19 mars 2014

Kaos i kvadrat när Rögle vann...

Västerås - Rögle 3-4
Att det skulle bli en tuff match mot träliga Rögle var väntat. Att vi skulle lägga oss ned platt i första perioden var mer oväntat. Den defensiv som burit oss genom hela säsongen fram till detta kvalseriespel var obefintligt. Ok, laget kom ut starkt och ambitiöst första två minuterna, sedan dog det mesta. Rögle tilläts göra 0-1 efter att vi själva ramlat, fumlat, passat fel, ett antal gånger i egen zon. När man trodde på en uppryckning stod Jonas Fransson för årets fummel där han misslyckades fånga upp en fladderpuck från mittzon. Istället för att, som vanligt, bara fånga in pucken studsade den ifrån honom och gav en Röglespelare öppet mål fram till 0-2.

Och så fortsatte det, hela perioden. Enda ljuspunkten var när Tomas Hyka satte reduceringen fram till 1-2. Troligen säsongens vackraste mål. Kanske alla kategorier. En klen tröst då Rögle tilläts göra både 1-3 och 1-4 innan perioden var över.

Om jag inte har helt fel, är ute och seglar, så var kvällens förstaperiod den sämsta sedan första hemmamötet mot Malmö. Då låg vi under med 0-3 efter förstaperioden efter att Malmö kontrat sönder oss fullständigt. Skillnaden då mot nu var att i den matchen var vi minst lika bra som Malmö spelmässigt men det var de som gjorde målen.

Andra perioden bjöd på en liten uppryckning. Reducering till 2-4 och 3-4 innan halva andraperioden var spelad och hoppet tändes. Var det en ny "mirakelvändning" på gång likt den mot Malmö då vi vände 0-3 till seger efter förlängning och straffar? Icke. Så var inte fallet.

Den tredje perioden blev mest av akademiskt natur. Rögle behövde inte förta sig nämnvärt för att hålla undan till seger med uddamålet. De enda gångerna vi lyckades skapa rejält tryck var vid spel i numerärt överläge. Men då briljerade vi mest med att skjuta över målet, på täckande motståndarbackar, eller i plexit.

- Vinner vi inte hemma mot Rögle kan det vara läge att omvärdera målsättningen i årets kvalserie.

Dagens insats reser obehagliga frågor till livs. Är vi inte bättre än så här? Är hela vårt lagbygge bara en chimär, ett fuskverk, som inte tål att synas i sömmarna, som faller ihop när det börjar blåsa på allvar? Kommer den efterfrågade, och efterlängtade, offensiven fortsatt lysa med sin frånvaro?

- Sanningen är faktiskt den att vi hela säsongen levt högt på en trygg defensiv, ett fantastiskt målvaktsspel, samt förmågan att genom individuella prestationer göra mål på de chanser som dykt upp. När defensiven rämnar så fundamentalt som den gjorde i kvällens match, ja då är vi ett tämligen mediokert lag, tyvärr!

Återigen finner jag det inte speciellt angeläget att hänga ut enskilda spelare efter dagens bottennapp utan nöjer mig att bedöma hur vi agerade som lag i olika delar av spelet på isen:

Bra saker:
- Boxplay, ok!
- Tekningar, ok!
- Arbetsmoral, man gav aldrig upp.
- Backspelet defensivt, godkänt, men inte mer.
- Delar av andraperioden då vi hämtade upp från 1-4 till 3-4.
- Sista två minuterna i tredje perioden då vi lyckades etablera bra tryck mot Rögles mål
- Tomas Hykas fantastisk vackra mål i samspel med Erik Lindhagen.

Sämre saker:
- Målvaktsspelet. Annars stensäkre Fransson gav ett darrigt intryck.
- Defensiven, mer än lovligt virrigt, speciellt i första perioden
- Det offensiva spelet, vi fick aldrig fäste i anfallszon
- Powerplay, fortsatt tveksamt.
- Uppspel från backar, Mitell undantagen.
- Passningsspelet, offensivt.

Uselt:
- Röglespelarnas, hm, segervrål! Pinsammare får man nog leta efter. Trodde BIK Karlskogas "toa-rulle" var den absoluta bottennivån men Rögle tog det hela till en ny nivå.

Ska vi ge upp nu? Självklart inte, men, nu måste spelarna bestämma sig. Nu måste Fagervall hitta de rätta uppställningarna, den bästa matchningen, den bästa matchplanen. Kort sagt måste allt, jag menar ALLT, upp en, två, och tre snäpp till nästa hemmamatch mot Djurgården. Om inte, ja, då kan denna kvalserie bli en ren transportsträcka mot nästa säsongs barmarksträning...