16 mars 2014

Nu smäller det...
Har i detta inlägg försökt ranka lagen utifrån respektive prestationer under säsongen som gått. Jag har sett alla lag spela ungefär lika mycket och har därför en rätt bra uppfattning om lagens styrkor och svagheter. Självklart är min bedömning både enögd och subjektiv. Jag ser helt enkelt det jag vill se, ungefär. Tror dock att min kunskap om respektive lag är tillräcklig för att mina bedömningar ska äga en viss bärighet. Så, här kommer min ranking...
Malmö
Målvakt + + +
Backar + + +
Forwards + + +
Uppspel + + + +
Powerplay + + + + (23.50%)
Boxplay + + + + (87.23%)
Offensiv + + + +
Defensiv + + +
Spets + + + 
Form: +++++
Totalt: 36

Motivering: 
- Under hela säsongen har Malmö tuggat på och jobbat med sitt grundspel. En spelidé som till slut bar frukt i form av en formidabel avslutning på säsongen då de utan tvekan var seriens starkaste lag. Malmö har, till skillnad mot oss, en väl fungerande spelidé och en välbyggd jämn trupp som följer denna i match efter match. De har dessutom lyckats få till en uppställning i powerplay som skördat stora framgångar. Malmö är helt enkelt ett stabilt lag. Fyra starka formationer som åker mycket skridskor och följer tränarnas manual till punkt och pricka. Efter jul har även målvaktsspelet blivit allt bättre. En viktig ingrediens för ett vinnande lag.

Malmös styrka, och svaghet, är att de inte har några stjärnspelare som ska bära laget. Det är kollektivet som ska göra det. Ett mycket starkt och spelskickligt kollektiv. 

Spelare som sticker ut:
- Joey Tenute
- Frederik Storm
- Jens Olsson
- Daniel Viksten
- Björn Svensson

Viktigaste kugge:
- Joey Tenute


----------------------------------


Västerås
Målvakt + + + + +
Backar + + +
Forwards + + + +
Uppspel + +
Powerplay + + (16.75%)
Boxplay + + + + (84.47%)
Offensiv + +
Defensiv + + + + +
Spets + + + +
Form: +++
Totalt: 34

Motivering: 
- Under hela säsongen har Gulsvart haft stora problem med uppspel från backar. Vårt powerplay har inte fungerat sett över säsong. Boxplay, däremot, har varit stabilt. Vårt spel, över hela isen, har varit rätt skralt. Inga tydliga linjer har funnits i vårt anfallsspel. Våra offensiva framgångar har till stor del berott på skickliga individualister som gjort mål och poäng. När det gäller spets finns det nog inget annat allsvenskt lag som kan match oss. En drös duktiga importer, med Jeremy Williams i täten, som levererat hela säsongen. 

När det gäller vår form råder förvirring. Vi avslutade serien mycket svagt. Till viss del beroende på att spelare stod över(skadade) samt att matcherna inte gällde något. Detta är dock en försvårande omständighet när det nu är skarpt läge. Vi vet inte hur laget kommer att formeras. Vi vet inget om vilken kemi som finns i nya konstellationer.Vi vet, egentligen, ingenting om lagets form och kvalitet just nu! Lägg därtill tre  nyförvärv som nu ska in i truppen...

Vi har dock något som inget annat lag har: Jonas Fransson!

Spelare som sticker ut:
- Evan McGrath
- Jeremy Williams
- Luca Caputi
- Tony Romano
- Stefan Legein
- Kenndal McArdle
- Matt Fornataro
- Tomas Mitell

Viktigaste kugge:
- Jonas Fransson


---------------------


Djurgården
Målvakt + + +
Backar + + +
Forwards + + +
Uppspel + + +
Powerplay + + + + (24.37%)
Boxplay + + + (82.51%)
Offensiv + + + +
Defensiv + + +
Spets + + +
Form: +++++
Totalt: 34

Motivering: 
- Djurgården avslutade serien grandiost. Med nye tränaren "Säcken" vid rodret blev plötsligt DIF den vinstmaskin som vi förväntade oss redan från seriestarten. Utan några större förändringar fick han ett labilt gäng spelare att prestera en väldigt stabil ishockey. I match efter match. En framgång som kröntes med bortaseger mot Rögle i sista omgången och därmed en direktplats till Kvalserien. 

Under hela säsongen har jag tyckt att Djurgården spelat bra ishockey. Som det ska spelas. Problemet var länge ojämnheten under matcher. Det började ofta i dur men slutade i moll för laget. Fint och vägvinnande spela förbyttes mot krampaktigt och skakigt. Säkra segrar flög all världens kos i slutminuter när laget tappade till synes vunna matcher. Djurgården påminner i mångt och mycket om Malmö. Det är ett starkt kollektiv som följer en spelplan. När den fungerar, då är Djurgården bra. Riktigt bra.

Under senare delen av säsongen, när det behövdes som mest, började även målvaktsspelet fungera allt bättre. Precis som Malmö har Djurgården en bra uppställning i powerplay men det var inte lika vasst på slutet som i början av serien.

Spelare som sticker ut:
- Markus Ljungh
- Henrik Eriksson
- Dustin Johner
- Joakim Eriksson
- Steve Saviano
- Nils Andersson
- Jens Jakobs

Viktigaste kugge:
- Adam Reideborn


---------------------


Rögle
Målvakt + +
Backar + +
Forwards + + +
Uppspel + + +
Powerplay + + + + (20.30%)
Boxplay + +  (78.07%)
Offensiv + + +
Defensiv + + +
Spets + +
Form: +++++
Totalt: 29

Motivering: 
- Rögle har varit precis som vanligt denna säsong. Varvat bra och dåligt. Sparkat tränare. Kämpat sig upp i tabellen. Tagit sig genom playoff och är nu i kvalserien.

Ärligt talat vet jag inte vad jag ska skriva om Rögle. De är det lag som visat upp flest olika skepnader under säsongen. I grunden har det ett bra spel. En tydlig spelidé precis som både Malmö och Djurgården. Däremot har de haft förtvivlat svårt att följa den under perioder. För mig är Rögle lite av en gåta. Spelartruppen imponerar inte. Deras spetsförvärv skrämmer ingen. Målvaktsspelet har var darrigt hela säsongen. Ser man till hur Rögle presterade under playoff-spelet så framträder en bild som kanske kan ge en del svar. Powerplay fungerar bra. Men i övrigt är det inte så mycket som varken bländar eller skrämmer.

Det som talar till lagets fördel är naturligtvis den form de befinner sig i. Framgång föder framgång och är en nog så viktig faktor. Rögle är redan inne i matchtempo och kan bara köra på. Det kan vara en stor tillgång när de nu möter lag som tränat, och väntat, i två veckor...

Spelare som sticker ut:
- Andreas Lilja
- Jesper Jensen
- Jakob Lilja
- Dennis Everberg
- Daniel Zaar
- Kelsey Tessier

Viktigaste kugge:
- Dennis Everberg


Min totala ranking av lagen i den kommande kvalserien blir därmed som följer:
1. Örebro
2. AIK
3. Malmö
4. Västerås
5. Djurgården
6. Rögle


Vilka två lag som slutligen kan titulera sig som SHL-lag till nästa säsong står däremot skrivet i stjärnorna. Mitt eget tips är att Örebro kommer klara sig kvar medan AIK får det väldigt svårt. Mer än så törs jag inte säga utan att säga för mycket, typ...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar