26 september 2013

Rögle nästa!




Full fart på jobbet och full fart på fritiden. Ibland hinner man inte det man vill. Till exempel skriva ett välformulerat "inför" till matchen mot Rögle. Smällar man får ta ibland. Vill dock skriva några rader inför drabbningen...

Vår motståndare Rögle ansågs länge få det svårt denna säsong i hockeyallsvenskan. En orsak till det var självklart den stora spelaromsättning laget drabbades av. Minst sexton spelare har lämnat klubben sedan de flyttats ned från Elitserien. In kom en ny sportchef  i form av Anders "Masken" Karlsson som av olika anledningar kom igång sent med det nya lagbygget. Någonstans på vägen hände dock något. Plötsligt började Rögle omnämnas som en favorit av många experter. Favorit till att vinna serien till och med. Kan tyckas mycket märkligt då laget var väldigt oprövat och nybyggt. Vad var det då som fick så många experter att börja lyfta och hylla Rögles lagbygge? Jo, självklart "Nylanders-affären". Ni känner säkert till alla vändor.

Först lämnade far och son Nylander SSK då sonen ville prova spel i SHL. I hans kontrakt fanns nämligen en klausul att han inte fick gå till annat lag i hockeyallsvenskan. Så unge Herr Nylander fick plötsligt ett kontrakt med Modo(!) som bedömde att han behövde "speltid i allsvenskan" och genast lånade ut honom till - Rögle. Känns detta scenario igen? Just det. Samma tillvägagångssätt som när Johan Ryno lämnade Oskarshamn, för spel i Modo, men där genast blev utlånad till Leksand - dit han ville komma. Så värdefullt är det med klausuler i kontrakt i dessa dagar. Fulspel på högsta nivå, om ni frågar mig. Som av en slump och en händelse passade pappa Nylander på att skriva kontrakt även han med Rögle. 

Genom Familjen Nylanders intåg i Rögles trupp uppvärderades den snabbt av olika tyckare och experter från medioker till briljant! Så kan det gå. Briljansen flagnade dock fort när väl serien startade. Fyra raka förluster och paniken stod för dörren istället. Som tur var för tränare Dan Tangnes lyckades laget vinna sin senaste match, hemma mot IKO, på ett betryggande sätt. Förlust även där och röster hade höjts om snabba och radikala förändringar i tränarstaben. 

Det finns en pusselbit till i lagbygget som får anses väldigt meriterande. Det är backen Andreas Lilja som haft en lång karriär i NHL. Dessutom Stanley Cup-mästare med Detroit 2008.  Nu har inte han dominerat på det sätt som man önskat. Tanken kanske var att få in en ny "Kenny Jönsson" i laget. En ledare och förebild på isen. 

På målvaktssidan är Rögle lite skakiga. Brandon Maxwell som plockats in från USA har inte varit den stabila sista utpost som man önskat. Han ligger just nu på 12:e plats i målvaktsligan med miserabla 89.19 i räddningsprocent. Jämför gärna med vår egen Jonas Fransson, som ratades av just Rögle, som ståtar på 97.18%. Skillnad det!

Jag såg Rögle spela borta mot Malmö. Visserligen förlorade de matchen med uddamålet men var inte alls ofarliga. Som vanligt är de i grunden ett spelskickligt lag som tycker om att använda hög fart för att såga sig fram till målchanser. Dock har de haft tungt med avsluten. Det förklarar varför man bara hittar en spelare från Rögle, Daniel Zaar, bland de 25 bästa i serien. Han har lyckats skramla ihop 4+1 så här långt. Själva har vi för tillfället med tre spelare i den listan. Jerry Williams, Luca Caputi och Tony Romano. 

Nylanders då? Jodo. Det gäller att vara vaksamma när en Nylander är på isen. Både den yngre och den äldre är rasande skickliga spelare och kan på egen hand skapa chanser eller sätta upp sina medspelare till riktigt bra lägen. 

Jag räknar kallt med att scenariot blir som i tidigare matcher mot BIK och DIF. Vi kommer ha bekymmersamt liten puckkontroll, få jobba stenhårt i defensiven, och förlita oss på omställningspel. Frågan är självklart om vi klarar av att spela så mycket i egen zon, i match efter match? Till slut spricker nog den defensiva bubblan. Mitt förslag är att vi istället försöker ha mer puckkontroll - själva. Att vi inte nödvändigtvis strävar efter att hitta snabba uppspel på forwards med risk för tappade puckar och spelvändningar mot oss. Ibland kan det vara alldeles utmärkt att spela lite back - back, ta burskydd, och behålla pucken inom laget.   

Att det kommer bli en tuff, svår, match är alldeles självklart. Av hävd är Rögle ett lag som vi har svårt att bemästra. Jag är dock både stursk och orädd och tippar en hemmaseger där vi sätter sista struten i tom kasse...

Låt spelet börja...



1 kommentar:

  1. Skulle inte se helt fel ut med lite fler fjädrar på själva fågeln i klubbmärket. Ner till texten åtminstone.

    SvaraRadera