28 mars 2014

Nej, det gick inte - Örebro för bra!

Fula tröjor kanske de har, men spela hockey, det kan de!Västerås - Örebro 2-5
Äntligen ett E18-Derby i ABB Arena. Var ganska precist ett år sedan. Storlaget(!) Örebro kom på besök. En hyggligt välfylld arena fick se en rätt märklig förstaperiod, på något sätt. Ut kom hemmalaget i tempo furioso, satte genast högt tryck mot gästerna, fick ett tidigt ledningsmål, och plötsligt stod det 1-3 på tavlan!

Men vi tar det i ordning:

1-0
- En puck är på väg ur Örebros zon längs sargen på vänster sida. Andreas Lindh kliver fram, får stopp på Örebrospelaren, men låter pucken glida vidare bakom sig där Marcus Söderqvist får tag på trissan. Marcus tittar upp och få se Fredrik Johansson som glidit in framför Örebros målvakt. Skott kommer. Fredrik Johansson är framme med klubban och styr pucken förbi Tim Sandberg in i nätet. Tid: 02:36
- Jubel i hallen och alla tror på ett litet under..

Efter målet ser det lovande ut. Visst, Örebro kliver på men slarvar några gånger och vi får komma i några fina spelvändningar. Där och då kändes det som att vi faktisk skulle ha en liten  chans, i alla fall! Men, så kommer fyra minuter där Örebro tar över fullständigt och drar ner brallorna på oss på ett ytterst genant sätt.

1-1
Daniel Sondell får lägga in en puck från mitt i slottet. Inte speciellt hårt. Troligen tänkt för styrning. Jonas Fransson har närmast fri sikt mot skytten men skottet, pucken, får troligen träff på något framför målet och plötsligt ramlar pucken in mellan benen på Fransson. Tid: 06:37

1-2
Helmersson åker med puck, under kontroll, bakom eget mål. Tappar plötsligt trissan(!) och en Örebrospelare snappar upp den. Några sekunder senare får Viktor Ekbom bomba in ett stenhårt slagskott bakom en chanslös Jonas Fransson. Våra egna spelare kollade sina meddelanden på mobilen just då, typ! Tid: 07:23

1-3
Vi anfaller. Tappar puck. Blixtsnabb spelvändning från Örebro som avslutas med en lång crosspassning i vår egen zon till Jared Aulin som lägger pucken mot mål. Ja, just det. Han drar inte iväg något hårt skott. Ser mer ut som en misslyckad passning. Kanske det som ställer Jonas Fransson helt. Pucken slinker nämligen in väldigt enkelt under, mellan, hans benskydd. Tid: 10:29

På fyra minuter vände allt. På dessa fyra minuter visade Örebro att de faktisk är ett riktigt bra ishockeylag. Under resterande tid fram till periodpausen är det stundtals kattens lek med råttan ute på isen. Örebro är bättre än oss i allt. De är större, starkare, snabbare och framför allt mycket passningsskickligare. De skapar hela tiden tempo i sitt anfallsspel genom att sätta puckar på bladet. Våra egna spelare får ägna sig åt att jaga ryggar, hela tiden.

Då närde jag en enda förhoppning. Låt det inte bli ett ras nu. Ett förnedrande ras där Örebro glider fram till genanta segersiffror. Skotten vinner Örebro med förkrossande 21-8!


I den andra perioden kommer vi så sakta in i matchen. Örebro skapar fortfarande hysteriskt farliga chanser mot Jonas Fransson som nu spelar upp sig. Visar vilken duktig målvakt han är. Räddar oss varje gång Örebro är framme och hotar. Dock har vi själva oerhört svårt att skapa tryck framåt själva. Mest sporadiska attacker där vi snabbt tappar puck och får jaga som illbattingar när Örebro vänder spelet. Hela tiden.

Men, under över alla under, plötsligt gör vi mål, igen! Ur ingenting, kommer Fredrik Johansson in i anfallszon på höger sida. Han har en back mot sig. I exakt rätt ögonblick avlossar F Johansson ett skott som sitter snyggt i bortre burgaveln bakom Tim Sandberg! Starkt förarbete av Tomas Mitell och Marcus Jonsson som lyckas jobba fram det läget till Johansson. 2-3 på tavlan och plötsligt lite match igen! Tid:38:43

- Under perioden fick vi även chans att spela powerplay. Om det finns inte mer att nämna än att det var som vanligt, tyvärr. Vi skapade nada!

Örebro dominerade även denna period och vinner skotten med 15-6.


Den tredje perioden blev en spännande period. För alla inblandade. Plötsligt haglade utvisningarna. På de första nio minuterna lyckades Örebro dra på sig inte mindre än fyra tvåminutersutvisningar. Detta gav oss en unik möjlighet att plötsligt komma tillbaka i matchen även målmässigt. Under periodens första 12-13 minuter hade vi faktiskt Örebro nere i brygga. De sviktade rejält ett tag. Började visa lite dåligt humör och tog allt oftare felbeslut på isen. Något som vi kunde utnyttja till att skapa tryck mot deras mål. Men, precis som i tidigare matcher, både i kvalserien och seriespelet, var vi närmast inkontinenta i vårt powerplay. Det vill sig inte. Inte alls. Osäkerheten lyste igenom. Ingen vågade ta avslut. Pucken passades runt, runt, runt, men ingen ville trycka till gummit. Såg närmast parodiskt ut stundtals när det ena fina skottläget efter det andra passades bort. Ok, visst fick vi ned trissan mot mål några gånger, men det var mest alibiavslut. Inget riktigt farligt. Örebro försvarade sig förnämligt under alla boxplay och kunde till slut avgöra matchen. För så blev det.

Efter denna vår anstormning tappade vi lite fokus för några sekunder vilket Örebro skoningslöst utnyttjade. Lite puckdräll i mittzon och vips en blixtrande snabb spelvändning där de skapade en två-mot-ett situation och elegant skickade in pucken till 2-4. Målskytt Brian Willsie Tid:54:23

Västerås tog timeout och begrundade sitt öde. Vad som sas vet jag inte. Kanske "att nu jävlars", typ! Vad som än sas så blev det - pannkaka. Precis som senast mot Malmö slutade det med ett misslyckat försök att etablera spel i anfallszon, samtidigt som Fransson skulle lämna kassen. Istället drälldes det med pucken och Örebro fick chansen till en ny spelvändning 2 mot 1 och avslutningen var magnifik av Tim Wallace. Ett stenhårt direktskott på pass från Martin Johansson. Ridå! 2-5 på tavlan och landets alla Närkingar kunde andas ut. Tid: 58:51


Summering: 
- Örebro var bättre än oss. Överallt och hela tiden. När vi själva inte hade förmågan att utnyttja alla powerplay som bjöds i matchen var vi naturligtvis rökta. Det Örebro som gästade oss i går var minst klassen bättre än det Örebro som gick upp i SHL förra säsongen. Det såg man framför allt i deras pucktempo. Passningar satt på bladet, hela tiden, och därmed fick de hela tiden momentum i det som skedde på isen. 

- Stor eloge, dock, till vårt kära lag som kompenserade sina brister i teknisk briljans med ett stort krigarhjärta. Alla försökte verkligen även om det mesta gick både snett och vint, stundtals.

Kritik:
- Powerplay, detta sorgebarn! Med ett fungerande powerplay hade vi sannolikt inte förlorat mot Rögle eller Malmö hemma tidigare. Med ett fungerande powerplay kunde vi gjort Örebro riktigt skitnödiga i gårdagens match. Det som just nu håller oss borta från möjligheten att vinna jämna matcher är ett fungerande powerplay.

- Att vissa spelare har det jobbigt  på isen framgår med allt tydlighet. Finns ingen anledning att hänga ut dessa mer än nödvändigt. De vet vad vi tycker. De vet vilken kravbild som finns. De mår säkert än mer dåligt av detta än vad vi själva gör just nu!


Nu kör vi över Örebro i returen!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar