13 mars 2014

Det nya seriesystemet...

LiemannenDenna dag kom så beskedet om hur det blir i framtiden för svensk ishockey. Ett besked som lämnade en bitter eftersmak. Vår älskade kvalserie som genom åren glatt och äcklat, hånat och häcklat, oss alla. Den serie som varit överlägset mest dramatisk alla kategorier i svensk lagidrott. En serie, som i sin dramaturgiska utformning varit unik, inte bara i Sverige, utan kanske i hela världen. En serie som dragit blickar till sig som inget annat. Spelare, ledare, supportrar, sponsorer har gemensamt kämpat, sida vid sida, för att nå denna serie som lockat med en gyllne port upp mot himmelriket - den högsta serien.

Genom åren har vi sett fullständigt oanständigt märkvärdiga upplösningar. Hopp, förtvivlan, och glädje har gått hand i hand genom hela serien innan de slutliga vinnarna har kunnat koras. Segrarnas triumfatoriska glädje flankerat av förlorarnas outsägliga sorg har för alltid etsat in sig i våra hockeyhjärtan. Smärta, tårar, ilska, sorg, och avund i samma ögonblick. Så vackert, så sorgligt, så ändlöst och andlöst underhållande och nu - ett minne blott...

Någonstans i det fördolda har mörka krafter lyckats vrida detta fantastiska, magiska, ur våra händer, och ersatt det med en "produkt" som ska "gynna svensk ishockey". Gynna ur ett "von oben perspektiv". Det är de som redan sitter på makten, pengarna, och hela härligheten som nu förbarmat sig(!) över oss alla. I sin stora visdom har de beslutat att det som är bra för dem är bra för oss. 
- "Ge oss allt ni har så skola vi kasta smulor till eder alla", tycks budskapet förtälja. För det är just så det är.

Allt sedan VIASAT gick in och började marknadsföra sig själva, och Hockeyallsvenskan, har Hockeyligan(SHL) fått allt svårare med nattsömnen. De har med stigande förvåning, och största förskräckelse, sett hur en sketen andraliga börjat konkurrera med deras eget varumärke. År efter år har Hockeyallsvenskan vuxit sig starkare både medialt, kvalitets, och publikmässigt. Man har helt enkelt börjat växa ifatt. Och så kan man ju inte ha det.
- Visst, vi har marknadsekonomi, och det är fritt fram för konkurrens, men komma här och konkurrera med oss, det går vi inte med på!

Ett argument som SHL-klubbar fört fram är att det är så tufft att överleva, ekonomiskt. De har så stora kostnader(snyft). De vill har garantier(!) för att de kostnader de lägger ned ska betala sig, ge återbäring, i form av vinst. Och då kan man inte ha en liga under sig som - konkurrerar!
- Som sanna representanter för fri marknadsekonomi deklarerar de därmed att vanliga spelregler för företag icke gäller företag med medarbetare iförda hjälm och skridskor!


Plötsligt åberopar nämligen SHL-klubbarna någon form av amnesti från rådande ordning. I en fungerande marknadsekonomi dukar företag med en dålig produkt under. De slås ut. Spelets regler. På samma sätt ska naturligtvis ett lag i SHL som har en undermålig produkt slås ut, flyttas ned, till förmån för annan förening som sköter sina kort bättre. 
- Men, inte då! Istället vill man ha ett skyddsnät, en skyddad verkstad, så man även i fortsättningen kan slänga pengar i sjön på vidlyftiga spelarvärvningar eller byggande av överdådiga arenor som urholkar föreningens ekonomi. 


Så i sin stora visdom har nu någon(!) bestämt att "för svenska ishockeys bästa" ska vi ta bort Kvalserien och på sikt införa ett system där risken att ramla ur SHL minimeras. Man gör det genom att förpacka det i en rätt snygg förpackning. Istället för att ge oss alla ett nackskott, direkt dödande, ger de oss anstånd i form av en paketlösning som på sikt riskera att  kväva svensk ishockey till döds....

- Tack för att ni hjälper till att döda drömmen som alla lag i de lägre serierna bär - drömmen om att nå ända upp till - och igenom - den gyllne porten!


Nästa säsong kommer bli en kuslig kapplöpning, en sista chans, för många föreningar. Nästa säsong utökas SHL med två lag och många vill vara med. Det som SHL-lagen inte vill drabbas av kommer nu drabba lagen i allsvenskan. Våldsamma kortsiktiga satsningar som riskerar att sänka de föreningar som misslyckas. Segra eller dö, kommer bli mottot - bokstavligen....
- Var finns skyddsnätet för dessa lag, det skyddsnät som SHL så varmt vurmar för när de gäller dem själva...


Och här försöker Hockeyallsvenskans Stefan Bengtsson försvara uppgörelsen:
Det känns som att hypen för kvalserien sjunger på sista versen, säger Hockeyallsvenskans vd Stefan Bengtsson till SportExpressen.se.[Länk]

Personligen hade jag önskat att det presenterats någon form av statistik som underbyggt hans argument. Nu känns hans uttalande mest som en efterhandskonstruktion.

5 kommentarer:

 1. Luleforever

  Fantastiskt bra skrivet! Det kommer inom max 5 år att bli exakt som du skriver.

  HAS kommer att självdö

  SvaraRadera
 2. Sorgligt förslag som gör det svårare för HA klubbarna. Nu hoppas jag att VIK och KHK/RBK går upp dvs klubbar som inte Helber och LOOB vill ha upp.

  SvaraRadera
 3. Lifare

  Då får man hoppas på den här sluttabellen i ks;
  1a KHK/RBK
  2a VIK (Lidas= respekt)
  3a Aik (anrik förening)
  4a MIF
  5a DIF
  6a Wipers

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet Gurkolle. Du sätter fingret direkt på den kritiska punkten. I alla fungerande sociala system måste det finnas en omsättning. I ekonomi talar man om "entry and exit" som gör att ineffektiva lag kan slås ut och klubbar med nya effektiva arbetssätt kan få mer utrymme och resurser. Dessutom är det viktigt att resurser (dvs hockeyspelare) kan byta organisation och få större chanser någon annanstans. Det här handlar om att åsidosätta en grundläggande mekanism för förnyelse och förbättring med konsekvensen att misstag inte ska få några felaktiga konsekvenser. Vi får hoppas att VIK kan gå upp och vara beredda att inifrån arbeta på en förändring och öppning mot Hockeyallsvenskan.

  SvaraRadera
 5. Otroligt väl sammanfattat om det kommande nålsögat!
  Känns lite som att utvecklingen (och dess potential) dog lite smått...
  Ska förresten besöka dig lite oftare, eller iaf försöka.

  SvaraRadera