling under ledning av Mats Waltin. Huvudfrågan är om  föreningen gått framåt i utvecklingen, gått bakåt, eller bara stått still? På något sätt vill jag sätta fokus på Johan Tornberg eller kanske till och med Pär Bäckman för att kunna utveckla tankarna kring vårt lags utveckling.

Jag anser nämligen att vi kan dela in de senaste sju åtta åren i olika faser. Här kommer först en resume av hur det sett ut på tränarsidan sedan säsongen 2003 - 2004:

2003-2004
Pär Bäckman tar över som tränare för VIK. Ett tydligt tecken på att föreningen nu är mogen att ta upp kampen för att ta sig tillbaka mot "toppen" igen på allvar!

2006 - 2007
Pär Bäckman lämnar under säsong för Västra Frölunda som befinner sig på fallrepet i ES och behöver en "ny röst i båset".


2006 - 2007
Johan Tornberg blir hastigt och lustigt huvudtränare för VIK. Laget drabbas av "Tornbergeffekten" och börjar rada upp segrar. Missar direktplatsen med några få poäng och får spela playoff. Där blir det pannkaka och respass efter två förluster mot Nyköping! Johan Tahlberg, som spelat ruskigt bra under slutfasen av serien  hamnar i värsta formsvackan. Tar inte ett skott - typ!


2007 - 2008
Johan Tornberg leder laget, via playoff, till Kvalserien för första gången efter föreningens ombildning! Vi slår ut Borås och Växjö. I kvalserien börjar vi borta mot Brynäs och står mest med mössan i handen och låter Brynäs kruta in fyra mål. Då börjar vi spela. En av matchens bästa är Mikael Backlund. Vi lyckas peta in två puckar och skapa lite nerv. Men sedan var det slut på det roliga denna kvalserie. Vi blev slagpåsar. Den enda (!)vinsten togs borta mot Malmö där Johan Tahlberg säkerligen gjorde sitt livs match. Vi vann med 2-1 och Malmö vann skotten med 112-4, ungefär!(Reserverar mig lite. Vi vann nog en match hemma mot Växjö)

2008 - 2009
Johan Tornberg hoppar av tränarskapet på grund av en hotbild mot honom och hans familj. En rörig situation. Ingen vet egentligen vad som hänt/händer. Rykten går om "postitlappar" som sats fast på hans bil med "hotfull innebörd". Det sägs/påstås även att "hot" riktats mot hans familj. Johan själv är väldigt förtegen och vill inte berätta. Dessa "hot" kan ses som kulmen efter en period där laget gjort bleka insatser. Även Johans uttalanden efter några usla insatser "där han påstår sig vara nöjd" med laget fast de spelat som lobotomerade väckte ont blod hos många supportrar. Allt är väldigt rörigt och ingen vet någonting. Det kulminerar med att Johan "plötsligt" ställer sin plats till förfogande.
 Expressen skriver om "hotbilden"

Matchen efter Johans avhopp möter vi Malmö hemma och spelarna/laget genomför en manifestation. De rullar ut en gigantisk banderoll som de gemensamt håller upp. Texten lyder: Vi accepterar inte hoten! Matchen blir väldigt känslosam och laget visar upp sig från sin bästa sida. Malmö blir helt enkelt överkörda.
Hockeykväll skriver om manifestationen
2008 - 2009
Lars Ivarsson går in som huvudtränare och lotsar laget till en tredjeplats i serien och därmed en direktplats till kvalserien. Föreningens bästa sportsliga resultat sedan ombildningen. I näst sista omgången säkrar vi direktplatsen genom vinst borta mot Bofors. VIK var det lag som tog mest poäng av alla under vårsäsongen! Vi inleder kvalserien med en meriterande seger på bortaplan mot AIK(sudden). Därefter vinner vi hemma mot Växjö. Vi gör hyggliga insatser i kvalserien men har förmågan att tappa in mål lite olyckligt. Vem minns inte Johan Tahlbergs fantastiska(!) grodor hemma mot SSK! Men det är glömt och förlåtet nu...

2009 - 2010
Lars Ivarsson lämnar(kickas) tränaruppdraget och tar över VIK:s J20. Efter en knackig inledning, massiv kritik från supportrar, får Lasse bära hundhuvudet och lämnar. Turbulent inom föreningen. Massor av rykten om vem som ska leda laget. Fredrik Nilsson, andretränaren, tar tills vidare över.

2009 - 2010
Fredrik Nilsson går in som ny huvudtränare. Till sin hjälp får han Göran Lundbom. Laget slutar på åttondeplats i tabellen och missar playoff. Supportrar sliter sitt hår denna säsong. Laget spelar som krattor. Det ryktas att Curre Lundmark finns med i kulisserna som mentor och stöd för Fredrik Nilsson. En bortkastad säsong på många sätt.

2010-2011
Mats Waltin presenteras om ny huvudtränare. Genomför radikala förändringar i spelsättet. Premiärmatchen hemma mot Bofors slutar i triumf. Laget krossar Bofors och alla jublar åt den fartfyllda ishockey laget spelar. Men ganska snart börjar det hacka i maskineriet. Laget blandar och ger. Spelarna verkar inte bekväma i sina roller. Plattmatcher varvas med kanoninsatser. Höstsäsongen ger blandade resultat. Vårsäsongen ser länge dyster ut. Men genom några sena värvningar i januari får vi in två slovaker som till slut får fart på laget. VIK avslutar serien med att rada upp segrar. Vi slutar på femte plats i tabellen, en poäng bakom Leksand. 

Playoff inleds med suddenseger borta mot Almtuna. Vi förlorar hemma mot Mora och Leksand(sudden) men vinner borta med Leksand och har chans till spel i kvalserien. Mötet borta mot Mora blir avgörande. Vi måste vinna. När det är en minut(!) kvar står det 0-0. Det räcker för att Mora ska vara klara för kvalserien. Mats plockar ut målvakten och Mora gör mål! Ridå! Vi vinner avslutande matchen hemma mot Almtuna.

Summerar man säsongen får man ge betyget godkänt. Ett nytt spelsystem, många nya spelare, och en värdig avslutning på säsongen där alla spelarna verkligen krigade för allt de var värda. Faktum är att laget, stundtals, under playoff spelade riktigt riktigt bra!

2010-2011 
Mats Waltin leder laget till serieledning omgående och laget spelar som i trans de första sju åtta omgångarna. Laget har imponerat på försäsongen och framgångarna tycks bara fortsätta. Då kommer Örebro på besök och trots ett massivt spelövertag lyckas vi förlora. Efter det började laget uppträda allt mer svajigt. Segrar och  förluster om vartannat. Man spelade fortsatt bra på bortaplan men hemma i ABB Arena drabbades alla spelare i laget av gikt, gummiarmar och prestationsångest. Vi tappar platsen i toppen runt jul och ligger fortsättningsvis stabilt kvar på en fjärdeplats säsongen igenom. Vi tar flest poäng någonsin i allsvenskan under grundserien. Men, vi lyckas även med konststycket att spela bort våra möjligheter att gå ifatt Bofors från sin tredjeplats. Några oförklarliga genomklappningar mot bottenlag i slutomgångarna grusar våra möjligheter.

Playoff inleds med fyra poäng i bagaget och en stabil bortaseger mot Malmö. Säsongens femte(!) raka seger mot Pågarna. Klackarna i taket och vägen ligger öppen för avancemang till kvalserien. Då brakar laget ihop, fullständigt. Vi förlorar resterande matcher i playoff och skammens rodnad sprider sig i hela bygden. Sämst när det gäller, har fått ett nytt ansikte. Nämligen VIK Hockey!

Säsongen avslutas i moll och efter en tid kommer beskedet: - Mats Waltin lämnar Västerås! 

Fortsättning följer...

PS. Du som läser detta och minns andra saker, detaljer, får gärna kommentera min text. Det mesta jag skrivit kommer direkt från minnet och det är som bekant inte alltid den bästa källan:)

4 kommentarer:

 1. Rätt att sparka Waltin.Han är ensam ansvarig för att laget inte lyckades.
  Total brist på ledarskap. Hur kan man missa ks med det spelarmaterialet???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att veta vad som egentligen blev fel när man inte har alla fakta på bordet. Men vad jag vet handlar det i alla fall inte om någon "spelarkupp" och det är skönt. Men visst var det ett gigantiskt misslyckande att laget klappade ihop helt under playoff!

   Radera
 2. Har Waltin fått sparken ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mats Waltin har inte fått sparken, han gick själv. Eller det var nog så att han inte erbjöds en fortsättning. Ryktas att han är på väg till - AIK!

   Radera