23 mars 2014

AIK - ett lag på dekis?Inför denna säsong, under försäsongen mer exakt, tog jag kontakt med en god vän, och Gnagare, och lät honom lägga ut texten inför AIK:s säsong i SHL. Det var många kloka ord och tankar(!) som delgavs bloggen och det kan vara läge nu att följa upp vad @Blackboris skrev:

------

Vad tror du om årets AIK-lagbygge?
- Jag är skeptisk men hoppfull. Forwardsuppsättningen ser okej för att inte säga lovande ut. Det som oroar mig är back- och målvaktssidan. Förhoppningsvis kommer det in en offensiv AHL-back med potential att bli lagets ledande PP-back. Förhoppningsvis lever Derek Joslin upp till de högt ställda förväntningarna. Förhoppningsvis blir Daniel Larsson mer stabil i sitt målvaktsspel. Men jag är som sagt orolig. Mot bakgrund av klubbens svaga ekonomi och de svårigheter som denna medför vad gäller rekryteringen av skickliga hockeyspelare är jag ändå hyfsat nöjd. Jag tror och hoppas att AIK minst kniper tiondeplatsen.

Reflektion:
- Den gode @Blackboris anade oråd redan tidigt, som synes. Han visade oro för att lagets backar skulle vara för veka. Något som dessvärre infriades. AIK har haft uppenbara problem med sitt backspel under hela säsongen. Däremot har målvaktsspelet, med Daniel Larsson i kassen, hållit hög klass. AIK lyckades dock inte knipa den förväntade tiondeplatsen utan blev relativt snabbt avhängda och akterseglade i botten av tabellen.


Om jag säger ”AIK åker ur i år”, vad svarar du då?
- Att Skellefteå heter Skellefteå och att det förvisso vore trevligt att se dem i kvalserien men att de knappast hamnar där, än mindre åker ur. Chansen att detta skulle hända är ungefär lika stor som att Djurgården skulle gå upp. Det händer inte.

Reflektion:
- Det scenario som inte kunde hända ser nu ut att kunna hända!

Den som vill kan läsa hela inlägget med @Blackboris tankar inför SHL-säsongen 13/14 här.

-----

På något sätt känns det som om denna säsong når vägs ände genom dagens möte med AIK. För ganska exakt sju månader sedan spelade vi får första träningsmatch säsongen 13/14. En match som spelades i Märsta och vi mötte - AIK! Det blev en ganska jämn tillställning som till slut vanns av AIK med siffrorna 3-2. Ett SHL-lag mot ett HA-lag. Frågan är vilken status lagen kommer ha efter våra möten i årets kvalserie? Vilket lag går vinnande ur denna envig?

I årets kvalserie har AIK börjar lagom handlingsförlamat. Med stor möda lyckades de krångla sig ur ett underläge mot Djurgården och vända till en uddamålsseger. Däremot blev det torsk mot Örebro borta trots att AIK vunnit samtliga(!) matcher mot ÖHK under grundserien i SHL. Ett stort bakslag för Gnagarna. Därefter ställdes de mot Rögle på hemmais och hamnade åter i bryderi. Trots ett visst spelövertag var det RBK som ofint nog tog ledningen med 1-0. Sedan blev det gastkramande krampaktigt innan AIK kunde kvittera och ta matchen till sudden. Inga mål där och istället straffläggning som Rögle passade på att vinna.

Med andra ord har inte AIK fått den medgång de önskat i de inledande matcherna av kvalserien. En trend som vi nu ska försöka hålla vid liv. Vår chans, som jag ser det, är att stänga till ordentligt i inledningen av matchen och spela äckligt disciplinerat. Låta Gnaget rusa av sig. Låta publiken börja misströsta. Låta mardrömmen för Gnaget fortsätta. Det vore ett perfekt scenario för oss. När desperationen börjar gripa AIK:s spelare kommer även deras misstag bli allt mer flagranta. Det är då vi slår till. Det är då vi kliver fram och drar plösen över Gnagets förhoppningar om en sportslig framgång i dagens match på Hovet.

Det sämsta scenariot är givetvis det motsatta. AIK får tidigt utdelning, självförtroendet slår i topp, publiken driver på, och vi får ett elände. Ett elände som kan utmynna i en kännbar förlust, rent av en förnedrande förlust!

- Jag minns ännu med fasa vår förstaperiod mot Rögle hemma. Ett liknande scenario på Hovets is idag vore en mardröm.

Nu är det inte mycket mer att spekulera i. Det får bli som det blir. Bra så...


Nu kör vi!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar