26 februari 2011

Timrå till Kvalserien?


 Ett tydligt vårtecken - SSK i kvalserien?


Tidigare under säsongen kändes det som om det skulle bli som vanligt i Elitserien. En nykomling skulle göra Södertälje sällskap ned till kvalserien. Men det har svängt fram och tillbaka en hel del hela säsongen och inget har varit självklart. Lagen har bytt plats med varandra i den nedre delen av tabellen på ett mycket broderligt sätt. Visserligen har AIK varit ett av de lag som mer eller mindre permanent legat på gränsen till kvalseriespel men det innebär inte att det slutar så. Västra Frölunda, Modo, Södertälje och Timrå vill alla vara med och leka i negativ bemärkelse. Troligen avgörs allt i den sista omgången. Det är faktiskt så jämt i botten att en seger i sista omgången kan lyfta ett lag från kvalserieplats till slutspelsplats! Helt sjukt egentligen..

Jag bryr mig inte om att spekulera i vilka lag som hamnar där utan nöjer mig med att analysera lagens möjligheter att överleva en kvalserie.

8.   Modo5223(6)029(6)143-146-369
9.   AIK5222(4)030(7)125-146-2169
10.   Timrå5224(8)028(4)133-158-2568
11.   Södertälje5221(2)031(6)124-156-3267
12.   Frölunda5221(5)031(7)120-153-3365

Om AIK hamnar i en kvalserie är jag övertygad om att de klarar sig kvar. Väldigt många spelare i truppen var med redan förra, och förrförra, vändan i kvalserien så de vet exakt vad som väntar. Jag hävdar inte att AIK har en trupp som är tillräckligt bra för att köra över de andra lagen. Men det kommer inte behövas. Det räcker bra med att vinna tillräckligt många matcher. Lägg därtill en tränare som varit med om samma resa flera gånger. Det är inte heller någon nackdel att ha den absolut bäste målvakten!
- Chans att klara sig kvar: 95%

Om Västra Frölunda hamnar i en kvalserie är jag rätt övertygad om att de kommer ånga igenom serien utan några stora problem. De har nämligen en spelartrupp som klarar av det. Kan inte tänka mig att de tappar mer än någon enstaka poäng. Dessutom kommer besökande lag få stora skälvan när de åker in i Scandinavium inför fullsatta läktare!
- Chans att klara sig kvar: 100%

Om Modo hamnar i kvalserien gäller ungefär samma prognos som för Västra Frölunda. Dock vill jag höja ett varningens finger. Det var väldigt länge sedan Modo var utsatta för något så utmanande som att spela för sin överlevnad. Får de en dålig start, med en förlust, då kan det börja darras ordenligt!
- Chans att klara sig kvar: 85%

Om Timrå hamnar i kvalserien tror jag hockeyn i Sundsvallstrakten är körd. Det blir nattsvart. Laget har haft extremt tufft hela säsongen. Har inte hittat flytet någonsin. Är dessutom fruktansvärt dåliga på hemmaplan! I laget finns det ingen som helst förberedelse för kvalseriespel. Inför detta år var målsättningen att ta ett kliv upp. Definitivt inte ned.
- Chans att klara sig kvar: 25%

Om SSK hamnar i kvalserien gäller samma scenario som för AIK. Södertälje är kvalserien - typ. Lika självklart som att Leksand alltid viker ned sig i en kvalserie lika självklart är det att SSK gnetar sig igenom denna serie och klarar nytt kontrakt. Hela laget, med några få undantag, har rutin från KS. Så även tränaren.
- Chans att klara sig kvar: 85%

Med andra ord: Växjö, Örebro och Rögle skall hoppas på att Timrå gör dem sällskap i kvalserien. Då kommer det finnas minst en plats till ES att spela om. Vilket lag nummer två från ES blir spelar inte så stor roll. Det laget kommer behålla sin plats i ES!

Nästa fråga är vilka lag som kommer ansluta till Kvalserien via playoff! Ser man på dagsform och nuvarande tabelläge lutar det åt Leksand eller Västerås. Detta i kraft av de bonuspoäng som delas ut innan playoff startar. Men då måste vi behålla vår femteplats. Troligen blir denna förkvalsserie så otroligt jämn att placeringspoängen kommer avgöra vilket lag som ansluter till kvalserien.

För den som inte redan visste fördelas bonuspoängen till förkvalet enligt följande:
Lag 4 (Grundserien) 4 Bonuspoäng
Lag 5 (Grundserien) 3 Bonuspoäng
Lag 6 (Grundserien) 2 Bonuspoäng
Lag 7 (Grundserien) 1 Bonuspoäng

Så får det bli...

3 kommentarer:

  1. Tror att du med flera övervärderar Frölunda i ett eventuellt kvalspel. De har inte riktigt de spelartyperna som måste täcka skott, gröta, kötta och tråka sig igenom kvalmatcherna.

    Roligt att du nämner att SSK gnetat sig igenom kval efter kval. När de i själva verket har vunnit serien. I den bemärkelsen känns "gneta" lite ofullständigt! Men å andra sidan, luften är fri. Tyckfrihet råder i detta land.

    SvaraRadera
  2. He he! Ber om ursäkt om du uppfattar "gneta" som något negativt. Min andemening var faktiskt tvärtom. Det är STARKT att spela det spel som krävs för att ta sig igenom en kvalserie på det sätt som SSK brukar göra:)

    I den bemärkelsen är "gneta" ett sätt att beskriva hur ett lag spelar på exakt rätt sätt - inte bjuda på något - kunna stänga en match när man leder - osv..

    När det gäller Västra Frölunda kan du få rätt - men - det vore skandalöst om laget misslyckas i en kvalserie med den trupp de har! Jag håller dock fast vid att de är alldeles för bra för att misslyckas :)

    SvaraRadera
  3. Håller med, Frölunda skulle vid ett eventuellt kvalspel vinna serien tämligen enkelt. Timrå skulle få väldigt svårt.

    Spekulerar vilt.

    Tror det blir SSK och Frölunda i kval. För de har sämst utgångsläge.

    SvaraRadera