25 mars 2014

Offensiven

Funderingar!


Hittade denna text på nätet:
- Västerås vinner med 3-2 mot AIK trots att hemmalaget hade ett enormt spelövertag men hade enormt svårt att få in pucken. VIK-klacken hyllar också följdriktigt med att skandera "Jonas Fransson" när han är på väg ut från isen. Västerås var mer effektivt och ishockey går ut på att göra mål och därför får ändå segern ses som rättvis. Bränner man så många chanser chanser som AIK gör, då förtjänar man inte att vinna matchen. Så enkelt är det. Nu sprang visserligen laget på en skicklig målvakt i Jonas Fransson men det fanns ändå  lägen att kunna avgöra den här matchen. Västerås spelade smart och efter sin förmåga men av dom lag jag sett spela här i kvalserien har VIK varit det tunnaste laget offensivt och att skapa chanser men dom få laget hade tog man till vara på, vilket är en skicklighet i sig. Västerås blandar sig nu verkligen in i striden om en SHL-plats, samtidigt som det ser betydligt mörkare ut för AIK. Hemmalaget hade nog hoppats på sex poäng efter matcherna mot Rögle och Västerås men utfallet blev bara en...

Och denna:
Spelet har hela säsongen sett ut som du beskriver. Västerås spelade smart och efter sin förmåga men av dom lag jag sett spela här i kvalserien har VIK varit det tunnaste laget offensivt och att skapa chanser men dom få laget hade tog man till vara på, Är en gåta hur dom legat i toppen men måste vara taktiken man kör efter.


Man kan lugnt säga att båda dessa texter sammanfattar vår säsong. Trots att NJ spetsat laget rejält med offensiva spelare till denna säsong har inte utfallet offensivt blivit nämnvärt bättre än tidigare säsonger. Vi gjorde väldigt lite mål under seriespelet men släppte å andra sidan in än färre. På det viset gick ekvationen ihop, sportsligt. 

Precis som förra säsongen har ett fenomenalt målvaktsspel räddat oss i många matcher. Då var det Lars Johansson, nu är det Jonas Fransson. Lägg därtill att hela laget spelat starkt defensivt. Då vinner man matcher utan att producera så mycket framåt.

Frågan är bara om vi kan fortsätta på samma linje. Är det ett vinnande koncept som kan bära ända fram? Om det är defensiven och målvaktsspelet som hela tiden sätts i främsta rummet, i fokus, ja då hade vi kanske inte behövt rekrytera så många presumtiva poänggörare. Kanske hade det varit bättre att lägga slantarna på fler defensivt skickliga forwards? 

Vad jag suktar efter är helt enkelt en förklaring till att vi, trots de senaste två segrarna i kvalserien, fortfarande har så svårt att få igång en riktigt vägvinnande offensiv! Mot Rögle hemma orkade vi inte gå ifatt trots att vi redan efter halva matchen kommit ikapp till ett uddamålsunderläge. I trettio minuter stångade vi oss trötta mot Rögles försvar utan att få in kvitteringen. Vad värre var - powerplayet fungerade inte heller. 

- Visserligen gjorde vi mål mot AIK men i matchen mot Rögle kunde vi inte utnyttja denna möjlighet till att kvittera och eventuellt vinna matchen.


Säsongen börjar lida mot sitt slut. Det finns faktisk inte något utrymme kvar att vänta på att saker ska börja fungera. Se på Rögle som exempel. Lagom till playoff fick de sitt spel att fungera. Sedan har det bara rullat på. En förklaring till deras framfart på slutet kan man hitta i deras - powerplay. De är riktigt giftiga i den spelformen. Trots att Rögle har, på pappret, en klenare offensiv trupp än de flesta lagen i kvalserien så är det inget bekymmer. De har nämligen hittat ett sätt att spela som gör att de lyckas offensivt,  i alla fall.

Vill fortsatt klargöra en sak: 
- Jag är väldigt nöjd med lagets spelmässiga insats hemma mot Djurgården och nöjd med bortaspelet mot AIK. Insatsen mot Malmö var godkänd tack vara fin upphämtning på slutet. Rögle hemma vill man helst glömma med tanke på lagets insats första tjugo minuterna. Jag är även väldigt nöjd med att vi fortfarande är med i racet om en plats till SHL. Men, ska laget kunna vara med ända till slutet, in i kaklet, vill det till att alla bitar faller på plats, nu. Då, och först då, tror jag att vi har en riktigt bra chans att knipa en andraplats i tabellen, minst!

Krossa Malmö!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar