14 mars 2012

Slutspel

Följde kvällens match mellan Luleå och AIK. En tanke slog mig genast. Luleå spelar som vi, eller, vi spelar som dom. Spelplanen är en jävla massa skridskoåkning, täta byten, och fullt fart fram och tillbaka - hela tiden. Visst gör Luleå det bra stundtals i dagens match men samtidigt känner man igen symptomen från vårt eget spel denna säsong. När taktiken inte fungerar, när motståndarna lyckas bromsa framfarten, då faller allt spel. Då ser det bara taffligt ut. En jädra massa pucktapp överallt på isen. Misslyckade dump av pucken som ingen  hinner ifatt. Spelarna får jaga, och jaga, och jaga för att ta tillbaka pucken.

AIK å andra sidan spelar mer konventionellt. Traditionellt. Man vårdar pucken mer genom mittzon, håller i lite mer, och väl i anfallszon ställer man upp och är skickliga på att spela runt och komma till avslut. Ett spel som känns betydligt mer mångfacetterat. Lite spansk fotboll över det hela. Passar runt pucken(bollen) inom laget för att sedan hitta en lucka. AIK har fler spelare, playmakers, som kan sätta upp en kompis i ett bra läge. Luleå har en jädra massa spelare som åker allt vad de kan och endast en(1) spelare som hinner få ordning på ett vettigt pass(Olausson) Allt i övrigt går mest på chans. 

Ur det perspektivet tycker jag AIK:s spelmodell är mer vettig. Den sliter inte så fruktansvärt på spelarna i varje byte. Dessutom är AIK:s spel rätt trevligt att titta på..

För övrigt vann AIK rättvist  i COOP Arena.

-------

I morgon startar så äntligen Kvalserien. Då får slutspelshockeyn vika undan en stund.

Djurgården - Rögle
Örebro - Leksand
Timrå - Karlskoga

Gemensamt för dessa tre matcher är att hemmalaget kommer ha en enorm press på sig. Kommer respektive hemmalag kunna hantera detta på ett bra sätt? På något vis känns det som om denna omgång inbjuder till  skrällar. Utvilade lag som kan gå stenhårt från första nedsläpp. Förutom Rögle, givetvis. Tror både Leksand och Karlskoga kan skrälla ordentligt.

Djurgården - Rögle 5-2
- slutar med hemmaseger men inte utan att DIF verkligen får slita för traktamentet. Rögle går fortfarande på lite "rus" och kommer inte be om ursäkt för sin närvaro. Nyckeln för Rögle är att deras målvakt, Fransson, verkligen kommer upp så stort som han har kapacitet för. Finns flera spelare i Rögle som kan mäta sig med spelarna i DIF. Matchen kommer avgöras först sent i tredje perioden när orken tryter för Rögle!

Örebro - Leksand 4-4 (5-4 str)
- den stora frågan är givetvis om Örebro ska hitta tillbaka till sitt vägvinnande spel redan från första nedsläpp. Trots fyra raka segrar mot Leksand denna säsong kommer de inte få något gratis. Nu är alla gamla resultat glömda och inte vatten värda. Stort frågetecken för Örebros form och - målvaktsspel!

Timrå - Karlskoga 2- 4
- här finns utrymme får omgångens stora skräll. Ett Timrå som förlorat sig genom ES efter jul ska nu plötsligt leva upp till någon form av favoritskap. Plötsligt är man inte "sämst" i serien längre. Hur ska de hantera denna omställning? Får Bofors hugg i denna match kommer de vara med hela vägen. Timrå kommer bli chockade över Bofors intensiva skridskoåkning och den irriterande forcheckingen. Bofors har även ett vinnarvapen i sin målvakt Belissimo. Kan avgöra denna match till Bofors fördel!

Nu kör vi!1 kommentar:

  1. En fundering: innebär höghastighetshockeyn att laget inte klarar av att vårda pucken inom laget? När det gäller VIK tycker jag det varit mest forwards som hållit högt tempo, backarna har inte haft en så aktiv offensiv roll i spelet som jag tror VIK hade haft fördel av. Tycker ändå att VIK när de spelat som bäst bjudit på ett spännande spel. Hoppas att de kan få till de felande länkarna i spelsystemet till nästa säsong.

    SvaraRadera