18 mars 2014

Halv seger mot Malmö..
Det blev lite som jag tänkt mig, matchen mot Malmö. Det blev tufft. Väldigt tufft. Malmö var precis lika bra som senast vi möttes i ABB Arena. Trots en hygglig spelöppning av Gulsvart där man höll jämna steg med Malmö under första perioden så var de hela tiden lite mer alerta, lite mer fysiska, lite mer på hugget. De kom in bättre på mål, fick till bättre avslut, och hade aningen mer fart på rören. Längst bak hos oss kom Jonas Fransson upp på sin vanliga stabila nivå och kunde relativt enkelt avvärja skott och returer. 

En lite intressant sak med Malmös attacker var att de ofta skapade målchanser efter puckvinster bakom vårt eget mål. De dumpade ned pucken, satte tryck på våra backar, fick tag i trissan och från området bakom mål, för att sedan lirka fram pucken framför Fransson. 

Den andra perioden blev tyngre för Gulsvart då Malmö tycktes öka farten än mer. Man kan lugnt säga att de sköljde över oss, gång på gång. Gärna från djupet av egen zon då vi tappade pucken. De var skickliga på att sätta förstapasset från backar till forwards som blixtrande snabbt vände spelet.

Malmö gjorde sitt 1-0 mål just ur en sådan situation. Gulsvart tycktes få lite tryck i Malmös zon, tappar pucken, och plötsligt stormar Malmö fram över isen tre mot två och hänger in ledningsmålet. Ett mycket snyggt anfall. Och en helt logisk ledning. Lite kul(!) att det var Johan Björk, deras mest defensive back, som gjorde målet! Tydligen hans första denna säsong...

I vanlig ordning, känns det som, så drog vi på oss två onödiga utvisningar under perioden. Tony Romano för en tripping djupt i anfallszon och Evan McGrath vid eget mål, efter avblåsning. Det har vi inte råd med när vi möter lag med bra powerplay.


På tal om onödiga utvisningar så passade Tomas Hyka på att dra på sig just en sådan(hakning) drygt tre minuter in i andra perioden. Bara några minuter efter Malmös ledningsmål. Då kändes det tungt. Speciellt med tanke på att Malmö hade fått momentum i matchen och bara körde. Som tur i oturen klantade Joey Tenute till det för sitt Malmö genom att dra på sig en utvisning i eget powerplay. Det tackade man för..

Den andra perioden var Malmös. Inget snack. De var hetare. De var snabbare. De var bättre, överallt på isen. Tacksamt att Gulsvart bara låg under med 0-1 efter 40 minuters spel.

Och så var det detta med onödiga utvisningar! Med 30 sekunder kvar drar Kenndahl McArdle på sig en tvåa. Visst, den var billig, men för i helvetet! Han får inte bjuda domaren möjligheten att ta en utvisning på det sättet. 


Självklart blev Gulsvart till slut straffade för sina klantiga(!) utvisningar. Daniel Viksten, vem annars, snappar upp en retur framför Fransson och stänker in 2-0 i början av tredje perioden då vi spelar boxplay. Efter 2-0 målet är det långa stunder bara ett lag på isen, känns det som. Gulsvart försöker, och försöker, men får inte grepp på Malmö som hela tiden enkelt tar sig ur egen zon. 

Nio minuter in i perioden åker Malmös Tobias Ericsson ut för en slashing. Äntligen ett powerplay för Gulsvart. Nu dök vår chans upp, kändes det som. Men, tja, det blev inte så mycket av det. Efter powerbreak räknade i alla fall jag med att matchen var körd. Det fanns inget i vårt eget spel som signalerade något annat. Malmö kontrollerade tillställningen, totalt.

Men, så dyker han upp. Kvällens "gubben i lådan". Syndabocken vid 0-2 då han satt på botbänken. Vem då? Jo, Kenndahl McArdle trycker in pucken, från dålig vinkel, och Gulsvart har reducerat till 1-2. Tony Romano högst delaktig då han förtjänstfullt skymde Malmös målvakt.

Och, under över alla under, så får Gulsvart plötsligt fart under rören och börjar sätta rejäl press mot Malmö som nu plötsligt står på hälarna i egen zon! Med mindre än tre minuter kvar dyker han upp igen, mannen för kvällen, McArdle. Först räddar han kvar pucken i anfallszon, passar pucken vidare, får tillbaka den, ångar mot mål och skyfflar iväg ett vådaskott som träffar Rahm i Malmökassen. Sedan blir det den stora kalabaliken då pucken studsar ned på isen framför fötterna på Sam Marklund som på något avigt sätt får bladet på trissan och skickar in den i mål.

Vilken upphämtning! Vilken chock i TV-soffan! Vad fan hände? Jo, det som hände var Kenndahl McArdle som var matchens spelare i Gulsvart. Den killen kommer bli otroligt betydelsefull i kommande matcher...


Att vi sedan förlorade straffläggningen får man ta. Två "mesiga straffar" av Romano och McArdle kan man lätt förlåta denna kväll. Det viktigaste var att laget, kollektivet, visade moral och styrka att kunna resa sig från ett rejält spelmässigt underläge och göra riktig match av matchen, så att säga. Det kan laget ta med sig och gotta sig åt.


Hur ska man bedöma, och berömma laget förövrigt efter matchen mot Malmö? Kanske så här.

Bra saker:
- Målvaktsspelet, så klart!
- Defensiven, som vanligt.
- Boxplay, helt ok.
- Tekningar, ovanligt bra!
- Arbetsmoral, man gav aldrig upp.

Sämre saker:
- Det offensiva spelet, vi fick aldrig fäste i anfallszon
- Powerplay, fortsatt tveksamt.
- Onödiga utvisningar, nästan standard denna säsong.
- Uppspel från backar, Mitell undantagen.
- Passningsspelet, offensivt.


Bloggen tänker dock inte bedöma spelares insatser efter endast en match. De såg överlag lite "långsamma" ut och behövde säkert alla denna match för att få fart på de egna benen till kommande matcher. Den ende som såg riktigt vass ut på rören var Tomas Hyka. Kan han bli en, eller den, Joker i laget som vi så väl behöver?

Malmö var precis så bra som jag fruktade inför matchen. I 45 minuter dominerade de matchen ganska komfortabelt men som vanligt gav vår stabila defensiv, och starka målvaktsspel, laget chansen att komma tillbaka in i matchen.

Bloggen är nöjd, trots allt, över både insats och resultat. Vi är ännu obesegrade i årets kvalserien....2 kommentarer:

  1. Instämmer! Därför tycker jag Pasi var lite fel ute i VLT då han ifrågasatte inställninen och tyckte att det var anledningen till det offensiva bristerna. Tycker det kan vara lite hårda ord mot laget efter så långt speluppehåll....

    SvaraRadera
  2. Bra analys som vanligt! Keep up the good work!

    SvaraRadera