2 mars 2014

Våra konkurrenter..




Vad finns att säga om våra kommande motståndare i kvalserien, egentligen? Tja, en hel del. Trots allt måste både AIK och Örebro ses som favoriter till att ta plats ett och två i kampen om platserna till nästa säsong i SHL. Annat är bara trams.

Det finns en tydlig skillnad i hur dessa båda lag ser på den prövning som väntar. Både från förening och dess supportrar. Man kan beskriva det som att AIK:are målar det mesta i svart, rena undergångstonerna, då de anar långtgående negativa konsekvenser om det åker ur SHL. Örebroare, däremot, har nog känt på sig att den första säsongen kunde sluta med spel i kvalserien och ser detta mer som en sportslig utmaning. Dessutom har Örebro inte suttit still i båten utan värvat friskt för att behålla sin status som SHL-lag. Visserligen har även AIK värvat, men, digniteten på värvningarna är minst sagt tvivelaktig jämfört med Örebros dito.

Om jag får tro, och det får jag, så kommer Örebro vara mycket väl rustade till kvalserien. På alla sätt och vis. Till skillnad mot AIK så har de även ett rejält stöd av supportrar och publik som kommer finnas med och ge laget en rejäl boost. I Örebros lag finns dessutom massor av rutin av spel i kvalserien. Det vet precis vad som väntar och kommer inte upprepa Djurgårdens misstag när de "åkte på en grilla" genom KS, och åkte ur!

- Jag tror helt enkelt att Örebro kommer vara det starkaste laget i KS och att övriga fem lag får slåss om andraplatsen.


Hur har då Örebro respektive AIK värvat inför den stora kalabaliken som kvalseriespelet innebär?

AIK
Martin Karlsson Almtuna)
Per Svensson (Almtuna)
Carsen Germyn (Straubing Tigers)
Jordan Hendry (Straubing Tigers)

Örebro
Jere Sallinen (Liiga)
Brian Willsie (Liiga)


Utan att ironisera över AIK:s värvningar så ser de bleka ut i jämförelse med de tre pjäser som Örebro tagit in. Två riktigt duktiga finnar med massor av rutin från högsta ligan i Finland är inget man skämtar bort!

AIK har valt att plocka två spelare, Carsen Germyn och Jordan Hendry, från tyska förstaligan. Säkert rejäla och duktiga spelare men känns ändå som väldigt vanskliga värvningar. Trots allt håller Allsvenskan, och lagen där, väldigt hög nivå ur ett Europeiskt perspektiv. Något som tidigare importer till Västerås, som kommit just via ligor i Tyskland, Österrike, Schweiz kunnat berätta. 

Om jag ska ge betyg på AIK:s respektive Örebros värvningar ger jag AIK ett E(godkänd) medan Örebro tilldelas ett C (väl godkänd).

Det finns dock en liten rolig detalj just med AIK och Örebro. Vad jag förstår har AIK vunnit alla fem matcher mot Örebro i årets SHL! Det är något som kan tala till AIK:s fördel när väl spelet börjar.

Gemensamt för både AIK och Örebro, i årets seriespel är att inget av lagen kunnat förlita sig på riktigt bra målvaktsspel. Det är ett stort minus att ta med sig in i en kort, brutal, och hektisk serie som kvalserien.

Daniel Larson (AIK) 91,4% Plats 7 av 14
Tim Sandberg (ÖHK) 89.78% Plats 14 av 14

Hur vår egen målvakt, Jonas Fransson, står sig i jämförelse är inte helt lätt att säga men att landa på 93.77% efter 50 spelade matcher är - respekt! Det intressanta är att han konstant legat på denna räddningsprocent genom hela serien. Endast två plumpar finns registrerade i min egen minnesbank. Almtuna borta, 0-6, och DIF hemma, 0-5. Men då var å andra sidan hela laget helt under isen...

Tilläggas bör att både Örebro och AIK har spelare på skadelistan som kanske, kanske inte, kommer finnas med när kvalserien väl sätter igång. Men det är en helt annan femma.

Så min tänkta ranking av lagen blir därmed så här..

1. Örebro
- Har ett väl fungerande spel som de tror på. Har gjort många väldigt bra matcher under sin säsong i SHL men inte fått med sig poäng i den utsträckning som de kanske förtjänat. Den största enskilda anledningen till det är, i mina ögon, ett relativt svagt målvaktsspel. I laget finns dock gott om spelare som är väl rustade att spela en kvalserie. De har varit med förr och ser det som en härlig utmaning. Örebro kommer gå in i kvalserien fullpumpade med självförtroende i förvissningen om att de fixar biffen!

2. AIK
- Har under hela säsongen letat efter spelsystem, och spel, utan att egentligen lyckats. Det har kort sagt varit en mörk säsong för Gnaget där det mesta gått emot. Spelare har lämnat och spelare har underpresterat. Utan att överdriva har hela säsongen för AIK egentligen bara varit en lång väg, och lång väntan, på spel för att rädda kontraktet.  Laget bär med sig en aura av motgång och elände som kan bli en extra tyngd att bära. Kanske en tyngd för mycket!

3 ?
4 ?
5 ?
6 ?

Övriga lag kommer i ett kommande inlägg. Trots allt vet vi ännu inte vilket lag som gör oss och Malmö sällskap till kvalserien.


Kommentar från #twitter 







Från Gurkburken:


Ovan ser ni några svar, reaktioner, jag fått från AIK-supportrar. Och visst kan det vara på det viset. Statistik, när det gäller målvakter, visar inte hela sanningen. Vad jag inte skrev, när jag bedömde Daniel Larsson, var att jag även tog hänsyn till hur AIK-supportrar själva , under seriens gång, uttryckt missnöje mot lagets målvaktsspel.



Från Örebros forum:






När det gäller Tim Sandberg i Örebro så vet jag att han är en mycket kompetent målvakt som KAN spela otroligt inspirerat och vara rena väggen. Samma sak där. Statistiken talar inte till Tim´s fördel men jag har inte sett alla matcher han spelat.

Nåja, tids nog får vi veta...






1 kommentar: