24 september 2013

Inför Asplöven



Det är många tankar som snurrar i skallen inför kvällens match borta mot Asplöven. Kommer vi fortsätta vinna trots lite knaggligt offensivt spel eller blir det ett nytt bakslag mot ett Norrlandslag. Än så länge lever vi väldigt högt på individuella prestationer från våra importspelare. Det är deras stundtals bländande teknik och kunnande som gett oss segrar mot framförallt Djurgården och BIK Karlskoga. 

Målvaktsspelet är precis så stabilt som man kunde önska sig. Självklart med god hjälp av uppoffrande defensivt spel av alla spelare på isen. Det handlar som bekant inte bara om att ha en målvakt som kan mota skott. Det gäller även att se till att motståndarna tvingas ta avslut på ett ogynnsamt sätt. Sätta press, hålla dem utanför boxen, stå i vägen för skott med klubbor, ben och kropp. Något som vi klarat väldigt bra. 

Det är inte på defensiven vi riskerar att förlora kvällens match. Vi kan säkerligen stå emot det mesta som Asplöven försöker utsätta oss för offensivt. Som vanligt blir noggrannhet ett nyckelord. Att spela färdigt varje situation. Hårt, tufft, och rejält. Sarg ut när så krävs.

Det jag vill se en förbättring av i kvällens match är något som även Thomas Mitell lyfte fram efter matchen mot Djurgården. Vi måste få bättre fart genom mittzonen. För att lyckas med det måste passningsspelet bli snäppet bättre. Allt för ofta, hittills, har farten försvunnit då det ofta spelats på stillastående spelare alternativt slarvats med passningar. Här kan man inte bara lägga skulden på backarnas oförmåga att hitta passningsalternativ från egen zon. Våra forwards måste hjälpa till. Göra sig spelbara. Visa var, och att, de vill ha pucken. 

Detta är självklart något som kommer bli bättre och bättre för varje match vi spelar. Dock lite surt att se hur de lag vi mött redan tycks hittat en bättre metodik för att spela sig ur egen zon och in i anfallszon...

- Precis som Joakim Fagervall är jag skapligt nöjd med spelet fram till nu. Men visst får man en känsla av att laget går på halvfart, på något sätt. 


Varför vinner vi i kväll? Jo, jag tror bergfast på en seger. Vi vinner därför att vi i grunden är ett bättre lag. Större, tyngre, smartare, starkare. Vi har mer spets både offensivt och defensivt. Det enda Asplöven kan matcha oss med är inställning. Vi har ju trots allt den klassiska ”motivation-slår-klass-faktorn”. Det vore då ytterst beklagligt om vi skulle ha sämre inställning. 

Att Brady Leisenring fick lämna truppen känns lite tråkigt. Jag uppskattade Brady för hans stundtals väldigt uppoffrande spel men måste samtidigt erkänna att han sett blek ut under hela försäsongen. Kan hans försämrade prestation berott på förändringar i hierarkin? Förra säsongen var han en av de spelare som skulle bära laget offensivt. Plötsligt blev han, genom årets importer, degraderad till en spelare för tredje eller fjärdelinan. Mer en brunkare. Från ”viktig kugge” till en spelare i mängden. Å andra sidan är han en yrkesman och borde kunnat hantera en ny roll i laget. Trots allt önskar jag Brady lycka till i framtiden.

För övrigt funderar jag lite över hur bra det är att Niklas Johansson hela tiden pratar om att hitta en toppcenter! Hur påverkar det de centrar vi har idag? Vill de tävla om att bli den som tar täten, som blir den drivande centern, när de vet att det när som helst kan dimpa ned en spelare utifrån som tar den rollen? Kanske bättre att låta de centrar vi redan har i truppen tävla om den rollen. 



Hur slutar då matchen? Vi vinner med 5-2 och Luca Caputi sätter två strutar. Övriga mål görs av Marcus Jonsson, Viktor Mårtensson och Jonas Emmerdahl.

Låt matchen börja!

1 kommentar:

  1. Efter den där stölden i Arena Polarica så undrar man ju vilken maffiafamilj Romano och Caputi tillhört?

    SvaraRadera