23 februari 2011

Västerås - Troja 5 - 1


 Bloggen hyllar Viktor..



Som en smäck! Så skönt. Så ljuvligt. Äntligen fick vi se ett Gulsvart som spelade av en "måstematch" utan den vanliga anspänning som utmärkt laget tidigare under säsongen. Man gick helt enkelt in och bestämde från första till sista nedsläpp. Gav aldrig Troja något hopp. Visserligen saknade Troja två av sina främsta offensiva pjäser i denna match, Mattias Persson och Sami Sandell, men det hade nog inte hjälpt denna gång.

Västerås var helt enkelt alldeles för bra denna kväll. Långa stunder visade man upp en fart och flärd i spelet som bara glimtvis funnits förut. Helt plötsligt fungerade alla formationer. Ofta var passningarna hårda, distinkta, och välriktade. Med en mer normal utdelning kunde matchen slutat tvåsiffrigt i hemmafavör.

Några av våra, med rätta, hårt kritiserade spelare har börjat leverera så här i elfte timmen av säsongen. Jag tänker på Dennis Rasmussen, Kalle Olsson, och Tobias Forsberg. De har under hela säsongen slitit hund i match efter match utan att hitta det där rätta flytet. Puckarna har studsat fel, snett, bakom, eller under deras klubbor. Skott och avslut har fastnat på motståndarklubbor, skridskor, eller någons utsträcka benskydd. Det har varit som förgjort.

Men nu får de äntligen sin belöning. Kalle Olsson sätter två delikata kassar. Tobias Forsberg trycker in två typiska "forsbergare". Full forcering ända in i målramen. Smack! Så underbart att se!n Dennis Rasmussen vårdar plötsligt pucken och hittar fram med den ena läckra passningen efter den andra.

Men idag vill jag även passa på att lyfta fram våra underbara Slovaker Lubomir Vaic och Jaroslav Jabrocky. De växer för varje match som går. Vilka lirare! Inte nog med att de är klasspelare offensivt,  med allsvenska mått mätt, de överraskar även med att visa upp ett enastående hårt arbete i spelet utan puck. De åker som illrar både framåt och hemåt. Så fort de tappar puck i anfallszon är det full fart tillbaka och stenhårt arbete i egen zon. Idag hade de dock inte flyt med sina avslut. Tror de brände fyra fem kanonlägen. Men vem bryr sig. Idag klev andra fram och gjorde målen.

Vill även passa på att hylla en annan spelare som fått mycket kritik denna säsong. Peter Öberg. Han har varit rätt usel en lång tid, inte fått spelet att stämma, och mest sett lite vilsen ut på isen. Men, så hände något! Han fick möjlighet att spela i en bättre omgivning(Damien Fleury skadad) och plötsligt tycks han hittat tillbaka till sitt rätta jag. Under några matcher har han uppvisat en stigande formkurva. Nu har han fått tillbaka drivet i åkningen, blicken för spelet, och självförtroendet att vara mer kreativ med pucken. Man tackar. Precis vad laget behöver inför stundande playoff...

Sist, men definitivt inte minst, vill jag lyfta på hatten för Viktor Mårtensson. Jag erkänner, utan att skämmas, att jag under stundom varit väldigt tveksam till hans delaktighet i laget. Ja, jag har nog varit rätt kritisk. Men nu börjar jag vekna. I de senaste matcherna har ju karln börjat visa upp helt nya sidor i sitt spel. Gång efter annan plockar han upp pucken i anfallszon, täcker den föredömligt, och hittar fram med fina pass till sina lagkompisar. Idag gjorde han även flera lovvärda försök att bryta in framför mål med pucken under kontroll. Inte alls dumt, inte dumt alls, på min ära.

Det kanske är lite hybris att lyfta fram laget allt för mycket efter dagens seger mot seriens obestridliga tabelljumbo - men jag gör det i alla fall. Jag gör det med vetskapen om hur svårt Gulsvart oftast har det mot just de "sämre" lagen i serien. Men idag var det klasskillnad. Precis som det ska vara mellan ett lag som aspirerar på spel i playoff och ett lag som är på väg mot negativt kval..

Sa jag att Sperrle var bra idag - trots en ganska lugn afton. Det Sperrle gör förbannat bra är att hålla igång spelet. Gång efter annan vägrade han hålla pucken utan satte istället igång snabba spelvändningar. Snacka om en målis med vinnarskalle..

Nu kan man se fram mot nästa match, Mora hemma, med ett stort lugn. Det handlar inte längre om "allt eller inget"  i den matchen.  Vi har nu skaffat oss en position, för första gången denna säsong, där vi har råd med en poängförlust utan att tappa vår plats i kommande playoff. Men för säkerhets skull är det lika bra att köra över Mora och sikta på att knipa plats fyra.....



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar