22 februari 2011

Troja..

Morgondagens match mot Troja kan bli en ny nagelbitare. Ett frosseri i ångest och andnöd. En vilsen vandring mellan hopp och förtvivlan.  Med tanke på Gulsvarts tidigare matcher i ABB Arena vet man som vanligt inte vad man har att förvänta sig. Senast hemma mot Örebro kom laget ut och pumpade på från första till sista nedsläpp och höll därmed Örebro i Herrans tukt och förmaning. Endast korta stunder tappade man fokus och tillät Närkingarna att husera i egen zon. Men det är absolut ingen garanti för att saker ska upprepa sig. Det kan lika gärna bli stelt, handlingsförlamat, ångestladdat och nervöst.

Genom hela säsongen har det varit tydligt: - Vi är duktiga på att spela mot lag som öppnar upp sig genom att anfalla och vara konstruktiva. En aning märkligt kan tyckas. Men så är fallet. När vi möter lag som är mer spelförande har vi lättare för att anpassa oss och spela på motståndarnas misstag. Då vänder vi ofta spelet snabbt och skapar utifrån det en hel del bra chanser.

Däremot har vi betydligt svårare mot lag som ställer upp och spelar mer avvaktande. Vi får då inte alls samma ytor att spela på. Plötsligt ställs det helt andra krav på kreativa lösningar. Lösningar som vi inte har(vanligtvis). Det saknas helt enkelt en dimension i den spelmodell Waltin förespråkar. Så länge vi får lite is att åka på, få upp farten, funkar offensiven riktigt hyggligt, men när vi möter fem man som vaktar egen blå linje fallerar det mesta.

Det funkar inte att bara förlita sig på fart. Faktum är att det även behövs en hel del smartness. Istället för att bara slänga ned "lycka till puckar" för forwards att jaga önskar jag att man vårdar pucken mycket bättre. Varför inte "ta om" anfallet. Spela hem till back, ta ny fart, försöka locka upp motståndarna i banan, och sedan satsa framåt igen.

I matchen mot Tingsryd senast gick vi ständigt bom i våra anfallsförsök. Vi dumpade oftast ned pucken i anfallszon där Tingsryds backar tacksamt plockade upp den och vände tillbaka spelet. Väldigt ofta lyckades dessutom deras backar spela bort våra forwards med en bra förstapass till egen toppforward som enkelt transporterade in pucken i vår zon!  Så ville vi inte ha det! Och så vill vi inte ha det mot Troja!

I matchen mot Troja önskar jag mig att laget vårdar pucken bättre. Att de vågar hålla i gummit. Inte bara kasta iväg det på vinst och förlust. Jag tycker man ska spela lite mer "italienskt". Varva lite långsamt puckinnehav med plötsliga tempoväxlingar där ett snabbt pass skapar panik i motståndarleden. Faktum är att det spelar egentligen ingen roll hur fort spelarna åker. Det är farten på pucken som skapar tempo i matchen. Det är de snabba direkta passningarna på bladet som skapar panik hos motståndarna och chanser för oss.

Jag förväntar mig att Tobias Forsberg kliver fram igen. Det räcker inte att göra två mål i en match för att sedan försvinna i fem. Upp till bevis nu Tobias och visa att du vill kliva ut i det mediala strålkastarljuset på riktigt. Precis som den där Peter Forsberg gjorde..

- Självklart kommer Thomas Mitell öka på målskörden i denna match. Nu vet han hur man gör...

- Kalle Olsson kommer skrälla igen. Minst ett mål från hans klubba..

- Att Slovakerna gör mål ser jag bara som naturligt..

- Damien Fleury sätter minst en strut..


Det kommer bli en himla massa mål om jag får som jag vill......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar